Magazín Elita

Optometristka radí, kdy a jak poznat, že je čas pořídit si brýle na čtení

Optometristka radí, kdy a jak poznat, že je čas pořídit si brýle na čtení

Když písmenka vidíme rozostřeně, je nutné to řešit. Trable s viděním jsou všudepřítpmné - při čtení oblíbené knížky, jídelního lístku v restauraci nebo v obchodě při zkoumání složení produktu. Optimálním řešením problému s rozmazaným textem, kdy vás pálí oči nebo pociťujete napětí v oblasti šíje, mohou být právě brýle na čtení. Inspirujte se radami zkušené optometristky a dopřejte svým očím pohodlí.

Kdo by měl používat brýle na čtení?

Konečně máte čas začíst se do své oblíbené knížky. Při čtení ale potřebujete mít text dále od očí, protože máte tzv. „krátké ruce”, potřebujete si více posvítit a oči mhouříte – zkrátka celý požitek z četby se ztrácí. Rádi byste si přišili knoflík, ale za žádnou cenu se vám nedaří navléknout nit. Při pohledu do telefonu mžouráte, abyste si přečetli novou zprávu. Jsou vám tyto situace povědomé? Máte-li po ruce ty správné brýle, můžete vašim očím dopřát pohodlí při jakékoliv aktivitě.

S přibývajícím věkem naše oči přirozeně procházejí změnami. „I když jste měli celý život perfektní zrak, je pravděpodobné, že kolem čtyřiceti let začnete se čtením na blízko trochu bojovat. Příčinou je presbyopie, což je zcela přirozený proces. Pro oči je čím dál tím obtížnější „přepínat” mezi viděním na blízko a na dálku,” říká Kristýna Štěbetáková, optometristka z Alensa.cz.

Na co je třeba si dávat pozor při pořizování brýlí na čtení?

Řada lidí stále věří tomu, že pokud začnou brýle nosit brzy, poškodí si tím zrak. Pravdou však je, že lidé, kteří neostré vidění dlouho přemáhají, získají jen další zdravotní potíže. „Při prvních známkách zhoršujícího se zraku doporučuji navštívit optometristu nebo očního lékaře a nechat si zrak odborně vyšetřit,” radí Štěbetáková.

V řadě supermarketů nebo drogerií jsou ke koupi už hotové a velmi levné tzv. “čtecí brýle”. Tato výhodná nabídka ovšem není ideální volbou pro vaše zdraví. Brýle, které nejsou zhotoveny na míru a dříve či později nebudou vašim očím vyhovovat. „Dioptrická hodnota u už hotových brýlí je pro obě oči stejná, přestože většina lidí mívá hodnoty pro pravé a levé oko jiné. Rozhodně tedy není možné si dioptrie jen tak odhadnout. Zároveň je více druhů očních vad, které hotové brýle neumí pokrýt,” dodává odbornice z Alensa.cz.

Brýle na čtení si vždy vybírejte na míru a podle potřeby. Příležitostní nositelé mohou preferovat úzké obroučky, aby mohli koukat i přes rám brýlí do dálky. Naopak pro jedince, kteří nosí brýle na čtení často, jsou vhodnější brýle co největší, aby obsáhli očima větší oblast. Důležité je, vybrat si pokud možno, co nejlehčí rám, jelikož dioptrie na blízko mívají těžší čočky, než ty do dálky.

Jak o čtecí brýle pečovat?

V péči o brýle na čtení a o jakékoliv jiné brýle není žádný rozdíl. Vždy je třeba se o ně správně starat, aby zůstaly co nejdéle ve skvělé kondici. Pořiďte si ochranné pouzdro a brýle vždy ukládejte pouze do něj. „Brýle nejsou náhradou za čelenku, není vhodné je odkládat do vlasů. Stejně tak je velké riziko rozsednutí nebo poškrábání, když je položíte na pohovku nebo na jiná nevhodná místa. U brýlí na čtení se také často setkáváme s tím, že lidé mají okousané koncovky stranic,” říká Kristýna Štěbetáková. Nezapomínejte své brýle pravidelně čistit, například pomocí vody a kapky neabrazivního čisticího prostředku, a následně je vyleštěte hadříkem z mikrovlákna.

Široký výběr brýlí, ale také kontaktních čoček naleznete na www.alensa.cz nebo v Optikách Alensa, Lazarská 8, Praha nebo Masarykova 32, Brno, s měřením zraku zdarma.

Fotogalerie
18952 18953 18954 18955

Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih