Magazín Elita

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.

Příběh o gangsterech, milionářích, dámském orchestru, rozkošné dívce Sugar a dvou muzikantech na útěku. Nesmrtelná komedie plná humoru je na českých a zahraničních jevištích oblíbeným titulem. Na velké scéně Moravského divadla Olomouc bude muzikál Sugar uveden po deseti letech v režii Marka Davida. 

Kdo by si nevybavil příběh o dvou muzikantech na útěku, gangsterech a milionářích. Na den svatého Valentýna roku 1929 se dva muzikanti Joe a Jerry připletou gangsterům do cesty a musí rychle zmizet. Převlečení za ženské muzikantky se s dámskou kapelou vypraví hrát na Floridu, aby se ukryli před mafiány. V kapele s nimi hraje okouzlující zpěvačka a hráčka na ukulele jménem Sugar, do které se oba pánové v dámských šatech bezhlavě zamilují.  

A obsazení v hlavních rolích olomoucké inscenace? V roli Sugar to bude buď Andrea Gabrišová j. h., Lucie Kordová j. h. nebo Lucie Skácelíková, ale alternaci mají i dvě hlavní mužské postavy - Joea/Josefínu bude představovat Daniel Kfelíř a Jiří Daniel j. h., zatímco v roli Jerryho/Dafné se budou střídat Vojtěch Pačák a Tadeáš Hoza j. h. V roli Sira Osgooda to bude Jiří Přibyl nebo Petr Martínek, zatímco Sweet Sue ztvární Anna Moriová nebo Věra Veselská. V dalších rolích se představí Jindřich Suk, Martin Štolba, Radek Leszczynski, Jiří Horowitz, Radim Šimeček, Vendula Pumprlová, Kateřina Popová, Petr Mašek, Jan Vaculík, Jiří Kučera, Radan Hlubinka, Vendula Hlubková a Kateřina Lesczynksi.

Vedle zmíněného režiséra Marka Davida nelze nezmínit další tvůrce. Jsou to Jiří Josek (překlad), Vendula Holčáková (asistentka režie), Tomáš Hanák (hudební nastudování, dirigent), Marek Cpin (scéna a kostýmy), Filip Horn (light design) a Tono Ferroil a Anežka Knotková (choreografie).

Když na sklonku 50. let přišel režisér a scénárista Billy Wilder za slavným filmovým producentem Davidem Selznickem s námětem na scénář, který v sobě kombinuje žánr gangsterky a komedie, producent nápad rázně zamítl s tím, že tohle spojení „rozhodně nemůže fungovat“. Naštěstí Billy Wilder producenta neposlechl a natočil geniální nesmrtelnou hudební komedii Někdo to rád horké (1959). Film, kde mají hlavní role Marilyn Monroe, Tony Curtis a Jack Lemmon, proslul nespočtem komických situací, ale také závěrečnou větou: Nobody is perfect. (Nikdo není dokonalý.) Na základě tohoto úspěšného snímku vznikla divadelní muzikálová podoba z pera trojlístku scénáristy Petera Stonea, skladatele Julea Stynea a textaře Boba Merilla. 

Historie světového evegreenu

Je pravda, že původní námět vychází ze scénáře Roberta Thoerena a Michaela Logana k francouzskému filmu Fanfáry lásky z roku 1935. Původní scénář k filmu Fanfáry lásky se nepodařilo dohledat, a tak Walter Mirisch našel kopii německého remaku z roku 1951, Fanfáry lásky. Koupil práva na tento scénář a Wilder s ním pracoval a vytvořil nový příběh. Oba filmy sledují příběh dvou hudebníků, kteří hledají práci, Wilder však vytvořil gangsterskou podzápletku, díky níž jsou hudebníci na útěku.

Muzikál byl poprvé uveden na Brodwayi v roce 1972 a stal se hitem divadelních scén po celém světě. Divadelní text Sugar (Někdo to rád horké) vznikl podle filmového scénáře B. Wildera a I. A. L. Diamonda k filmu Some like it hot – Někdo to rád horké, na námět R. Thorenena.

Billy Wilder o Marylin Monroe

Laskavě se o nesmrtelné Marylin Monroe zmiňuje režisér Billy Wilder, když ve svých vzpomínkách píše: „Velké tajemství Marilyn bylo v tom, že se dokázala divit - Proč se ti lidé na mě tak dívají? Mám snad na zádech nějakou tabulku? Co je na mě tak zvláštního? - Byl problém dostat ji na natáčení. Jednou mi sdělila, že nemohla najít studio. Nemohla najít studio, s nímž už měla deset let smlouvu! Ale měla kouzlo jako žádná jiná, byla geniální jako komička, s neuvěřitelným smyslem pro komický dialog i situaci. Dokázala vycítit, zda ta nebo ona scéna je pro film dobrá nebo špatná.

Ve filmu Někdo to rád horké přichází s ukulele k vlaku, kde stojí Lemmon a Curtis v ženských šatech. Obrátila se na mě a řekla - Billy, tady tě musí ještě něco napadnout, to přece nestačí, že se jen objevím, to přece není žádný výstup. -  Celou noc jsem přemýšlel a opravdu jsem našel řešení. Ona prochází kolem vagónu a v té chvíli vychází z lokomotivy pára, přesně na ni. Byla šťastná, spokojená, protože to už byla správná vstupní scéna pro hvězdu jako ona. Protože ona byla hvězdou bez ohledu na to, že vedle ní byli tak výborní herci jako Jack Lemmon a Tony Curtis.“

Robert Rohál

Foto: archiv MDO a Robert Rohál

Fotogalerie
19634 19635 19636 19637 19638 19639

Další články z rubriky

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na vlně audioknih