Magazín Elita

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek je jedním z hlavních zdrojů naší energie a má zásadní vliv na to, jak se cítíme během dne. Když se dobře a kvalitně vyspíme, může to být každonoční zázrak a lék na všechny nemoci. Proto je skvělé věnovat ‘správnou péči’ nejenom spánku samotnému, ale i času, který mu předchází. To, jak strávíme několik hodin předtím, než jdeme spát, má zásadní vliv na proces usínání a kvalitu spánku. Babičky by nám řekly, vyvětrejte si místnost, ve které spíte a povlečte si čistou postel. Biohackeři doporučují eliminaci modrého světla. Jak nám může pomoci jóga?

Některé jógové pozice zklidňují náš nervový systém, uvolňují naše tělo a mají opravdový efekt na zklidnění celého těla i mysli. Tady jsou naše tipy, které zaberou jen chvíli před spaním.

4 jógové tipy na 5 minut pro lepší spánek

  1. MALASANA | Předtím než skočíte do postele, posaďte se do jógového dřepu, Malasany, položte dlaně na zem a dojděte dlaněmi pár korků dopředu a zpátky do Malasay. Zopakujte 3x a poté v pozici spojte dlaně za hlavou, dojděte bradou k hrudníku a protáhněte zadní část krku. Touto pozici protahujete zadní linii vašeho těla. Pozice Malasy uvolňuje kyčle.
  2. VIPARITA KARANI | Lehněte si na záda ke zdi a opřete nohy o zeď. Pánev posuňte ke zdi tak, abyste se vaše sedací kosti opíraly o zeď. Ruce roztáhněte do strany do pozice kaktusu (úhel 90 stupňů). Zůstaňte na 10 dechů. Tato pozice má zklidňující efekt, lehce protáhne zadní stranu stehen a uleví vašim unaveným nohám a chodidlům.
  3. SUPTA BADAKONASANA & 4-7-8 | Pozice Supta Badakonasana uvolňuje kyčle a vytváří prostor v našem těle. Lehněte si na záda, můžete si podepřít hlavu polštářem. Stehna a kolena si vypodložte peřinou tak, abyste se v této pozici mohli uvolnit a soustředit se pouze na svůj dech. Ruce natáhněte podél těla nebo položte pravou ruku na břicho a levou ruku na hrudník. Pokud máte po ruce malý polštářek či něco lehkého, přikryjte si oči. V této pozici zavřete oči a přeneste pozornost ke svému dechu. Zopakujte 5 dechů, kdy budete počítat nádech na 5 a výdech na 5. Poté počítejte nádech na 4, zadržte dech na 7 a výdech na 8. Toto zopakujte 10x. Toto dechové cvičení zklidňuje nervový systém, zmírňuje stres a připraví naše tělo na spánek.
  4. JEDNODUCHÁ PASIVNÍ ROTACE | Po dokončení dechového cvičení spojte kolena k sobě, roztáhněte ruce do strany a přetočte obě kolena doleva, hlavou se podívejte za pravým ramenem a vytvořte jemný spinální twist. Zůstaňte na 3 dechy a poté zopakujte na druhou stranu. Tato rotace uvolňuje hluboké zádové svaly.

Ve všem, co pro sebe děláte, je důležité vnímat své tělo.

https://www.yogamovement.cz

Fotogalerie
19540 19541 19542 19543 19544

Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih