Magazín Elita

Trdelník: sladký symbol pospolitosti

Trdelník: sladký symbol pospolitosti

Když se vzduchem nese chladný svěží vánek a všude se mihotají světla zdobící ulice, není nic lepšího než příslib praskajícího krbu a uklidňující vůně koření. V tomto počasí oblékáme několik vrstev, balíme se do měkké šály a nasazujeme čepice. Zima už pomalu klepe na dveře a s ní přichází i obvyklé sváteční pochoutky. Nechte se okouzlit třeba sladkým trdelníkem, který vystihuje podstatu zimy a láká každého milovníka zimních svátků svou neodolatelnou vůní. Tyto magické spirály z těsta přímo vybízí k tomu ponořit se do náruče útulné kuchyně. Zkuste si vytvořit v před-adventním období domácí trdelník i vy a pečením provoňte celý byt skořicí, ořechy a křupavým těstem. Tuto pochoutku si nesmíte nechat ujít!

Sladké zimní objetí v podobě trdelníku

Když se řekne trdelník, každý z nás si jistě vybaví zimní atmosféru a sladké cukroví, které zkrátka k zimním svátkům patří. Odkud však trdelník pochází? Toto lahodné spirálovité pečivo z kynutého těsta pochází z Rumunska a je tradičním transylvánským pečivem. Příznivce si ale získal v celé střední Evropě včetně Česka. Můžeme se s ním setkat především na různých kulturních a sezónních oslavách nebo třeba vánočních trzích. I z tohoto důvodu se stal trdelník symbolem pospolitosti a v mnoha kulturách je jeho výroba a sdílení považována za společnou činnost, při níž se lidé setkají a pochutnají si na něm společně. Trdelník je jedinečný svým tradičním postupem pečení, kdy se sladké kynuté těsto omotá kolem dřevěného nebo kovového válce a pak se opéká na otevřeném ohni. Dnes ho můžeme najít v různých podobách a mnoha chuťových variacích. Někdo si rád vychutnává jednoduchost sladkého pečeného těsta, jiní jej rádi plní zmrzlinou, šlehačkou nebo jinými lahodnými polevami.

Mouka šitá vašemu pečení na míru

Žádné pečení by se neobešlo bez správně vybrané mouky, která je základem každého úspěšného pečení. V tomto případě je řeč o mouce na kynutá těsta z portfolia Babiččina volba, která dodá těstu na trdelník typické vlastnosti. Pečivo je pak nadýchané, kypré a vláčné. Mouka navíc dodává těstu objem, a to je potom tažné, pružné a dobře drží tvar. Také lépe váže vodu, proto při míchání těsta doporučujeme přidat o něco více tekutiny, než dáváte do běžné mouky. Hodí se skvěle také do kynutých buchet a koláčů, kynutých závinů i vánoček a mazanců nebo třeba i na pečení rohlíků, housek a pizzy. Mouku koupíte například také na itesco.cz, shop.billa.cz či na shop.iglobus.cz.

Ingredience

na 6 kousků

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
  • 1 žloutek
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 125 ml plnotučného vlažného mléka

Na dokončení:

  • rozpuštěné máslo
  • k obalení drcené oříšky, skořice, vanilkový moučkový cukr, třtinový cukr, perníkové koření
  • + budete potřebovat sklenice obalené alobalem nebo ocelovou pečicí formu na trdelník, případně na kremrole

Postup

Nasypte do mísy mouku a cukr, utvořte důlek, do kterého nadrobíte droždí, a zalijte mlékem. Nechte 15 minut odpočívat. Když kvásek vzejde, přidejte zbylé suroviny a zpracujte hladké nelepivé těsto, poprašte moukou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím rošt v troubě nastavte tak nízko, aby mohli trdelníky péct na výšku. Z těsta vyválejte tenkou placku, nařežte na pásky a obtáčejte jimi trubičky či zavařovací sklenice. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundejte z trubiček, pomašlujte jemně rozpuštěným máslem a obalujte podle chuti.


Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih