Magazín Elita

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

Málokdo ví, že Světový den povědomí o autismu připadá na 2. duben. Tento den je ve znamení modré barvy, symbolu podpory porozumění  a respektu k lidem na spektru autismu.  Ve jménu modré také 2. dubna začíná série charitativních běhů „Česko Běží Modře“. První běh startuje v Praze na Letné a poslední 28. dubna ve Zlíně. Výtěžek z osvětové akce bude do poslední koruny věnován neziskové organizaci Za sklem o. s., která pomáhá dětem i dospělým s poruchou autistického spektra a jejich rodinám od roku 2011.

Charitativní běhy „Česko Běží Modře“ jsou zážitkové běhy na 2 a 5 kilometrů, v nabídce nechybí ani dětské běhy a virtuální běh.  U zrodu projektu stojí neúnavná organizátorka a nadšená běžkyně Halina Trsková. „Práce s lidmi s poruchou autistického spektra je velmi náročná a vyžaduje individuální přístup. Když jsem poznala zaměstnance Za sklem o. s., rozhodla jsem se, že zkusím to, co umím dobře, organizovat a běhat. Běhání je naprosto skvělé. Člověk pomůže svému tělu i duši. Na modrý běh se velmi těším, jsem ráda za lidi, kteří nás podpoří a jdou do toho s námi. Děkuji partnerům za jejich obrovskou podporu. Těší mě, že se o problematice autismu bude mluvit a lidé, kteří potřebují pomoc, ji najdou. Chtěla bych běžet obě tratě, ale protože mě na Letné čeká hodně povinností, budu ráda, když dám alespoň jednu. Když chci po ostatních, aby běželi, musím zamakat také,“ usmívala se Halina Trsková.

Na pražské Letné nebudou 2. dubna chybět ani zpěváci David Uličník, Anna Julie Slováčková a Josef Vágner. „Sice běhu neholduji, ale tentokrát poběžím. Táta mě vždycky vedl k tomu, že v rámci toho, co dělám, nesu s sebou zodpovědnost. A když vidím, že se kolem mne děje něco, co má smysl a mohu to podpořit, byť jen svojí přítomností, tak to považuji za super věc. Už jsem se zaregistroval, zaplatil příslušný poplatek, a doufám, že moje starší dcerka poběží se mnou. Budeme oba svítit modře,“ uvedl zpěvák Josef Vágner.

Běhu neholduje ani zpěvák David Uličník, který však akci „Česko Běží Modře“ podpoří z jeviště a se svou kapelou Orchestrion nabudí běžce svým zpěvem. „U nás běhá manželka. Momentálně je ale v sedmém měsíci těhotenství, tak se šetří a bude si muset počkat. Já “modrý běh“ podpořím zpěvem, to mi jde lépe než běh,“usmíval se budoucí dvojnásobný otec David Uličník.

Ambasadorem projektu Česko Běží Modře je bronzový olympionik a mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

O doprovodný program charitativních běhů se postarala organizace Za sklem o. s.  Veřejnost si může vyzkoušet jinakost vnímání reality lidí na spektru autismu pomocí  Simulátoru autismu - 3D brýlí, seznámit se s ukázkami edukačních pomůcek, literatury i práce s lidmi na spektru autismu a nabídkou služeb.

Marta Pečeňová, předsedkyně spolku Za sklem o.s., uvedla: „Vidíme dnes a denně, že osvěta stále není dostatečná, jsou lidé, kteří o autismu či jeho formách neví vůbec nic. Je to běh na dlouhou trať, a před námi je hodně úkolů. Práce je to vysilující, ale když vidíte za sebou výsledky, když se vám například podaří člověka na spektru autismu zapojit do pracovního procesu nebo vlastní dítě zvládne to, co nikdo nikdy nepředpokládal, je to radost. Musíte těm lidem dát důvěru a péči a dokážou mnoho. Léky na tuto nemoc nejsou, ale pokud s těmi dětmi začnete pracovat co nejdříve, výsledky se dostaví. Ne každý rodič má sílu to ustát. Nesuďme je! Do činnosti organizace Za sklem, o.s. vkládám vlastní zkušenosti. Byla jsem na zahraničních stážích, jsou tam o mnoho dál než my, ale některé školy už přebírají modely ze zahraničí, funguje to a jsem za to ráda.“

Charitativní běh „Česko Běží Modře Praha 2024“ se uskuteční 2. dubna 2024 od 16 hodin na pražské Letné a 28. dubna na náměstí Míru ve Zlíně. Pro děti i dospělé jsou připraveny tratě 2 km a 5 km. Kdo nechce běžet může akci podpořit virtuálně.

Registrace je možná na www.ceskobezimodre.cz

Fotogalerie
19589 19590 19591 19592 19593

Další články z rubriky

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Na vlně audioknih