Magazín Elita

OSOBNÍ TERAPEUT – NECHTE SE VÉST K DUŠEVNÍ ROVNOVÁZE

OSOBNÍ TERAPEUT – NECHTE SE VÉST K DUŠEVNÍ ROVNOVÁZE

Většina lidí má život svázaný předsudky o sobě samém, hluboce usazenými někde v podvědomí. Brání nám navázat stabilní partnerský vztah, překonat obavy z vystoupení na veřejnosti, zvládnou cizí jazyk, naučit se řešit krizové situace, konflikty v práci nebo osobním životě....

Zkrátka umět nacházet v životě radost a krásu. „Jsme společnost zaměřená na informace, analýzu, kontrolu, výkon, více zatěžujeme levou, „racionální“ hemisféru mozku. Pravá hemisféra, to je tvořivost, intuice, řeč těla, a také pocity, emoce, vzpomínky... Cesta do pravé hemisféry otevírá obrazy a prožitky, které člověku pomohou vzdát se předsudků a dohod, které se sebou uzavřel,“ vysvětluje zkušená psychoterapeutka Pavla Štěpničková.

To, že obě hemisféry mají být v rovnováze, věděli už naši předkové, staré kultury proto používaly řadu vlastních postupů a praktik. Jenže jak k tomu cíli dojít dnes? Správnou cestu může nabídnout osobní terapeut, potvrzuje Pavla Štěpničková:  „Pro své klienty se stávám osobním důvěrným průvodcem, provázím je nejen v těžkých obdobích života, ale i tehdy, kdy je pro ně složité se v čemkoliv rozhodnout, ztrácejí jistotu v práci či soukromí, prostě z jakéhokoliv důvodu potřebují mou podporu. Trpělivým nasloucháním a bezpodmínečným přijetím pomáhám hledat přirozené silné stránky jeho osobnosti a vyzvednout je ze skrytosti do každodenního života a přijmout je.“ Pavla Štěpničková jako jedna z mála dokáže klientům nabídnout racionální psychoterapii propojenou s tradičními spirituálními přístupy.

„Jsem člověk otevřený, nerada vyznávám jen jeden směr, mnohem přijatelnější je pro mě komplexní přístup, otevření všech možných cest, které vedou k tomu opravdovému u mého klienta. Dlouhodobá zkušenost s učením podle pravidel mozku mě vedla ke studiu relaxačních technik, protože řízená relaxace nejen odblokovává stres, ale také otevírá kapacitu pravé hemisféry, podporuje tvorbu obrazů. Nyní ve své terapeutické praxi používám vlastní relaxační metodu inspirovanou starými spirituálními technikami. Velkým pomocníkem je ve chvíli, kdy se s klientem točíme v bludném kruhu, i přesto, že se dostaneme rozumem k příčině problému. Potřebuji přetransformovat obraz, jaký o sobě má, ale to nejde jen čistě racionálními cestami, protože tyhle „zápisy“ jsou skryté také v pravé hemisféře, a právě při správně vedené relaxaci člověk najednou vidí sám sebe, jako nikdy dříve, „rozpomene se“ na dosud skryté informace o sobě,“ říká Pavla Štěpničková. Každému klientovi je věnována individuální péče. K nastartování pozitivních změn v životě obvykle stačí 5 sezení v průběhu 2 měsíců, sezení trvá zpravidla 1,5 až 2 hodiny. I když pak samozřejmě některé životní situace člověku energii výrazně uberou, díky poznaným technikám se dokáže znovu dostat do rovnováhy.

Pavlu Štěpničkovou dobře znají účastníci seminářů a odborných akcí, které navštěvuje po celé republice, a také sama pořádá. V idylické Kosoři, daleko od shonu metropole a přesto jen 20 minut autem z centra Prahy, pravidelně vede jednodenní workshopy Cesta k radosti podle pravidel mozku.  Určeny jsou nejen jednotlivcům, ale i firmám, pro jejich manažery či zaměstnance (maximální počet účastníků je 12). Pavla Štěpničková je také aktivní hudebnicí, zpívá, skládá hudbu, hraje na klavír a akordeon, koncertuje.

Mgr. Pavla Kubášková – Štěpničková

Po studiích Pedagogické fakulty v Ostravě, obor jazyk český, hudební výchova a jazyk německý, se začala intenzivně vzdělávat v oboru psychoterapie. Absolvovala například terapeutický výcvik Poradenství a psychoterapie zaměřená na klienta, základní sebezkušenostní výcvik v dynamické psychoterapii ukončený zkouškou z obecné psychoterapie, cyklus seminářů FFSS EUROPE specializovaný na staré spirituální techniky léčby  a tříletý nástavbový program šamanských technik ve Švýcarsku vedený Sandrou Ingerman. Má dlouholetou zkušenost s vedením relaxačních jazykových kurzů a seminářů zaměřených na osobnostní růst člověka formou aktivního nalézání jeho tvůrčích schopností. Vlastní hudební tvorbu prezentovala na pozoruhodném CD Návrat ztracené duše, vydaném v roce 2006 a na vlastních koncertech. Brzy vyjde její nové CD šansonů Křídla. Ovládá také umění masáží lávovými kameny, indické masáže hlavy a reflexní terapie ruky.

Zdroj: 2media.cz, s.r.o.,


Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih