Magazín Elita

Nejlepším českým filmem roku 2023 je Přišla v noci

Nejlepším českým filmem roku 2023 je Přišla v noci

Hororově laděná komedie Přišla v noci získala tři Ceny české filmové kritiky, a to včetně sošky pro nejlepší film. Rodinný animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo dostal dvě sošky. Oceněno bylo celkem sedm filmů.  

V sobotu 3. února 2024 v pražském Divadle Archa v přímém přenosu České televize byly oznámeni vítězové a vítězky Cen české filmové kritiky za rok 2023. Večer moderoval Petr Marek, filmový režisér, divadelní i rozhlasový herec a hudebník.

Hlasující členové a členky Sdružení české filmové kritiky ocenili celkem sedm děl, hlavním vítězem se stal snímek Přišla v noci. Vypráví o svérázné šedesátnici Valerii, která vtrhne do života svého syna a jeho přítelkyně. Trojnásobně vyznamenaný film režírovali Tomáš Pavlíček, držitel Ceny české filmové kritiky za scénář filmu Chata na prodej, a debutující Jan Vejnar. Hororově stylizovaná komedie vznikla v nízkorozpočtových podmínkách a čeští kritici a kritičky výsledek odměnili za režii, film a za herecký výkon Simony Pekové v roli Valerie.

Nejlepší scénář měla v roce 2023 Němá tajemství. Drama s kriminální zápletkou o ženách kolem jednoho muže napsala Alice Nellis. Dvojnásobně byl vyznamenaný loutkový snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Příběh o Tondovi, jehož tělo svítí, jeho rodičích a kamarádce Slávce, která se přistěhuje do podivuhodného domu, režíroval Filip Pošivač. Ten je díky výtvarnému řešení snímku letošním držitelem ceny za audiovizuální počin a stal se i objevem roku.

Karel Roden získal cenu pro nejlepší herecký výkon za roli právníka a exekutora, jehož matka bojuje ve filmu Tancuj Matyldo s Alzheimerovou chorobou. Cenu české filmové kritiky v minulosti dostal už v roce 2018 díky filmu Masaryk, nominován byl dříve také za Rodinný film a Křižáčka. 

Světloplachost Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka je nejlepším dokumentem. Slovenští tvůrci ji natočili v české koprodukci v charkovském metru během ruské invaze, zaměřili se na dětské protagonisty a protagonistky, a stvořili osobitý svět, ve kterém se ohrožení potkává s křehkostí a fantazií. Krátkým filmem roku se stala Electra Darii Kashcheevy. Mnohovrstevnatý půlhodinový snímek je variací na příběh antické Electry a Elektřina komplexu. Tvůrkyně, oceněná filmovou kritikou už za film Dcera, kombinuje pixilaci, tedy animaci živých i neživých objektů, s hranými záběry a dalšími inovativními řešeními.

Minisérie #annaismissing, kterou vytvořili Pavel Soukup a Lucie Kryzová, zvítězila v kategorii Mimo kino. Ta je každoročně věnovaná dílům neuvedeným primárně v kinodistribuci. Hlavním tématem série, premiérované na platformě Voyo a navazující na úspěšnou minisérii #martyisdead, je online kultura a její rizika.

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení české filmové kritiky za podpory hlavních partnerů, kterými jsou innogy, Česká televize, Státní fond kinematografie a Ministerstvo kultury.  Dalšími partnery jsou Divadlo Archa, Champagneria a mowshe. Výsledky hlasování a jednotlivých kritiků a kritiček jsou veřejně dostupné na webu www.filmovakritika.cz.

Kolekci filmů nominovaných na Ceny české filmové kritiky můžete aktuálně zhlédnout na KVIFF.TV.

Ceny české filmové kritiky 2023 – kompletní přehled

Nejlepší film

Přišla v noci – Eva Pavlíčková, Pavel Vácha, Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar, Šimon Dvořáček

Nejlepší dokument

Světloplachost – Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík

Nejlepší režie

Přišla v noci – Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček

Nejlepší scénář

Němá tajemství – Alice Nellis

Nejlepší herec

Tancuj Matyldo – Karel Roden

Nejlepší herečka

Přišla v noci – Simona Peková

Audiovizuální počin

Tonda, Slávka a kouzelné světlo, výtvarné řešení – Filip Pošivač

Cena innogy pro objev roku

Filip Pošivač – Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Mimo kino

#annaismissing – Pavel Soukup, Lucie Kryzová

Nejlepší krátký film

Electra – Daria Kashcheeva


Další články z rubriky

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozenin v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozenin v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na vlně audioknih