Magazín Elita

ČESNEK KUCHYŇSKÝ JE JEN NEKVALITNÍ NÁHRAŽKA ČESNEKU ČESKÉHO!

ČESNEK KUCHYŇSKÝ JE JEN NEKVALITNÍ NÁHRAŽKA ČESNEKU ČESKÉHO!

Kdo by neznal česnek. Neodmyslitelně patří k české kuchyni (nejen). Co by byl bramborák či topinka bez česneku? Nad tím se řada z nás zamýšlí, když omylem sáhne v sekci zeleniny po česneku z dovozu.  Ať děláme, co děláme, tu chuť českého produktu jen tak něčím nenahradíme a navíc ta kuchyňská náhražka nemá tak dobré účinky na zdraví.

Původní vlastí česneku je Mondolsko a Kirgizská step, odtud se dostává do Číny a z Číny do Evropy a paradoxně ten náš „český“ patří mezi ty nejúčinnější, nikoli ten ze země svého původu.

Česnek je kořenící zelenina s významnými léčivými účinky a od nepaměti platil za ochranný prostředek proti zlé moci, kouzlům, vlkodlakům a upírům. Své místo má i v medicíně, přesněji v léčbě i prevenci. Česnek má vysoký obsah selenu, vápníku, jódu a je také bohatý na vitamíny, především A, B a C. Posiluje obranyschopnost těla a i trávení (pozn.: dále obsahuje flavonoidy = vitamín P, polysacharidy= cukry, ale ne zcela přesně, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny= rostlinné látky pojmenované podle jejich vlastnosti vytvářet pěnu ve vodných roztocích, jsou blízké silicím nebo srdečním glykosidům,  lektiny= látky, které rozpoznávají a váží cukr, alicin= roztok s výrazným až štiplavým aromatem s antibakteriálním účinkem).

Prokazatelně má dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, působí proti nadýmání a dokáže ničit některé typy parazitů ve střevech. Nejúčinnější je syrový v zeleninovém salátu či topinkách.

 

Česnek – dostupný lék pro každého

Je přírodním antioxidantem, podporuje cévní systém, snižuje krevní tlak a chrání cévy před kornatěním, protože omezuje ukládání cholesterolu v jejich stěnách

Je účinný proti chřipce: chléb s máslem a medem, posypaný tymiánem s nasekaným stroužkem česneku. (3x denně malý krajíček).

Sirup proti kašli: do 250 vlahé vody přidáme 5 až 6 čajových lžiček medu (nejlépe lesního) a promícháme s pěti stroužky, které před tím rozdrtíme (vylisujeme). Necháme 10 minut louhovat a po té slijeme.  Užíváme  3x 1 lžičku.

Antibakteriální kloktadlo: Na drobno nasekaný česnek (hlavičku) zalijeme 200 ml vroucí vody. Necháme 3 hodiny louhovat, pak přecedíme a používáme jako kloktadlo.


Další články z rubriky

PŘIČICHNĚTE K NOVÝM SVÍČKÁM Z DÍLNY VILLAGE CANDLE!

PŘIČICHNĚTE K NOVÝM SVÍČKÁM Z DÍLNY VILLAGE CANDLE!

FOTOGRAFKA LUCIE ROBINSON NÁSLEDUJE ORGANIC WAY PŘÍBĚH!

FOTOGRAFKA LUCIE ROBINSON NÁSLEDUJE ORGANIC WAY PŘÍBĚH!

S TROCHOU POMOCI VÁS DOKÁŽÍ POSUNOUT AŽ K SOBĚSTAČNOSTI

S TROCHOU POMOCI VÁS DOKÁŽÍ POSUNOUT AŽ K SOBĚSTAČNOSTI

CO VŠE OSLABUJE IMUNITU A MŮŽETE TO ZMĚNIT

CO VŠE OSLABUJE IMUNITU A MŮŽETE TO ZMĚNIT

CHCETE UTĚŠIT DÍTĚ? VIBRAČNÍ LEHÁTKO NEMUSÍ BÝT TO NEJLEPŠÍ ŘEŠENÍ!

CHCETE UTĚŠIT DÍTĚ? VIBRAČNÍ LEHÁTKO NEMUSÍ BÝT TO NEJLEPŠÍ ŘEŠENÍ!