Magazín Elita

HVĚZDY CEST DOMŮ SLIBUJÍ: „KDO NEDOBĚHNE, BUDE ČÍST DĚTEM POHÁDKY!“

HVĚZDY CEST DOMŮ SLIBUJÍ: „KDO NEDOBĚHNE, BUDE ČÍST DĚTEM POHÁDKY!“

Herci z primáckého seriálu Cesty domů absolvovali u Letenského zámečku v Praze první trénink na sérii charitativních běhů, jichž se chtějí zúčastnit. A zároveň odstartovali celý projekt RunTour České pojišťovny 2012.

Na trénink jim moc času nezbývá, seriál běžeckých závodů začíná už 19. května v Plzni. Tam by se měli postavit na start Petra Horváthová a Martin Kraus, představitelé Vendy a Dana. Zatímco Petra studovala na sportovním gymnáziu a kdysi se věnovala orientačnímu běhu, její herecký partner s běháním zkušenosti nemá. „Dávám spíš přednost kolektivním sportům, jako je fotbal nebo nohejbal, nebo jezdím na koni, ale běhat nechodím. Ale myslím, že pětikilometrový závod zvládnu, nějakou fyzičku snad mám,“ smál se. Martin s Petrou, stejně jako jejich kolegové Kamila Špráchalová, Carmen Mayerová, Vendulka Křížová, Klára Jandová a Viktor Limr se na trénink oblékli do speciálního běžeckého oblečení. V něm také absolvovali sérii protahovacích cviků pod vedením Josefa Vedry, trenéra běžců Dukly Praha. Spolu s herci přišly k Letenskému zámečku i další tváře televize Prima family – Eva Decastelo, Gábina Partyšová a Agáta Hanychová.

Obzvlášť Viktor Limr si běžecké oblečení pochvaloval. „Já chodím běhat pravidelně, alespoň tak dvakrát týdně, abych měl fyzičku na squash, který rád a hodně hraju. Takže si troufnu i na desetikilometrový závod. Jednou bych chtěl zkusit i půlmaraton. Takové speciální elastické šortky jsem si dneska oblékl poprvé. Ale čím déle je na sobě mám, tím jsou mi příjemnější, takže budu běhat v nich,“ říkal herec. Naopak Martin Kraus vtipkoval, že si v šortkách připadá jako baleťák a že něco takového by na sobě nesnesl ani při jízdě na kole. „Já si moc nepotrpím ani na sportovní kraťasy. Tak si vždycky na léto ustřihnu džíny,“ prozradil tajemství ze svého šatníku.

Carmen Mayerová si přivedla na trénink posilu – pětiletého vnuka Toníka, syna dcery Terezy Kostkové, která v seriálu Cesty domů také hraje. Toník byl na závodění tak natěšený, že babičku nutil běhat po letenských cestičkách. Vendulka Křížová prozradila, že s běháním má zkušenosti minimální. „Ale často v zimě vyrážím na běžky a vůbec chodím ráda po horách, líbí se mi i tanec a jóga. Dneska jsme se tu ale všichni tak vyhecovali a venku je tak příjemně, že bych si zaběhala hned,“ prohlásila. 

Ani Klára Jandová nemá s běháním žádné velké zkušenosti, raději než sport má prý tanec. „Jsem zkrátka běžkyně-začátečnice, a pokud běhám, tak jen se svými jezevčíky po lese. A oni mě vždycky předběhnou, mají lepší fyzičku než já. Desetikilometrový závod proto určitě nezvládnu, to raději budu číst dětem pohádky,“ řekla Klára Jandová. Naopak Kamila Špráchalová je zkušená běžkyně. „Než se mi narodily děti, běhala jsem pravidelně třeba i sedm kilometrů. Proto plánuju postavit se na start pětikilometrového závodu. A pohádky půjdu klidně číst, i když doběhnu,“ slíbila.

Jak souvisejí běžecké závody s pohádkami? Součástí tohoto charitativního projektu je i tak zvaná Moje výzva, která má závodníky motivovat k co nejlepšímu výkonu. A jednu výzvu vyslovili i herci z Cest domů. Zavázali se k tomu, že každý, kdo závod nedoběhne, půjde do Dětského kardiocentra pražské nemocnice v Motole, jemuž je výtěžek projektu určený, číst dětem pohádky.

Seriál charitativních běhů RunTour České pojišťovny 2012 odstartuje 19. května v Plzni, pokračovat bude 17. června v Brně, pak 14. července v Liberci, 11. srpna v Olomouci, 22. září v Hradci Králové a završí jej závod, který se bude konat 7. října v Českých Budějovicích. Herci z oblíbeného seriálu se nejen zúčastní běhů, ale pro závodníky uspořádají také autogramiády. Závody jsou určené jak pro zkušené běžce, tak pro rekreační sportovce. Běžci si mohou zvolit buď pěti-, nebo desetikilometrovou trať, pro děti nebo méně zdatné sportovce je připraven kilometrový závod. Na vítěze čekají zajímavé ceny. Z každého startovného půjde část na dobročinné účely. Vybrané peníze, což má být minimálně částka 300 tisíc korun, budou předány Dětskému kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole.


Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během