Magazín Elita

Rodinné řeznictví Čejka tu je pro vás již přes sto let

Rodinné řeznictví Čejka tu je pro vás již přes sto let

Kvalitní řemeslo je hlavním pilířem práce rodiny Čejkových, jejichž řeznictví je jasným důkazem, že i v dnešní době a přes těžkou konkurenci velkovýrobců lze vyrábět mimořádné produkty, které nadchnou i ty nejnáročnější milovníky uzenin, lahůdek a masa. Martin a Eva Čejkovi s dědictvím po svém pradědečkovi překročili hranice východních Čech a otevřeli stylový bufet v pražském Karlíně. Ve spolupráci s dalšími českými výrobci navíc plánují expanzi do západní Evropy.

Když Josef Pátek rozvážel maso a uzeniny po Bratronově, než v 30. letech otevřel své řeznictví a hostinec, nejspíš mu ani nepřišlo na mysl, že jeho podnik jednou přežije, a to bez toho, aniž by upustil od své pečlivé a tradiční cesty. Řeznictví pod Josefovým vedením obstálo v mnoha náročných situacích, včetně hospodářských krizí a druhé světové války. Změna nastala až s procesem znárodňování, který násilně přerušil živnost a rodinnou tradici. Přesto se řemeslo, podnikatelský duch a touha budovat uchovaly v rodině.

Z jeho sedmi dětí zůstaly u řemesla tři. Rodinné dědictví obnovil vnuk Oldřich, syn jedné z Pátkových dcer, který v 90. letech převzal provozovnu Pramen ve Skutči. Později získal celou nemovitost a vytvořil z ní kompletní zázemí, díky čemuž mohl pokračovat v budování jména značky, kterou založil jeho dědeček.

Tajemství úspěchu? Maso!

V současnosti je Čejka úspěšným podnikem i několikanásobnou řeznicko-uzenářskou prodejnou roku v Pardubickém kraji. Za svůj úspěch vděčí zejména letitým zkušenostem a hlubokým znalostem procesů, které Oldřich předal svým dětem, hlavně synu Martinovi. Pravnoučata Josefa Pátka tak posílila renomé uzenářského podniku, který prošel modernizací, automatizací a celkovou proměnou. Dnes má podnik šest provozoven ve východních Čechách, tři originální bufety a rozsáhlou distribuční síť. A to určitě není vše, protože na scéně je další generace. Tři vnoučata ale prozatím zastávají roli malých modelů a milovníků poctivých staročeských uzenin, na které je tento podnik, překonavší mnohé výzvy minulého století, právem hrdý.

Poptávka po kvalitních produktech, od tlačenky až po uzeniny a lahodné pomazánky, stále roste. Řada těchto chuťovek navíc pravidelně získává prestižní ocenění. „Náš pradědeček dokázal v těžkých dobách budovat a udržet úspěšný podnik, a proto je pro nás nesmírně důležité, abychom v jeho stopách pokračovali i v současnosti. Jsme rádi, že našim zákazníkům produkty chutnají. To je ta největší odměna," říká Martin Čejka.

Všechny receptury si rodina samozřejmě pečlivě střeží, ale Martin Čejka s humorem říká, že hlavním tajemstvím úspěchu je to, že do svých produktů přidávají maso, a to výhradně z českých chovů. Základem je poctivá práce a osvědčené postupy, které se za desítky let příliš nezměnily, některé dokonce vůbec. Naše produkty jsou plné kvalitních surovin, které v kombinaci s originálními recepturami vytváří zcela jedinečné pochoutky,“ vysvětluje.

Tlačenka, o které se vám bude i zdát

U Čejkových si přijde na své každý fanoušek skvělého jídla. Řeznictví sází na klasiku i jednoduchost, což potvrzují pozitivní ohlasy od zákazníků, ale také od odborníků. Delikatesy jako klobásy, paštiky nebo sekaná získaly ocenění v soutěži MLS Pardubického kraje, sušená roštěná „Cool hovězí“ navíc uspěla také v soutěži Regionální potravina.

Zlatým grálem řeznictví je však vyhlášená tlačenka, které se připraví až 24 tun ročně. Ta provází Čejkovy už od samých počátků, kdy ale výroba nebyla vůbec jednoduchá. Před nástupem moderních technologií bylo potřeba chod řeznictví nastartovat už kolem druhé hodiny ranní, aby se všechny pochoutky stihly připravit pro zákazníky včas.

V novém hávu z Bufáčku až do Evropy!

Nejen úspěšná tlačenka pomohla sourozencům Čejkovým při otevření bufetu v Praze, známého jako Bufáček. „Nebyl to náš původní plán, ale má sestra Eva žije a pracuje v Praze, a její kolegové se začali stále více ptát, kde mohou naše výrobky koupit. Když se objevila možnost pronajmout prostor v karlínské Vítkově ulici, řekli jsme si, že zkusíme otevřít podnik s teplým jídlem a současně nabídneme hostům tlačenku, paštiky, párky i další dobroty, které si mohou vzít také domů,popisuje vznik Bufáčku Čejka.Bufet si zákazníci rychle oblíbili. Sekaná v housce, sendviče s Cool hovězím, jitrnice i jelita se staly oblíbenou volbou nejen pro pracovní obědy, ale také pro stylové večeře s přáteli.

Řeznictví Čejka prošlo na podzim rebrandingem a prohloubilo svou spolupráci s vyhlášeným pražským podnikem Červený jelen. Dále se stalo jedním z dodavatelů nového projektu Crafted For Friends, který má za cíl vyprávět společný příběh tvůrců, prodejců a fanoušků výjimečných kraftových produktů, jídel a nápojů. Celková vize celého projektu je odvážná – ukázat Čechům a celému světu, že i nejmenší tvůrci dokážou vytvořit věci, které hravě obstojí v nejpřísnější konkurenci.

NAŠE TIPY Z RODINNÉHO DĚDICTVÍ:

KACHNÍ PAŠTIKA S BRUSINKAMI A POMERANČOVOU KŮROU

Milovníci paštik, zbystřete! Netradiční kachní varianta od Čejky skvěle chutná, ať už si ji dopřejete při bohaté víkendové snídani, jako odpolední svačinu i v podobě mimořádného rautu pro nečekanou návštěvu. Výborně ladí k červenému vínu, za což může i její výjimečná receptura. Kombinace kachních jater, brusinek a kandované pomerančové kůry vám přinese skvěle vyváženou chuť, kterou si zamilujete!

150 g | www.eshop.bufacek.com | 119 Kč

SKUTEČSKÁ TLAČENKA

Chlouba Řeznictví Čejka a rodinná receptura děděná už po několik generací! Čejkovi připravují tlačenku prostě trochu po svém. Klíčem k jejímu úspěchu je způsob vaření masa a poctivé koření. Několikrát oceněná pochoutka je výjimečná i tím, že se připravuje výhradně z předních vepřových kolen, což jí dodává dokonale šťavnatou chuť. Nejlepší způsob, jak si zpříjemnit den touto jedinečnou chuťovkou, je třeba návštěva karlínského Bufáčku.

150 g |  www.eshop.bufacek.com| 150 Kč

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA S JABLKY A ČERNÝM KAMPOTSKÝM PEPŘEM

Topovka k pivu! Speciální sedlácká pomazánka je skvělým mixem škvarků, sádla, sušených jablek a bylinkového koření. Vychutnejte si ji jednoduše s krajícem křupavého chleba. Věřte, že o báječné spojení chutí máte postaráno. 

150 g | www.eshop.bufacek.com | 169 Kč

NAŠE VYSOČINA

Vyrábět Vysočinu není žádná legrace. Tvrdé a přísné podmínky splňuje jen několik málo řeznictví v Česku, přičemž Čejkovi dokázali tu svou dotáhnout k dokonalosti. Když obdrželi pozitivní rozbor s povolením k výrobě, nechyběl u něj vzkaz od kontrolora, že takhle dobrou vysočinu ještě neměl! Zkuste i vy obohatit své večerní jednohubky o poctivý kousek vynikajícího salámu.

cca 800 g | www.eshop.bufacek.com | 192 Kč

COOL HOVĚZÍ

Milovníci hovězího masa si nemohou nechat ujít další rodinnou chloubu! Čtyři týdny sušená hovězí pochoutka se spolu se směsí čtyř pepřů a trošku soli suší tak dlouho, dokud v ní není ten správný poměr zbytkové vody. A hurá, rázem je na světě naprostá delikatesa. A že to nejsou jen nablýskané řeči potvrzuje i fakt, že se COOL Hovězí stalo Regionální potravinou roku 2021!

200 g | www.eshop.bufacek.com | 198 Kč

Fotogalerie
18880 18881 18882 18883

Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih