Magazín Elita

Ostravské Divadlo Mír přichází s novým seriálem Krematorium, pohřbí v něm Jiřího Lábuse

Ostravské Divadlo Mír přichází s novým seriálem Krematorium, pohřbí v něm Jiřího Lábuse

Do druhé poloviny letošní sezóny vstoupí ostravské Divadlo Mír s dalším audiovizuálním počinem. Několik jeho členů natočilo pod taktovkou režiséra Tomáše Svobody seriál Krematorium, který i přes svůj ponurý název nabídne opět unikátní styl humoru. K Albertu Čubovi, Robinu Ferrovi, Ladě Bělaškové nebo Marii Anně Kupcové se protentokrát přidali například i Kamila Janovičová nebo Jiří Lábus. Ten ztvárnil ústřední postavu – sám sebe. A mrtvého! Šestidílný seriál uvidí diváci od konce ledna primárně na MírPlay, v určité formě ale také na YouTube kanálu Divadla Mír. Ti největší fanoušci jej mohou zhlédnout celý už 15., 16. a 22. ledna na speciálních předpremiérových projekcích v ostravském kině Luna.

Teaser: https://youtu.be/TH8nm_lyp7U?si=gHzz6Xn0eX8cbDOc

Komediální seriál Krematorium si nebere servítky, je plný černého humoru, ironie a nic mu není svaté, ani smrt… Seriál vypráví příběh rodiny Záhorských a jejich rodinného krematoria, ve kterém se začnou dít zvláštní, mysteriózní, a zároveň velmi vtipné události, které překračují hranici života, smrti, a obzvláště pak černého humoru.

V roli Viktora Záhorského, otce rodiny a majitele krematoria, se objeví Albert Čuba. „Prostředí je stejně jako námět nevšední. Dalo by se říct, že je podobně bizarní jako například seriál Návštěvníci, je tam podobné proplétání světů mystéria a reálného světa, jako ukazoval seriál Arabela… V seriálu Krematorium se proplétá realita a fikce tím, že Jiří Lábus hraje sám sebe a v seriálu umře. Ale ve skutečnosti nám naštěstí neumřel,“ vysvětlil s úsměvem principál Divadla Mír a zároveň producent projektu.

„V seriálu se ocitnu v rakvi, která dokonce zajede do spalovací pece. Ukáže se ale, že pec zlobí a já se druhý den objevím u Záhorských na snídani,“ poodhalil děj Jiří Lábus, který se štábem natáčel převážně v Ostravě. „To, co pan Lábus v seriálu předvádí, to je přímo herecký koncert. Být s takovou hereckou legendou v jedné scéně bylo skvělé! Diváci si určitě všimnou naší společné scény v autobusu, a to byl tedy zážitek! A pak si asi všimnou taky úvodní

scény, která je v mém podání hodně bizarní. Ale stojí za to,“ dodal se smíchem představitel Karla, přítele dcery majitelů krematoria, Robin Ferro.

Teenagerka Nikola práci svých rodičů příliš neuznává, ale i její představitelka Marie Anna Kupcová si pochvalovala sdílení placu s hereckou legendou. „Být po boku Jiřího Lábuse bylo úžasné! Byl to pro mě splněný sen. Řekli jsme si během natáčení tolik věcí a předal mi spoustu životních mouder,“ pochvalovala si dvaadvacetiletá herečka s tím, že trochu netradiční téma seriálu může být sice pro někoho tabu, ale někomu může ukázat i jiný pohled na smrt a na zaměstnance krematoria, kteří mají často nezaměnitelný smysl pro humor.

A protože se natáčelo ve skutečném krematoriu, nebylo to pro herce vždy úplně jednoduché. „Nálada se postupně proměňovala. Před prvním natáčecím dnem v krematoriu se mi hůř usínalo a byla jsem z toho prostředí opravdu nervózní. Hůř se mi tam dýchalo, protože jsme hned první den natáčeli úplně všude, i u pecí. A někteří kolegové dokonce i tak trochu v peci samotné! Ale člověk si fakt zvykne na všechno. Opravdoví zaměstnanci krematoria, se kterými jsme se poznali a trávili s nimi natáčecí dny, byli naprosto úžasní pohodoví lidé se smyslem pro humor. I pro ten černý,“ dodala představitelka Hany Záhorské Lada Bělašková.

Za režií Krematoria stojí divadelní a filmový režisér Tomáš Svoboda, který spolu s Ondřejem Formánkem napsal i scénář.

Seriál bude na konci ledna dostupný na videotéce MirPlay.cz (s předstihem, v plné kvalitě a bez reklam) a také na YouTube kanálu Divadla Mír (v nižší kvalitě a s reklamami).

Více informací o seriálu: www.divadlomir.cz/krematorium


Další články z rubriky

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na vlně audioknih