Magazín Elita

OUTSIDE/INSIDE ČESTMÍRA SUŠKY

OUTSIDE/INSIDE ČESTMÍRA SUŠKY

Respektovaný sochař, spoluzakladatel umělecké skupiny Tvrdohlaví, Čestmír Suška od 13. dubna představuje svá díla na výstavě Outside/Inside v Centru současného umění DOX.  Část výstavy – Outside je instalována na Velké terase a ve Dvoře DOXu (do 31. 8.), část Inside  ve 2., 3. a 4. patře Věže (do 3. 6.). Součástí výstavy je zajímavý doprovodný program:

  • 16. dubna v 18 hod. – Komentovaná prohlídka za účasti Čestmíra Sušky.
  • 28. května v 18 hod. – Projekce filmů Michala Baumbrucka zaznamenávající jeho spolupráci s Čestmírem Suškou v 80. letech 20. stol. (Dům/Malechov, Slepá bába, Paňáci a vycpaňáci, Bersidejsi). Součástí projekce je hudební vystoupení skupiny Richter a syn.

Outside/Inside Čestmíra Sušky uzavírá jeho úspěšný projekt Rezavé květy, který byl k vidění na mnoha místech České republiky, včetně pražského Staroměstského náměstí, a v USA. Vedle několika starších skulptur si návštěvníci budou moci prohlédnout především dosud nevystavené práce z let 2008-2012. „Je to pravděpodobně poslední příležitost vidět velké množství skulptur z cyklu Rezavé květy pohromadě. Po skončení výstavy budou putovat na místa jejich trvalého spočinutí. Outside/Inside bude zajímavý i pro ty, kdo viděli moji velkou výstavu v karlínské Thámově hale v roce 2007, protože vystavené práce jsou přímým pokračováním tehdy prezentovaných skulptur,“ říká Čestmír Suška.

Čestmír Suška (1952) je absolventem pražské AVU. V roce 1981 stál u zrodu Výtvarného divadla KOLOTOČ. V letech 1987-1991 byl členem umělecké skupiny Tvrdohlaví, která významně ovlivňovala výtvarnou scénu v bývalém Československu a úspěšně vystavovala i v zahraničí. Často pracuje s dřevem, volně interpretuje přírodní tvary kamene, zabývá se povrchem a vnitřním prostorem plastiky. Úžas a obdiv vzbuzují jeho rozměrné kovové artefakty, v umělecká díla proměněné rezavé cisterny. Inspirován studijním pobytem v USA založil v roce 2000 Sochařské studio Bubec v prostorech bývalé skladové haly v Praze–Řeporyjích, kde pracují umělci z České republiky i ze zahraničí. S výsledky jejich tvorby je veřejnost seznamována prostřednictvím pravidelných Art Safari. Čestmír Suška vystavuje v domácích i světových galeriích (např. pražská Thámova hala, Dům umění v Brně, Galerie Mánes v Praze, Galerie Hlavního města Prahy, České muzeum výtvarných umění v Praze, Birmingham Museum of Art, AL, USA, O. K. Harris Gallery, New York atd.).

Zdroj: 2media.cz, s.r.o.


Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih