Magazín Elita

Ve hře MILÁ EVIČKO, MILÝ LUĎKU se poprvé v Činoherním klubu představí Daniela Kolářová

Ve hře MILÁ EVIČKO, MILÝ LUĎKU se poprvé v Činoherním klubu představí Daniela Kolářová

Autorská inscenace filmové scenáristky a režisérky Beaty Parkanové MILÁ EVIČKO, MILÝ LUĎKU vznikla přímo pro Činoherní klub. Text hry vychází z dochované korespondence prarodičů a z deníků dědečka, které si na sklonku života vedl v psychiatrické léčebně. V roli Evy se doplňují tři herečky – Daniela Kolářová, Lucie Žáčková a Romana Widenková. Představují různé aspekty Evy, nejen její podobu v jednotlivých fázích života. Roli Luďka hraje jediný herec – Martin Finger. Hra bude mít premiéru v Činoherním klubu 23. 3. 2024.

„Přiznám se, že jsem byla zvědavá na scénickou realizaci textu, protože se nedalo počítat s tím, že budeme sedět a číst dopisy,“ svěřila se nezaměnitelná herečka Daniela Kolářová se svými pocity a tím, co ji na tomto projektu oslovilo. Text hry totiž vznikal postupně a až na zkouškách se hercům rozdělovaly jednotlivé repliky. „Snažili jsme se navzájem poslouchat a orientovat se v textu. Intuitivně hádat motivaci postav. Pozorně jsem poslouchala komentáře a návrhy režisérky. Čekala jsem, jak bude nakládat s divadelním prostorem, protože je filmařka,“ dodala herečka, která ztvárnila desítky rolí divadelních i filmových.

Anatomie jednoho vztahu v průběhu let skrze dialog v dopisech, jeho proměny v čase, jeho neuchopitelnost, nemožnost ho jednoduše pojmenovat nebo definovat. To je příběh Evy a Luďka, kteří se do sebe zamilovali u pingpongového stolu. A od té doby se neodloučili, ačkoli mnohdy nemohli být spolu na jednom místě. „Ta hra je o tom, jak krásné a těžké je, když člověku na někom záleží. Pojmy jako láska, milovat a smrt jsou spíš tajemství, a když tam budou, tak je to dobře. Ale myslím, že máme dvě postavy, kterým na sobě od prvního okamžiku záleží. Někdy v dobrém a někdy ve zlém. Někdy jim na sobě záleží tak, že si tím ubližují, někdy si tím pomáhají. Ale nikdy jim nepřestane, co spolu jsou, na sobě záležet,“ vysvětlila režisérka Beata Parkanová, která tak podobně jako ve svých filmech zpracovala osobní téma.

„Ty dopisy jsem dostala od babičky, ještě když byl děda naživu. Věděla, že si to ráda přečtu. A dědovy deníky z blázince mi dala, když děda zemřel. S humorem říkám, že skládat ty dopisy a deníky bylo to nejtěžší, co jsem kdy psala. Když píšu scénář, mám nějakou ideu – a podle ní volím slova, kterými ji popíšu a přenesu do obrazu. Tady jsem měla slova a potřebovala jsem za to dosadit ideu a najít obraz. Byl to vlastně opačný postup, než jak obvykle pracuju. Navíc materiálu bylo neuvěřitelné množství. Dopisů je kolem 120 stran A4 a v denících je mimo jiné pomalu přepsaná celá Bible,“ dodala Beata Parkanová.

S autentickými dopisy a stránkami z deníků pracoval ve scénografii inscenace Pavol Andraško, kostýmy vytvořila přední česká návrhářka Josefina Bakošová. Intenzivní celoživotní vztah hrají v roli Evy Daniela KolářováLucie Žáčková a Romana Widenková, Evina partnera Luďka ztvárnil Martin Finger. „Byla to výzva, poskládat dopisy tak, aby Luděk vedl s těmito třemi ženami, které hrají Evu, dialog. Práce na textu, který je založen na dopisech, nebyla lehká, bylo těžší dopracovat se k tomu, jak to celé ztvárnit na jevišti,“ uzavřel umělecký šéf Činoherního klubu, herec Martin Finger.

Hra MILÁ EVIČKO, MILÝ LUĎKU má premiéru 23. 3. 2024 v Činoherním klubu. Nejbližší reprízy jsou pak naplánovány na 24. 3., 27. 3., 12. 4., 16. 4., 2. 5., 10. 5. a 28. 5. 2024.

 


Další články z rubriky

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Na vlně audioknih