Magazín Elita

ČESNEK KUCHYŇSKÝ JE JEN NEKVALITNÍ NÁHRAŽKA ČESNEKU ČESKÉHO!

ČESNEK KUCHYŇSKÝ JE JEN NEKVALITNÍ NÁHRAŽKA ČESNEKU ČESKÉHO!

Kdo by neznal česnek. Neodmyslitelně patří k české kuchyni (nejen). Co by byl bramborák či topinka bez česneku? Nad tím se řada z nás zamýšlí, když omylem sáhne v sekci zeleniny po česneku z dovozu.  Ať děláme, co děláme, tu chuť českého produktu jen tak něčím nenahradíme a navíc ta kuchyňská náhražka nemá tak dobré účinky na zdraví.

Původní vlastí česneku je Mondolsko a Kirgizská step, odtud se dostává do Číny a z Číny do Evropy a paradoxně ten náš „český“ patří mezi ty nejúčinnější, nikoli ten ze země svého původu.

Česnek je kořenící zelenina s významnými léčivými účinky a od nepaměti platil za ochranný prostředek proti zlé moci, kouzlům, vlkodlakům a upírům. Své místo má i v medicíně, přesněji v léčbě i prevenci. Česnek má vysoký obsah selenu, vápníku, jódu a je také bohatý na vitamíny, především A, B a C. Posiluje obranyschopnost těla a i trávení (pozn.: dále obsahuje flavonoidy = vitamín P, polysacharidy= cukry, ale ne zcela přesně, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny= rostlinné látky pojmenované podle jejich vlastnosti vytvářet pěnu ve vodných roztocích, jsou blízké silicím nebo srdečním glykosidům,  lektiny= látky, které rozpoznávají a váží cukr, alicin= roztok s výrazným až štiplavým aromatem s antibakteriálním účinkem).

Prokazatelně má dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, působí proti nadýmání a dokáže ničit některé typy parazitů ve střevech. Nejúčinnější je syrový v zeleninovém salátu či topinkách.

 

Česnek – dostupný lék pro každého

Je přírodním antioxidantem, podporuje cévní systém, snižuje krevní tlak a chrání cévy před kornatěním, protože omezuje ukládání cholesterolu v jejich stěnách

Je účinný proti chřipce: chléb s máslem a medem, posypaný tymiánem s nasekaným stroužkem česneku. (3x denně malý krajíček).

Sirup proti kašli: do 250 vlahé vody přidáme 5 až 6 čajových lžiček medu (nejlépe lesního) a promícháme s pěti stroužky, které před tím rozdrtíme (vylisujeme). Necháme 10 minut louhovat a po té slijeme.  Užíváme  3x 1 lžičku.

Antibakteriální kloktadlo: Na drobno nasekaný česnek (hlavičku) zalijeme 200 ml vroucí vody. Necháme 3 hodiny louhovat, pak přecedíme a používáme jako kloktadlo.


Další články z rubriky

VE STOPÁCH HOLLYWOODSKÝCH HVĚZD S BARVAMI OWAY HMELT

VE STOPÁCH HOLLYWOODSKÝCH HVĚZD S BARVAMI OWAY HMELT

CIVILIZAČNÍ OBTÍŽE SE NEVYHÝBAJÍ ANI DĚTEM, DOPŘEJTE JIM WELLNESS

CIVILIZAČNÍ OBTÍŽE SE NEVYHÝBAJÍ ANI DĚTEM, DOPŘEJTE JIM WELLNESS

VÍTE, ŽE JE DNES DEN JAZYKOLAMŮ? TAK SE HEZKY PROCVIČTE!

VÍTE, ŽE JE DNES DEN JAZYKOLAMŮ? TAK SE HEZKY PROCVIČTE!

BRNĚNŠTÍ MAGIC FREE GROUP JSOU VÍCEMISTŘI

BRNĚNŠTÍ MAGIC FREE GROUP JSOU VÍCEMISTŘI

SLEPOTĚ LZE ZABRÁNIT AŽ V 80 PROCENTECH PŘÍPADŮ

SLEPOTĚ LZE ZABRÁNIT AŽ V 80 PROCENTECH PŘÍPADŮ