Magazín Elita

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Řada regionů v České republice, včetně Prahy, dlouhodobě bojuje s dlouhými čekacími lhůtami na CT vyšetření. V brandýské nemocnici pacienti téměř nečekají. Mohou se objednat sami online. S platnou lékařskou žádankou může brandýská nemocnice provést pacientovi CT, i když mu vyšetření bylo původně doporučeno na jiném pracovišti. Vytíženost počítačové tomografie potvrzuje i meziroční nárůst objednaných pacientů, který se v brandýské nemocnici od pořízení moderního přístroje téměř ztrojnásobil. Za poslední rok byla nejčastějšími vyšetřeními CT břicha, bederní páteře a hrudníku.

Krátká čekací doba na CT vyšetření může být u diagnostiky řady onemocnění klíčová. Zejména u onkologických onemocnění, cévních chorob či zánětů je třeba jednat rychle. Radiodiagnostické oddělení brandýské nemocnice je vybaveno moderním CT skenerem, který umožňuje rychlou a přesnou diagnostiku například pro vyšetření mozku, plic, páteře, krku, kostí, břicha, cév a dalších. Nejčastějším typem CT vyšetření břicha je oblast ledvin, které souvisí s urologickými a nefrologickými obtížemi pacientů. Časté CT páteře je dáno degenerativními změnami v oblasti páteře, které patří mezi stále běžnější civilizační onemocnění současnosti. Zároveň nemocnice zaznamenává trend vyššího zájmu o CT vyšetření u pacientů z velkých pražských nemocnic, kteří hledají brzký termín vyšetření.

„Pořízení nového CT přístroje bylo součástí celkové renovace prostor radiologického oddělení v naší nemocnici. Spolu s tím byl výrazně posílen také lékařský tým. Našim pacientům se tak dostane té nejlepší péče v opravdu brzkém termínu od doby, kdy zjistí, že CT vyšetření potřebují. Řada pacientů přitom není dobře informována o tom, kde si mohou CT nechat provést. Výsledky CT vyšetření se předávají formou popisu zhotoveného vyšetření a uložením snímku na datové úložiště příslušného zdravotního zařízení pod jeho rodným číslem. Samotné vyšetření se proto neváže na konkrétní pracoviště, můžete si ho nechat udělat kdekoliv,“ upřesňuje MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení nemocnice Brandýs nad Labem.

CT vyšetření je radiologickou vyšetřovací metodou, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní 3D zobrazení vnitřních orgánů a tkání pacientů s vysokou rozlišovací schopností. Samotné vyšetření trvá standardně do 15 minut a bezprostředně po jeho skončení se může pacient vrátit k normálnímu dennímu režimu. V případě plánovaných neakutních vyšetření je lhůta pro zhotovení popisu přibližně tři pracovní dny. U akutních případů je nález k dispozici ihned.

„CT vyšetření umožňuje mnohem přesněji zobrazit jednotlivé orgány v různých odstínech šedi a na základě toho hodnotit jejich strukturu, prokrvení a případné patologické stavy. Kromě standardních vyšetření u nás provádíme například 3D rekonstrukce kostí a kloubů zejména pro potřeby našich ortopedů. Pro pohodlí pacientů jsme pořídili aplikátor kontrastní látky, díky čemuž je celé vyšetření mnohem komfortnější,“ vysvětluje MUDr. Karolína Kostrhunová.

V brandýské nemocnici se mohou pacienti objednat online a jednoduše si sami vybrat nejbližší termín. Standardně se lze na CT vyšetření objednat také telefonicky na čísle 720 051 119.

Moderní CT přístroj umožňuje například provádět takzvané IMAR rekonstrukce (Interative Metal Artifact Reduction), díky nimž lze eliminovat artefakty z kovových předmětů v těle (např. osteosyntézy, zubní implantáty, totální endoprotézu kloubů apod.). Přístroj také disponuje moderním cínovým filtrem, který u některých druhů vyšetření umožňuje výrazně snížit dávku radiace.


Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih