Magazín Elita

STÉVIE SLADKÁ

STÉVIE SLADKÁ

Stévie sladká, neboli Stevia rebaudiana, je sladivá rostlina obsahující látku steviosid. Ve své původní domovině, kterou jsou Paraguay, Brazílie a Amanbayská hornatina, jí domorodci přisuzovali léčivé účinky, a to už v době, kdy Španělé, Portugalci a jiní dobyvatelé ještě zdaleka nevstoupili na jejich území. Američtí indiáni používali lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale dobře znali i jejich léčebné účinky.

Mnohem později vědci zjistili, že sledovaná populace téměř netrpí kazivostí zubů. Vysloužila si tedy právem označení „léčivá bylina“. Z jihoamerického kontinentu byla importována do asijských zemí, kde se především jejímu výzkumu a uvedení na trh věnovali Japonci, Číňané, Indové a Korejci. Později si také našla své místo i v Evropě. Dobře se jí daří v nadmořské výšce od 200 do 600 m, mnohdy roste i na velmi vlhké, až bahnité půdě, ale úspěšně se začala pěstovat i v hornatějších oblastech. Od dob, kdy se začala pěstovat v Evropě, si zvykla na odlišné podmínky a úspěšně se adaptovala.V našich poměrech na zimu usychá a rostlina přezimuje v kořenech se zemitým balem.

Steviosid nezpůsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi, ale naopak ho pomáhá udržovat v rovnováze v krvi a játrech. Podporuje činnost pankreasu a léčí diabetes II. typu. Léčebné účinky má i jako desinfekce ústní dutiny, kde úspěšně uklidňuje afty a jiné zánětlivé procesy. Látky obsažené ve stévii pomáhají uklidnit pokožku po spálení sluncem, stévie umí ochránit před vysokým tlakem, podporuje dobré trávení, odtučňuje a zároveň se podílí na zhutnění svalové hmoty.

Jako nízkokalorické sladidlo je vhodná jak pro diabetiky a hypoglykemiky, tak pro všechny, kteří chtějí svou váhu udržet na uzdě. Její listy i nať mají až 200x vyšší sladivost než cukr. Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček

Hojně se používá i v kosmetice, kde funguje například jako skvělá pleťová voda.. JE ALE DŮLEŽITÉ VEDĚT, že úřady EU považují tuto rostlinu za tzv. potravinu nového typu a zatím ji nepovolily zařadit jako sladidlo, ale pouze jako kosmetikum. Jako takové se také oficiálně prodává v různých bylinkárnách, prodejnách čajů a zelených lékárnách.

Mgr. Jana Zavadilová

 


Další články z rubriky

Horší výsledky cytologie nemusí hned psát černé scénáře

Horší výsledky cytologie nemusí hned psát černé scénáře

Máme pro vás otevřeno online! Zažeňte stres spánkem na matraci od MORAVIA COMFORT

Máme pro vás otevřeno online! Zažeňte stres spánkem na matraci od MORAVIA COMFORT

Správná výslovnost dělá občas hlavu školákům i dospělým

Správná výslovnost dělá občas hlavu školákům i dospělým

Primářka MUDr. Monika Golková doporučuje: Podpořte regeneraci buněk a posilujte svoji imunitu!

Primářka MUDr. Monika Golková doporučuje: Podpořte regeneraci buněk a posilujte svoji imunitu!

Evropské ikonické lázeňské hotely se spojují pod značkou Ensana

Evropské ikonické lázeňské hotely se spojují pod značkou Ensana

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM