Magazín Elita

VEGETARIÁNSKÁ STRAVA OČIMA VÝŽIVOVÉ PORADKYNĚ

VEGETARIÁNSKÁ STRAVA OČIMA VÝŽIVOVÉ PORADKYNĚ

Vegetariánství už dávno není jen alternativní volbou omezené skupiny lidí, ani módním, pomíjivým výživovým trendem. Obecně je vnímáno jako zdravější varianta stravování, především díky redukci příjmu živočišných tuků, které zvyšují riziko cévních onemocnění.

Rostlinná strava, základ jídelníčku vegetariánů, je prevencí výskytu kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny žaludku i tlustého střeva, potíží s vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

Podmínkou ovšem je promyšleně sestavený jídelníček tak, aby se předešlo nejčastějším problémům spojeným s vegetariánstvím, především dlouhodobého nedostatku některých živin jako jsou bílkoviny, železo a vitamíny řady B.

Být vegetariánem neznamená jen přestat jíst maso a ryby. Je potřeba celkově upravit stravování tak, abychom dostávali všechny potřebné živiny. Lidé co se rozhodnou z jídelníčku vyřadit maso, začnou jíst velké množství těstovin, pečiva a smažených jídel. Velmi často totiž není v běžné restauraci ani jiná volba bezmasých jídel.

S jídelníčkem plným sladkého pečiva, smažených sýrů a smetanových těstovin jde ruku v ruce i nadváha. Důvodem je mnohem vyšší kalorická hodnota i vysoký glykemický index.

„Mezi našimi klienty jsou příznivci vegetariánské i konvenční stravy. Na míru jim sestavujeme komplexní výživové plány, programy zdravého hubnutí, nabízíme individuální konzultace se zkušeným nutričním poradcem,“ říká profesionální  wellness koučka Monika Divišová z centra Wellnessia a pokračuje: „S každým klientem nejprve společně podrobně analyzujeme jeho stravovací návyky, vyhodnocujeme, které výživové látky jeho organismus postrádá. U vegetariánů se často setkáváme s celkově málo pestrým jídelníčkem. V takovém případě se společně pustíme do zpestření jídelníčku. Naučíme se používat potraviny, jako jsou luštěniny, mořské řasy, tempeh nebo lněné semínko a také jak má vypadat optimální složení jídelníčku.

„Podle mého názoru je vegetariánství velmi zdravý způsob stravování. Ovšem pouze za předpokladu že nevyměním jen maso za těstoviny z bílé mouky. Když je vegetariánský jídelníček vyvážený může velmi příznivě podpořit mnoho zdravotních problémů – zácpa, nadýmání, migrény, cukrovka, bolesti kloubů a další. Vlastně bych všem doporučila celkové snížení konzumace masa a zařazení více rostlinných potravin.“

Závěrem je tedy třeba zdůraznit, že být opravdovým vegetariánem neznamená jen nejíst maso, ale jedná se o životní styl, který zahrnuje celkovou změnu stravování.

Wellnessia centrum péče: Na Poříčí 38, Praha 1, tel.: 603 460 311

Zdroj: 2media.cz, s.r.o.


Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih