Magazín Elita

Mohou játra bolet? Co nepodcenit a kdy zajít k lékaři?

Mohou játra bolet? Co nepodcenit a kdy zajít k lékaři?

Bolest není typickým časným příznakem jaterních onemocnění. Naopak, většina jaterních onemocnění má nenápadný nástup provázený nespecifickými příznaky. Játra jsou klíčovým orgánem pro správné fungování našeho těla, takže jejich narušená funkce může znamenat vážný zdravotní problém. Příčiny onemocnění jater jsou různé, včetně hepatitidy, cirhózy nebo nealkoholové tukové choroby jater. Jaké jsou příznaky nemocných jater a kdy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc?

Játra jako hlavní metabolický orgán plní mnoho klíčových životně důležitých funkcí souvisejících s trávením, imunitou, metabolismem cukrů, tuků, bílkovin a vitaminů a ukládáním živin. Mimo jiné jsou i důležitou zásobárnou krve. Jejich poškození může být způsobeno různými faktory. Mezi nejčastější onemocnění jater patří nealkoholová tuková choroba jater, alkoholové jaterní poškození, hepatitida, metabolická nebo autoimunitní onemocnění, polékové poškození, nádory a další.

Jak poznat, že je s játry něco špatně?

„Pokud se nejedná o akutní onemocnění typu hepatitid, kdy se vedle celkových příznaků podobných chřipce poměrně záhy projeví ikterus neboli žloutenka, většina lidí si onemocnění jater dlouho nevšimne. Klinické projevy většiny z nich jsou totiž poměrně nespecifické – například únava, nechutenství, pocit břišního diskomfortu, úbytek hmotnosti. Může se také objevit zežloutnutí očního bělma, světlá stolice a nápadně tmavá moč,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

První výrazné příznaky naznačující problémy s játry tak mohou být vnímány až v pozdních stadiích onemocnění. V té době však již může být poškození nevratné. Konečným stadiem poškození jater je cirhóza. Tento stav se projevuje úbytkem hmotnosti, nechutenstvím, únavou, malátností či tlakem v pravém podžebří. Zvětšuje se také objem břicha v důsledku hromadění tekutiny v břišní dutině, objevují se krvácivé komplikace, postupně se projevují příznaky „vnitřní otravy organismu“ způsobené nedostatečnou eliminací škodlivých produktů metabolismu a projevující se hlavně poškozením centrálního a periferního nervového systému. V této fázi jsou již jaterní buňky trvale poškozeny a nejsou schopny plnit své základní funkce.

Jak se kontrolují játra?

„Při vyšetřování potíží s játry se obvykle používá kombinace různých diagnostických metod. Jejich základní součástí je podrobná anamnéza a vyšetření břicha pohmatem. Důležitým krokem jsou krevní testy, jejichž součástí je vyšetření jaterních enzymů, které se při poškození jaterní buňky uvolňují do krve. Kromě toho se sleduje také hladina bilirubinu, krevních bílkovin, hodnoty krevní srážlivosti a řada dalších parametrů,“ říká MUDr. Michal Lazák.

Pro zobrazení jater se provádí ultrazvukové vyšetření, které dokáže spolehlivě odhalit různé abnormality, jako jsou nádory, cysty, abscesy nebo zvětšení jater. Pokud ultrazvuk nestačí k určení přesné diagnózy, může lékař doporučit CT nebo magnetickou rezonanci. Při podezření na závažné jaterní onemocnění se doplňuje jaterní biopsie, při níž se odebere malý vzorek jaterní tkáně a podrobně se analyzuje pod mikroskopem, aby se potvrdila přítomnost poškození nebo specifických onemocnění, jako je cirhóza nebo rakovina.

Jedinečná schopnost regenerace

Mnohá jaterní onemocnění lze zvládnout, pokud jsou zachycena včas, ale bez léčby mohou způsobit trvalé poškození. „Ignorování příznaků může mít vážné následky a vést k progresi jaterního onemocnění a riziku trvalého poškození jaterních buněk. Proto se nikdy nevyplácí podceňovat i mírné, nespecifické příznaky a je lepší včas vyhledat lékařskou pomoc,“ upozorňuje MUDr. Lazák a dodává: „Důležité jsou také pravidelné preventivní lékařské prohlídky a odběry krve.“

Součástí prevence jaterních onemocnění by samozřejmě měla být zdravá strava, pravidelný pohyb, redukce nadváhy a vyhýbání se rizikovým faktorům, jako je především alkohol. Regeneraci jater při poškození alkoholem, toxickými látkami nebo metabolickou poruchou lze podpořit lékem Essentiale®. Obsahuje esenciální fosfolipidy přírodního původu, které mají schopnost poškozené jaterní buňky regenerovat. Léčebná kúra je doporučena po dobu alespoň 1 až 3 měsíců.  Lék Essentiale® je k dostání v lékárnách i bez lékařského předpisu.

Essentiale® 300 mg tvrdé tobolky je volně prodejný lék k vnitřnímu užití. Obsahuje phospholipida sojae praeparata. Čtěte pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.


Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih