Magazín Elita

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pylové alergie jsou nežádoucím společníkem teplejších měsíců v roce pro stále více lidí. Zároveň o nich panuje spousta mylných představ, které mohou vést k nesprávnému pochopení a řešení tohoto problému. Nejčastější mýty o pylových alergiích uvádí na pravou míru odborník na alergie a šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký. 

Mýtus 1: Pylové alergie vznikají jen v dětství

Realita: Ačkoli se alergie často rozvíjejí právě v dětství, mohou se poprvé objevit v jakémkoliv věku, i když jste nikdy předtím žádné příznaky nepociťovali. Změny životního prostředí, stres nebo expozice novým alergenům mohou u dospělých vyvolat alergické obtíže. Alergie se mohou objevit také v souvislosti s hormonálními změnami například i během menopauzy.

Mýtus 2: Město je pro pylové alergiky vhodnější než venkov

Realita: Celkové množství pylu může být v městském ovzduší nižší než ve venkovských oblastech, vliv na alergické obtíže má ale i typ vegetace. Ve městech se často vysazují exotické a okrasné rostliny, které u některých osob mohou způsobovat dokonce závažnější reakce než původní rostliny typické pro venkov. Velkým problémem měst je ovšem znečištění vzduchu, které může zvyšovat alergenicitu pylových zrn a zesilovat tak alergické reakce. Jelikož většina vysoce alergizujících pylů se díky svým malým rozměrům přenáší na velké vzdálenosti od mateřských rostlin, nejsme ve městech chráněni ani před pyly rostlin rostoucích převážně na venkově. 

Mýtus 3: Pylové alergie nejsou nemoc, pouze nepříjemnost

Realita: Alergie jsou chronické zánětlivé onemocnění způsobené zvýšenou citlivostí imunitního systému. Mohou vážně ovlivnit kvalitu života, spánek, školní nebo pracovní výkon a vést k závažnějším problémům, jako je sinusitida (zánět vedlejších dutin nosních) nebo astma. Alergie jsou klasifikované v několika kategoriích v Mezinárodní klasifikaci nemocí vydávé Světovou zdravotnickou organizací.

Mýtus 4: Ve vnitřním prostředí jsem před pyly v bezpečí

Realita: Pylová zrna mohou pronikat do interiéru skrze otevřená okna, dveře nebo na oblečení a vlasech. Pravidelný úklid, instalace protipylových sítí do oken a používání čističky vzduchu pomohou udržet vzduch v domácnosti či na pracovišti čistý.

Protipylové sítě stačí instalovat do vybraných oken, kterými větráte. Jejich výhodou je jednoduchá instalace. Na ProAlergiky.cz je najdete už od 120 Kč. 

Čistička vzduchu Winix Zero odstraňuje ze vzduchu částečky kouře, bakterie, viry, pyly, ale také zvířecí alergeny a spory plísní o velikosti od 0,003 mikronu (průměrná velikost pylového zrna je asi 50 mirkonů). Na ProAlergiky.cz stojí 5 990 Kč.

Mýtus 5: Alergie se dají úplně vyléčit

Realita: Ačkoli je možné symptomy účinně kontrolovat pomocí léků a preventivních opatření, většina alergií je chronickým stavem. U některých pylových alergiků může vést k dlouhodobému výraznému zlepšení imunoterapie. U někoho mohou alergické potíže s věkem samovolně vymizet – toto však platí spíše u potravinových alergií.

Mýtus 6: Pylová alergie se dědí

Realita: Ačkoli genetická predispozice k alergiím se může dědit, konkrétní alergie na určitý alergen se přímo nedědí. Děti alergických rodičů mají obecně vyšší šanci na vývoj nějaké formy alergie, nemusí ale nutně jít o přecitlivělost na stejný alergen. Pokud mají alergie oba rodiče, riziko je významně vyšší, než když je alergický pouze jeden z nich. Některé výzkumy naznačují, že alergie matky zvyšuje riziko alergického onemocnění u dívek a alergie otce zase u chlapců.

Mýtus 7: Pylovým alergikům bychom neměli dávat květiny

Realita: V květinářství se nejčastěji prodávají rostliny s nápadnými květy, které mají velká pylová zrna. Ta mohou vypadat pro alergika děsivě, zpravidla jsou ale menším rizikem než drobný pyl tzv. větrosprašných rostlin. Ten se totiž šíří větrem na velkou vzdálenost a snáze se také dostane do dýchacího ústrojí alergika. Většina pylových alergiků se tedy nemusí bát tradičních řezaných květin ani jiných květů, které jsou navštěvovány včelami (např. ovocné stromy, okrasné keře). Nejčastější je u nás alergie na pyl trav (asi 50 % případů pylové alergie), přibližně po 25 % připadá na pacienty alergické na pyl dřevin a bylin. Lidem alergickým na pyl pelyňku nebo ambrozie ale může vadit pyl slunečnic nebo jiných květin z čeledi hvězdnicovitých z důvodu botanické příbuznosti.

Mýtus 8: Konzumace medu může ochránit před pylovými alergiemi

Realita: Ačkoli je populární teorie, že konzumace místního medu může pomoci vybudovat toleranci vůči pylovým alergenům, vědecké důkazy toto tvrzení nepodporují. Med, zvláště je-li nefiltrovaný, může být pro pylové alergiky naopak problematický, protože v jedné lžičce medu může být dostatek pylu pro spuštění alergické reakce.

Mýtus 9: Alergii způsobuje seno

Realita: V první půlce 19. století se i odborná veřejnost domnívala, že za rýmu, která se objevila při práci na louce, může vůně čerstvého sena. Proto se ujal název „senná rýma“. Název se v lidové mluvě udržel dodnes, i když se později ukázalo, že za potíže může přecitlivělost nikoliv na seno, ale na pylové částice.   

Mýty, domněnky nebo babské rady mohou v případě alergií napáchat více škody než užitku. Nejlepší strategií v boji s alergiemi je vždy konzultace s alergologem, který vám pomůže najít nejúčinnější léčbu pro vaše konkrétní potřeby. Čerpáte-li informace z internetu, dávejte si pozor na zdroje. Důvěryhodným zdrojem informací pro lidi s alergiemi, astmatem či ekzémy je internetový portál ProAlergiky.cz.

Fotogalerie
19492 19493

Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih