Magazín Elita

HAJAJA SLAVÍ 50 LET!

2. ledna tomu bylo přesně padesát let, kdy se z rozhlasových přijímačů ozvalo: „Dovolíte, jsem Hajaja. Dříve domácí skřítek v domě U Tří zvonů. Můj čas je podvečer…“ Těmto slovům předcházel rok intenzívní práce, než se z nápadu vyklubala první rozhlasová pohádka na dobrou noc.

Vše začalo v redakci vědy a techniky Hlavní redakce pro děti a mládež. Skupina rozhlasáků tehdy přišla s tím, že by stálo za úvahu vyprávět každý večer nejmenším posluchačům pohádku k lepšímu usínání.

Z jejich společného přemýšlení postupně vyvstávala představa, že by nemělo jít o pouhé předčítání pohádkových příběhů, ale spíš o navození důvěrné chvilky před usnutím. Trocha vzpomínek, trocha pohádkových kouzel a fůra fantazie… Tak vznikl nápad na zrození jakéhosi rozhlasového skřítka, veselého a laskavého průvodce do dětských snů. Hlas skřítkovi propůjčil Vlastimil Brodský, kterého si děti nesmírně oblíbily.

A jak Hajaja vypadá? V roce 1994 jeho podobu navrhly samy děti ve výtvarné soutěži. Má široký úsměv, oblek v barvě noční oblohy a čepici s dlouhým střapcem. Tak známe Hajaju i dnes v době jeho padesátiletého výročí. Je stále tím, kdo se v rozhlasovém zákulisí stará o děti a svými příběhy, v nichž dobro vždycky vítězí, je posílá do říše fantazie a snů.

Připijme tedy veselým kulatinám skřítka Hajaji a společně trochu zavzpomínejme s novoročním vysíláním starších nahrávek i s vysíláním té nejnovější pohádkové nabídky v roce 2011 na stanici Český rozhlas 2 - Praha. A kdybyste snad oslavy propásli, úplně postačí, když zachováte přízeň pohádkám, ty rozhlasové nevyjímaje.

Hajaja - každý den od 19.00 hodin

Tobogan - oslava 50. narozenin rozhlasového Hajaji - sobota 8.1.2011, 11:05

Více informací naleznete na stránkách:  praha.rozhlas.cz

Autor: Odbor komunikace a vnějších vztahů


Další články z rubriky

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Na vlně audioknih