Magazín Elita

DEN LÉKÁREN

DEN LÉKÁREN

Lékárna moderátorky, MISS České republiky 2004 a doktorky farmacie Jany Doleželové v pražském Palladiu, se 21. června zapojí do kampaně DEN LÉKÁREN. Letošní kampaň DNE LÉKÁREN nese název „Látky ovlivňující řízení a pozornost – aneb pozor na léky za volantem“.

Do této dobrovolné akce, kterou již 13. rokem v řadě vyhlašuje Česká lékárnická komora tradičně na třetí čtvrtek v měsíci červnu, se letos zapojí okolo 400 lékáren v celé České republice.

V roce 2008 byla Jana Doleželová patronkou Dne lékáren na téma "Metabolický syndrom", což je spojení některých rizikových faktorů a nemocí, jejichž společný výskyt vede k řadě zdravotních komplikací. V současné době se vyskytuje asi u 30% populace a je tak jednou z hrozeb moderní civilizace. Přiložené fotografie se tématicky váží k tématu Metabolického syndromu. Na fotografiích Jana Doleželová poskytuje poradenství pacientům o tom, jak vysoké je v jejich případě riziko metabolického syndromu. Toto riziko se vyhodnocuje na základě naměřených hodnot, kterými byly obvod pasu, glykémie a krevní tlak.

Ve čtvrtek 21. června bude proškolený personál v lékárně Jany Doleželové poskytovat poradenství v této oblasti. Ve všech zúčastněných lékárnách budou pro zájemce připraveny letáky s informacemi o možných účincích léků a přípravky ovlivňující řízení motorových vozidel budou v těchto lékárnách označeny samolepkou se symbolem autíčka. Dříve byly na obalech inkriminovaných léků výstražné trojúhelníky, v současné době považují představitelé farmaceutických odborníků označení rizikových prostředků za nedostačující. „Do kampaně Den lékáren se pravidelně zapojuji. Jsem zastáncem zdravého životního stylu a mým cílem je šířit osvětu. S tím souvisí i zvyšování informovanosti veřejnosti o zdravotních rizicích a

prevenci, což je právě i letošní téma Dne lékáren. V mé lékárně pravidelně pořádáme měsíční eventy, které jsou vždy tématicky laděny k uvedenému ročnímu období. Letní téma nesl i květnový event „Květen – měsíc bez alergie, astma. Téma Dne lékáren tak vlastně navazuje na tuto naši květnovou akci, neboť právě například antihistaminika, léky na zmírnění příznaků alergií, jsou jedním z rizikových přípravků pro řidiče,“ uvedla doktorka farmacie Jana Doleželová.

Téma léků, které mohou snížit řidičovu pozornost a ovlivnit rychlost reakcí je záměrně naplánováno na období před prázdninami, kdy je očekáván nárůst počtu řidičů, nákup více volně prodejných léků před dovolenými a cílem kampaně je zvýšit informovanost veřejnosti. Zatímco tlumicí účinky u antidepresiv, analgetik, sedativ či antipsychotik jsou i u laické veřejnosti dobře známé, již málo pacientů ví, že podobná rizika co do útlumu pozornosti, slabší koncentrace a horší koordinace mohou vyvolat i některé volně prodejné léky, jako jsou například přípravky na kašel, na zažívací potíže, vysoký krevní tlak nebo proti alergiím. Také volně prodejné přípravky na uvolnění svalového napětí a křeče při vyšší sportovní zátěži, která může nastat právě v období letních dovolených, skrývají nebezpečí pro řidiče.

Kromě své profesionální kariéry doktorky farmacie se Jana Doleželová příležitostně věnuje vybraným zakázkám v oblasti modelingu. Na konec června má již domluvený termín několikadenního focení pro společnost KARA Trutnov, pro kterou se opět letos stane tváří katalogu nové kožené a kožešinové kolekce Podzim/zima.

Fotbalovým fanouškům, a nejen jim, jistě neunikl exkluzivní pictorial v červnovém

vydání prestižního pánského magazínu Playboy, ve kterém Jana Doleželová - na velmi decentních a přitom velmi atraktivních fotografiích s podtitulem fotbalové EURO 2012 - ukázala, že je ženou mnoha tváří a zaslouženě se již osmým rokem úspěšně pohybuje na vrcholu modelingového světa.

Foto: archiv Jany Doleželové


Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih