Magazín Elita

Jiří Lábus přežije i vlastní pohřeb. Mír odstartoval nový komediální seriál Krematorium

Jiří Lábus přežije i vlastní pohřeb. Mír odstartoval nový komediální seriál Krematorium

Ostravské Divadlo Mír přichází v těchto dnech s dalším unikátním projektem. On-line komediální seriál s názvem Krematorium, jenž je od 25. ledna postupně dostupný na videotéce MirPlay.cz a YouTube kanálu Divadla Mír, představuje v hlavní roli Jiřího Lábuse, který hraje sám sebe. V šestidílném seriálu ale nechybí také známé tváře jako Albert Čuba, Robin Ferro či Vladimír Polák. Ty doplnilo dámské obsazení v podobě Lady Bělaškové, Marie Anny Kupcové nebo Kamily Janovičové. V režii Tomáše Svobody legendu televizní zábavy ostravská parta doslova pohřbí, aby se den po kremaci usadila ve speciální formě v domácnosti majitelů místního krematoria. Černobílý, hladový a bez sebemenšího ponětí o vlastní smrti tak Jiří Lábus roztáčí příběh plný bizarních příhod, vtipných událostí, ale i lásky a „rodinného kremačního tepla“.

„Druhé den ráno už si dělám vajíčka v kuchyni u majitelů krematoria, ve kterém jsem měl den předtím pohřeb, to je krásně absurdní a zábavné,“ okomentoval nový projekt Jiří Lábus, který si tak po čtyřiceti letech oživil vzpomínky na seriály Arabela a Rumburak. Seriál Krematorium je totiž plný odkazů na jeho obdivuhodnou hereckou kariéru včetně slavného zaklínadla „Hubero kororo“.

Oficiální trailer: https://youtu.be/oklWyZsk3T8?si=GQTDzDBIFOafJ_1L
Krematorium si nebere žádné servítky, je plné černého humoru, ironie a nic mu není svaté, ani smrt… Seriál vypráví příběh rodiny Záhorských a jejich rodinného krematoria, ve kterém se začnou dít zvláštní, mysteriózní, a zároveň velmi vtipné události, jež překračují hranici života, smrti, a obzvláště pak černého humoru. „Je to velmi dobrý komediální scénář, který mě po dlouhé době opravdu bavil. U jeho čtení se mi vybavily filmy tandemu Václav Vorlíček-Miloš Macourek. Připomnělo mi to ten jejich svět absurdních komedií. A protože jsem oba tvůrce dobře znal, tak mi tohle natáčení bylo hodně blízké,“ svěřil se Jiří Lábus se svým nadšením pro unikátní projekt, ve kterém hraje sám sebe, tedy herce Jiřího Lábuse a zároveň prastrýčka majitelky krematoria.

V seriálu se tak protíná reálný svět s fiktivním, ve kterém tato herecká a komediální legenda „zemře“. Už sám pohřeb je však pojat natolik vtipně, že Jiřímu Lábusovi nevadilo natáčet u pecí v krematoriu nebo ležet několik hodin v rakvi. „Už jsem byl v rakvi i ve filmu Hastrman, ale přímo v krematoriu jsem točil opravdu poprvé. Natáčelo se o Velikonocích a já jsem měl jít v červnu na operaci. Tak jsem si říkal, jestli se tím nějak nerouhám… Všechno ale naštěstí dobře dopadlo,“ zavzpomínal Jiří Lábus.

Ve výrazných rolích rodiny majitelů krematoria se objeví Albert Čuba jako otec Viktor Záhorský, Lada Bělašková jako matka Hana a Marie Anna Kupcová v roli dcery Nikoly. „Mám rád černý humor a samotný příběh je taková česká cesta k fantasy. Mysteriózní námět v českých kulisách. Takže se můžete těšit na specifický bizarní humor,“ popsal seriál principál Divadla Mír Albert Čuba. „A natáčení s Jiřím Lábusem? Bylo to skvělé! Je to výborný člověk a profesionál, bylo to pro mě skvělé setkání s legendou, které jsme si myslím všichni moc užili,“ dodal herec a zároveň producent projektu.

A jak na natáčení s partou z Divadla Mír vzpomíná Jiří Lábus? „Bylo to s nimi hrozně prima. Předtím jsem už nějaké povědomí o Divadle Mír měl, věděl jsem, že je to soubor mladých a velmi ambiciózních herců a komiků, ale jejich představení jsem do té doby neviděl. V době pandemie jsem ale sledoval Tři Tygry a bylo to výborné. Po natáčení jsem pak zašel do Míru na jejich divadelní představení Tik Tik a byl jsem nadšený. Uvědomil jsem si, jak jsou skvělí a jaký je to bezvadný tým. Jsou to herci s úžasným komediálním potenciálem,“ pochvaloval si Jiří Lábus společné chvíle s ostravskými herci.

  1. díl na YouTube: https://youtu.be/BM5-KrkxyeA?si=1GcwzFCP3_Ctpq8u

Krematorium je postupně k vidění od 25. ledna na videotéce MirPlay.cz ale také na YouTube kanálu Divadla Mír. Předplatitelé služby MírPlay uvidí za 90 Kč měsíčně každý díl vždy s týdenním předstihem, a navíc v nejlepší obrazové kvalitě a bez reklam. Už 25. ledna tak dostali rovnou dva díly najednou. Ti největší fanoušci mohli Krematorium zhlédnout celé pohromadě na třech speciálních předpremiérových projekcích v ostravském kině Luna. Ty byly beznadějně vyprodané a po projekci probíhaly také živé diskuze s herci a tvůrci. První divácké ohlasy na seriál tak byly velmi pozitivní.

Režii Krematoria obstaral divadelní a filmový režisér Tomáš Svoboda, který spolu s Ondřejem Formánkem napsal i scénář. Jedná se o největší a nejnákladnější seriálový projekt Divadla Mír, který vznikl kompletně v produkci tohoto známého ostravského divadla a nepodíleli se na něm žádní sponzoři. Více informací o seriálu najdete na webu www.divadlomir.cz/krematorium.

Tvůrci

Scénář: Tomáš Svoboda a Ondřej Formánek 

Režie: Tomáš Svoboda 

Producent: Albert Čuba 

Obsazení

Jiří Lábus – Jiří Lábus

Viktor Záhorský – Albert Čuba

Hana Záhorská – Lada Bělašková

Nikola Záhorská – Marie Anna Kupcová

Karel – Robin Ferro

Terapeutka – Kamila Janovičová

V dalších rolích: Vladimír Polák, Michal Sedláček, Jiří Sedláček, Josef Kaluža, Zbigniew Kalina, Petr Panzenberger, Kostas Zerdalogla, Vladimír Čapka, Marcela Čapková, Vladislav Georgiev, Markéta Haroková, Ondřej Bretta, Ondřej Malý, Jiří Hába, Marek Cisovský  a další.

Foto: Jan Lipovský

Více informací o seriálu: www.divadlomir.cz/krematorium 

 

Fotogalerie
19272 19273 19274

Další články z rubriky

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu