Magazín Elita

Řepové palačinky: zdravá a vizuálně hravá alternativa

Řepové palačinky: zdravá a vizuálně hravá alternativa

Pokud fandíte zdravým a zároveň chutným jídlům, máme recept přesně pro vás. Řepové palačinky. Představují chutnou a zároveň zdravou alternativu k tradičním receptům – tak nastražte vařečky. Jejich jemná textura a výrazná barva nejenže oživí váš stůl, ale také poskytne překvapivý zážitek pro chuťové pohárky, a to i v šedi zimních dní. Co je však ještě důležitější, řepa přináší do těchto palačinek bohatou dávku vitaminů a minerálů, což z ní dělá skvělou volbu pro celou rodinu.

Barevná exploze zdraví a chuťová symfonie v jednom

Řepa obsahuje vitamín C, antioxidanty a vlákninu, které přispívají k celkovému zdraví. Pro děti, které někdy mohou být náročné ohledně zeleniny, může být tato barevná alternativa lákavým způsobem, jak do jejich stravy začlenit důležité živiny.  Palačinky z řepy jsou také skvělým způsobem, jak zkombinovat radost z jídla s péčí o zdraví. Řepa má přirozeně nasládlou chuť, takže se bude hezky doplňovat s ovocem, jogurty či ořechy. Tato kombinace může být zpestřením víkendové snídaně. Můžete si zaexperimentovat a zkusit i slanou verzi, která bude například s kozím sýrem, rukolou a vlašskými ořechy originálním kulinářským výtvorem. Vaše rodina si tuto zdravou a barevnou alternativu klasických palačinek určitě oblíbí.

Když zdravě, tak jedině bio kvalita

Zajímáte se o to, z čeho se potraviny, které konzumujete, skládají? Snažíte se při jejich výběru jít cestou bez chemie a otázka životního prostředí vám tak není cizí? Pak dávejte dobrý pozor. Babiččina volba loni rozšířila své moučné portfolio o produkt s certifikací bio. Vyrábí se z obilí pěstovaného podle přísných pravidel bio produkce, která garantují organický původ surovin. Neobsahuje genově modifikovaný materiál ani přídatné látky (éčka). Navíc veškeré obilí je zpracované v mlýně, kam se

běžná produkce nedostane, díky čemuž má mouka zaručenou vysokou kvalitu a čistotu produktu.Bio mouka Babiččina volba zachovává vynikající pekařské vlastnosti, a to bez přídavných látek či éček. Pokud tedy patříte k fanouškům zdravé a ekologické stravy, je pro vás tento produkt jako šitý na míru. Bio mouku seženete v hypermarketech Albert. Pokud neseženete bio, sáhněte po ověřené klasice Babiččina volba hladká, která je umleta ze 100% českého obilí.

Ingredience:

  • 1 hrnek bio hladké mouky Babiččina volba
    • 200 g bio předvařené červené řepy (asi 2 kousky po oloupání)
    • 2 domácí nebo bio vejce
    • 250 ml bio nebo farmářského mléka

Postup

Pokud máte výkonný mixér, je příprava opravdu jednoduchá. Předvařenou řepu, nebo doma uvařenou a vychladlou řepu nakrájejte na menší kousky a rozmixujte ji spolu s vejci a částí mléka na hladké pyré.  Poté postupně přidávejte mouku a zbytek mléka, dokud nedosáhnete klasické palačinkové konzistence. Nebojte se přidat trochu mléka nebo mouky podle potřeby, každá řepa může mít odlišný obsah vody, a tak se může výsledné těsto mírně lišit.  Nechejte těsto odpočinout asi 10 minut, to zabrání tomu, aby se vám palačinky na pánvi trhaly.

Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete mašlovačkou přidat ještě trochu másla. Každou palačinku rozlijte na pánev a krouživým pohybem nechte těsto stéct rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odchlipovat. Pak ji jemně podeberte a otočte. Na druhé straně palačinku nechte minutku takzvaně dojít a je hotovo.

A co se týče zdobení, fantazii se meze nekladou – můžete si je dopřát nasladko i naslano, podle své chuti. Nechte se inspirovat aktuální sezónou a nemůžete šlápnout vedle.


Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih