Magazín Elita

Revoluce uměním, kolektivní portrét doby: projekt „Minisalon 1984" se vrací do Prahy jako výstava i film

Revoluce uměním, kolektivní portrét doby: projekt „Minisalon 1984

23. února zavede projekt návštěvníky zpět do doby normalizace otevřením výstavy v Tibet Open House ve Školské 693/27 za přítomnosti některých z autorů, trvat bude do 21. března. Následně 14. března bude uveden do kin jako film „15 x 15 x 5 (minisalon 1984)" Janka Růžičky v distribuci Aerofilms. Projekt je pozoruhodnou prezentací rozmanitých uměleckých děl a důležitou historickou výpovědí z doby silné cenzury umění režimem. Umění se stává revolucí, tvůrčími hranicemi jsou čtvercové formáty.

Ilegální experiment Minisalon vznikl v roce 1984. Inicioval ho pod záštitou Jazzové sekce výtvarník a disident Joska Skalník, který aktuální výstavu osobně zahájí. Vymyslel koncept holých dřevěných krabiček, omezení, které mohli umělci využít dle svého uvážení a vlastních možností. Kolekce 244 výtvarných děl zahrnuje umělkyně a umělce jako je například Margita Titlová-Ylovsky, Michael Rittstein, Mária Bartuszová, Stanislav Kolíbal, Kurt Gebauer, Tamara Kolenčíková, Čestmír Suška, Adriena Šimotová, Rudolf Sikora, Otis Laubert, sestry Válovy, Vladimír Kokolia, Libor Fára a Květa Pacovská, a mnoho dalších, jejichž kreativita překonala období režimu. Podrobnější seznam děl najdete zde

Tvůrčí omezení čtvercovým formátem je jednou z esencí úspěchu výstavy, při svých uvedeních se stala hojně navštěvovanou. Soubor byl poprvé veřejně vystaven roku 1992 v pražské Nové síni, následně cestoval pod záštitou Václava Havla po světových, převážně amerických galeriích jako součást oficiální prezentace československé neoficiální kultury, a poté byl vystaven na Pražském hradě až do prvního prezidentského mandátu Václava Klause. Ten nechal připomínku působení Václava Havla z hradních prostorů odstranit a vrátila se do sklepa Skalníka. Při zatím posledním vystavení v Nové síni v roce 2022 výstavu navštívilo za necelé tři týdny zhruba 3,8 tisíce lidí.

???? FB událost výstavy ???? web výstavy

14. března bude uveden do kin film režiséra Janka Růžičky „15 x 15 x 5 (minisalon 1984)” v distribuci Aerofilms. Experimentální audiovizuální esej kombinuje různé autorské přístupy k tvorbě a přináší fascinující mozaiku minulosti, která promlouvá k naší současnosti i blízké budoucnosti. Čerpá inspiraci také z románu George Orwella „1984", pomocí kterého zkoumá roli odvahy a imaginace v odporu proti totalitním režimům a systémům. Diváci jsou vybízeni k zamyšlení nad výzvami, kterým čelíme i v dnešní době. Více informací na webu Aerofilms

???? web ???? FB ???? IG

Janek Růžička

Filmový režisér, scénárista, dramaturg současného tance, publicista a básník. Vystudoval Katedru dokumentárního filmu FAMU v dílnách Jana Špáty a Olgy Sommerové (1995 – 1998). Autor magazínu „Q“/“Queer“ (2007 – nyní), dokumentárních filmů a cyklů pro Českou televizi i nezávislé producenty (např. Sametová revoluční procházka, Hlava státu, A vy jste kdo?, cyklus 13. komnata, For the Love of Prague, The Space of Light, Kmeny TV – Skinheads a Tuning, Úl, Cesta šedou zónou), krátkých animovaných filmů, videoklipů, znělek a upoutávek (dlouhodobá spolupráce s Činohrou Národního divadla).

Nomad Films

Mnoha cenami ověnčená produkční společnost se sídlem v Praze a Bratislavě, vytváří obsah pro širokou škálu platforem, od TVC, online obsahu až po ten zážitkový, jak lokálně, tak globálně.

www.aerofilms.cz

Fotogalerie
19403 19404

Další články z rubriky

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozenin v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozenin v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Na vlně audioknih