Magazín Elita

PÄÄSIÄINEN – VELIKONOCE NA FINSKÝ ZPŮSOB

PÄÄSIÄINEN – VELIKONOCE NA FINSKÝ ZPŮSOB

Velikonoce jako tradiční svátek příchodu jara slaví s oblibou i ve Finsku. Právě odtud pochází oblíbená Finlandia Vodka, která tvoří základ nového svěžího koktejlu Finlandia Spring. Tento lehký, chuťově příjemný drink se báječně hodí do prvních jarních dnů. Chcete-li ozvláštnit velikonoční tabuli, můžete jej odvážně naservírovat v kalíšku podobném skořápce vajíčka.

Finské Velikonoce se odehrávají tradičně ještě za mrazivého počasí, přesto si je Finové umí užít. I pro ně jsou svátkem přicházejícího jara, příznivějšího počasí a dobré nálady. Týdnu před Velikonocemi, kdy je u nich zapovězeno se veselit, říkají Tichý týden. O to více pak očekávají Velikonoční neděli. Děti chodí venku s řehtačkami nebo zvony, lidé se scházejí brzy ráno, aby viděli východ slunce, které podle pověsti o Velikonocích tančí. Jako symbol jara děti vysazují před svátky do květináčů trávu, takže velikonoční svátky jsou za okny zelené, i když je venku ještě sníh.

Stejně jako u nás ve vázách nechybí kočičky a nedílnou součástí velikonočních oslav jsou také tradiční sváteční pokrmy. Nejčastější je nákyp z žitné mouky zvaný mämmi. Ve Finsku se také drží tradice pomlázky a odměňování za vyšlehání. Právě pro tuto příležitost Finlandia Vodka vytvořila speciální koktejl s názvem Finlandia Spring, kterým můžete odměnit koledníky nebo si jej připravit jako součást svátečního menu.

 

Finlandia Spring

4 cl Finlandia Grapefruit

3 cl čerstvé citronové šťávy

2 cl jednoduchého sirupu (1 část cukru, 1 část vody)

1 zástřik troškou vaječného bílku

Sklenice: Sklenka na krátké shot drinky nebo pro odvážné experimentátory kalíšek tvaru podobného vaječné skořápce.

Postup: Ingredience nalijeme do šejkru, protřepeme a naléváme do vychlazených sklenic nebo kalíšků.

Křišťálově čistá Finlandia Vodka spatřila světlo světa na konci 60. let 20. století. Její konzumenti ji milují pro čistotu, jemnou a vyváženou chuť. Oblíbené jsou i její příchutě s věrným aroma čersvého ovoce a jejich kombinace v koktejlech. Tajemství Finlandia Vodky spočívá v samotné finské přírodě. Ta je základním elemetnem tohoto jedinečného destilátu, který je spjat s romanticky drsným podnebím severské země hlavně díky svým surovinám – průzračné ledovcové vodě, šestiřadému ječmenu a půlnočnímu slunci.

Zdroj: Double-U PR, s.r.o.

Fotogalerie
1354

Další články z rubriky

KAROLINA NEUVIRTHOVÁ GUDASOVÁ BUDE PODRUHÉ MAMINKOU

KAROLINA NEUVIRTHOVÁ GUDASOVÁ BUDE PODRUHÉ MAMINKOU

KOREJCI ZBOŽŇUJÍ ĎÁBELSKÉHO MEFISTA!

KOREJCI ZBOŽŇUJÍ ĎÁBELSKÉHO MEFISTA!

VE ŠVANDOVĚ DIVADLE UŽ BALÍ KUFRY. HRÁT BUDOU VE SPOJENÝCH STÁTECH

VE ŠVANDOVĚ DIVADLE UŽ BALÍ KUFRY. HRÁT BUDOU VE SPOJENÝCH STÁTECH

MARTIN PÍSAŘÍK SE VYDAL NA BLÍZKÝ VÝCHOD

MARTIN PÍSAŘÍK SE VYDAL NA BLÍZKÝ VÝCHOD

CO SVEDLO DOHROMADY MARTINA PÍSAŘÍKA A DAKARSKOU ZÁVODNICI OLGU ROUČKOVOU?

CO SVEDLO DOHROMADY MARTINA PÍSAŘÍKA A DAKARSKOU ZÁVODNICI OLGU ROUČKOVOU?

ALFONS MUCHA - SLOVANSKÁ EPOPEJ