Magazín Elita

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Před několika dny začalo natáčení nového filmu Výjimečný stav, jehož režie se ujal Jan Hřebejk. Za scénářem stojí autor stejnojmenného divadelního představení, novinář Milan Tesař, hlavní postavy zahraničního rozhlasového zpravodaje a jeho partnerky redaktorky hrají Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková. Snímek, jehož ústředním tématem jsou dezinformace, fake news a záměrně zkreslená pravda, by měl přijít do kin letos na podzim.

Drama s komediálním nádechem vypráví příběh o jednom žárlivém výstupu, který přeteče do extrémního profesního selhání, ale zachycuje zároveň také další roviny dezinformačních kampaní, které se dotýkají blízkého okolí hlavního hrdiny. Hýbou současnosti a filmaři na toto téma zatím příliš nereflektují. Ne tak producent Miloslav Šmídmajer ze společnosti Bio Illusion. „Vždycky jsem měl rád italské filmy o vážných tématech, které byly zpracovány s komediální nadsázkou. A takový je i snímek Výjimečný stav – divák se pobaví, ale zároveň odejde z kinosálu se zásadními otázkami v hlavě,“ vysvětlil producent.

Do hlavní role zpravodaje, který operuje na Blízkém východě, obsadil režisér Jan Hřebejk Ondřeje Vetchého. Jeho kolegyni redaktorku a zároveň partnerku ztvárňuje Tatiana Dyková. Třetí zásadní roli rozhlasového eléva svěřil režisér Jordanu Hajovi. „Pracovat s Honzou Hřebejkem mě moc baví. Hodně před natáčením zkoušíme, ale zároveň je tam prostor pro improvizaci, což mám ráda. Ten adrenalin je na tom skvělý, i když ne každému herci vyhovuje,“ svěřila se Tatiana Dyková, která se tak objeví po boku Ondřeje Vetchého už poněkolikáté.

Právě díky této dvojici mluví režisér o Výjimečném stavu jako o filmu s hvězdným obsazením. „Ondřej Vetchý je pro roli člověka v terénu naprosto ideální a Táňa má zase úžasný cit pro přechod z vážné polohy do komediální. Pracuje se mi proto skvěle,“ vysvětlil režisér Jan Hřebejk s tím, že kromě fake news, což je téma aktuální v každé době, se film věnuje také právě vztahu ústřední dvojice, rozhlasáků Marty a Karla.

Producent Miloslav Šmídmajer věří, že tak vznikne neotřelý film. „Už léta jsem si přál s Honzou Hřebejkem spolupracovat. Patří mezi naše největší režisérská esa a baví mě sledovat, jak umí jít do hloubky scénáře. Jeho filmy Pelíšky nebo Musíme si pomáhat budou navždy patřit k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo. A téma tohoto filmu i scénář Milana Tesaře ho navíc baví,“ dodal Šmídmajer.

Film Výjimečný stav vzniká v producentské společnosti Bio Illusion za podpory Státního fondu kinematografie a ve spolupráci s televizí Prima a Českým rozhlasem. Do kin by měl přijít na podzim 2024, distributorem je společnost Falcon, na Slovensku Continental Film.

Synopse:

Rozhlasový zpravodaj na Blízkém východě Karel Beran přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě. Rozkročen mezi řešením osobního problému a povinností zpravodajsky informovat posluchače se však chytne do vlastní pasti. Když se na základě vysoce sledovaných příspěvků rozhodně Český rozhlas poslat za zpravodajem podpůrný tým, ocitne se před neřešitelnou volbou: buď se přizná k mediálnímu podvodu, nebo musí předstírat vlastní smrt.

Hrají: Ondřej Vetchý, Tatiana Dyková, Jordan Haj, Jaroslav Plesl, Jaroslava Pokorná, Jana Plodková, Bořek Slezáček, Jiří Havelka, Kateřina Brožová, Jan Hrušínský, Ivana Wojtylová, Sylvie Maryško Koblížková, Kajetán Písařovic, Barbora Mišíkováa další.                             

Scénář: Milan Tesař

Režie: Jan Hřebejk

Kamera: Lukáš Milota

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Dušan Neuwerth

Masky: Zdeněk Klika

Kostýmy: Vladimíra Fomínová

Architekt: Adam Pitra

Producent: Miloslav Šmídmajer (Bio Illusion)

Fotogalerie
19582 19583

Další články z rubriky

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Na vlně audioknih