Magazín Elita

LADISLAV ŠPAČEK PŘIŠEL KÁVĚ NA CHUŤ AŽ PO TŘICÍTCE

LADISLAV ŠPAČEK PŘIŠEL KÁVĚ NA CHUŤ AŽ PO TŘICÍTCE

Ladislava Špačka neodmyslitelně spojujeme s uměním komunikace, etiketou a společenským chováním.  Je vyhledávaným pedagogem, neotřelým moderátorem, novinářem a spisovatelem, ale stejně pro většinu z nás zůstane v povědomí hluboce zapsán jako výjimečný a jedinečný tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla.

My jsme se setkali s Ladislavem Špačkem ve smíchovském obchodním centru na VIP otevření  obchodu COOKING CINEMA Potten & Pannen – Staněk v OC Nový Smíchov, kde bylo hlavní téma káva a její příprava. To, co na adresu kávy a „kafařky“, své manželky řekl, jsme pro Vás bedlivě zaznamenali a nyní zprostředkováváme.

„Kávu jsem dlouho, asi do svých třiceti let, vůbec neochutnal. Naopak, moje žena byla pravidelná ranní a odpolední „kafařka“, a tak když jsem kolem čtvrté odpoledne přicházel domů z práce, voněl byt pravidelně kávou. Žena mi ji nabízela, ale mně káva nic neříkala, až jsem spíš ze slušnosti a solidarity si občas šálek kávy dal. Postupem doby stále častěji. Pak denně. Nakonec jsem ve čtyři odemykal dveře a už z předsíně jsem volal: „Miláčku, prosím tě, kafe! KAFE!!!“ A tak je to dodnes. Ráno zahajuji litrem černého čaje, abych se probral, a pravidelně ve čtyři odpoledne si dávám svou denní kávu. Večer, zpravidla v restauraci, tedy téměř denně, si dávám další. Mám rád dobrou kávu, a tak jsme si pořídili kávovar, jaký vídávám v barech, s pákovou otočnou hlavicí s kávou, ale ta nám tak zaneřádila byt, že jsem ho nedávno věnoval bratrovi k svátku. Káva (tedy lógr) se musela z hlavice neustále vyklepávat, přitom polovina kávy skončila na koberci, z věčného umývání hlavice byla zaneřáděná celá kuchyň. Sním o kávovaru na kapsle, viděl jsem ho nedávno u kamaráda, když jsme si přímo na jídelním stole, v klidu a čistotě uvařili skvělou kávu. Snad ho dostanu k Ježíšku,“ směje se Ladislav Špaček.

-lz-

Fotogalerie
1760

Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih