Magazín Elita

Zdravotní benefity výrobků z kořene čekanky

Zdravotní benefity výrobků z kořene čekanky

Čekanka obecná je v Česku známá jako prospěšná bylina, kdy její nejznámější použití je zpracování sušeného kořene do zdravé náhražky kávy – Melty. Historie tohoto nápoje v Česku sahá až do roku 1896, kdy byla ve východočeských Pardubicích otevřena továrna, která o pár let později dostala název Kávoviny.

Skvělá chuť i zdravotní benefity

Sušený kořen čekanky dává Meltě jedinečnou chuť a vůni, ale přesná receptura je výrobním tajemstvím společnosti Kávoviny. Svou chutí a zabarvením připomíná kávu, a proto je považována za kávovinu bez kofeinu.

Melta však již dávno není pouze náhražkou kávy, ale moderním cereálním nápojem, který si oblíbili všichni, kdo mají rádi její příjemně nahořklou chuť bez obsahu kofeinu. Je ideální pro nastávající maminky i kojící ženy, sportovce nebo lidi s vyšším tlakem.

Melta je oblíbená i díky obsahu vlákniny inulinu, který je obsažen v kořeni čekanky. Inulin přináší lidskému tělu řadu prospěšných účinků, včetně podpory léčby žlučových a ledvinových kamenů, zmírnění zánětů močových cest, řešení problémů s chutí k jídlu a prevence zácpy. Jeho prebiotické vlastnosti podporují zdraví střev a chrání je před různými komplikacemi, jako jsou záněty, infekce nebo nádorová onemocnění.

Melta na všechny způsoby

Příprava tradiční Melty představuje určitý rituál, kde je třeba směs povařit, nechat ji odstát a před konzumací ji scedit. Přestože tento proces vyžaduje čas a péči, odměnou je charakteristická lahodná chuť. Pro usnadnění postupu lze využít moka konvičku, další možností pro pohodlnou přípravu je použití porcovaných nálevových sáčků, kdy lze meltu připravit stejně snadno jako čaj.

Poměrnou novinkou je pak Melta, která lze připravit ve french pressu, a pro ty, kteří mají opravdu naspěch, je ideální instantní Melta v praktické dóze. Stačí ji pouze zalít a nápoj je hotov.

Čekankový Originál 4Slim

Před osmi lety jako první v České republice začala společnost Kaumy pod značkou 4Slim vyrábět čekankový sirup s jedinečným složením. Přírodní extrakt z čekanky patří mezi nejzdravější a nejoblíbenější přírodní sladidla dostupná na trhu. Díky svým mnoha zdravotním výhodám a inovativnímu zpracování kořene čekanky obsahují výrobky 4Slim velmi nízké množství cukru, konkrétně pouze 5–6 procent, a přesto si udržují vynikající sladivost srovnatelnou s medem.

Benefity čekanky

Čekankový sirup vyniká svým vysokým obsahem prospěšné vlákniny a nízkým glykemickým indexem, čímž se výrazně odlišuje od jiných sladidel. Plně nahrazuje cukr či med a přesto obsahuje méně než polovinu jejich kalorické hodnoty. Navíc neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata.

Extrakt z čekanky je vhodný pro studenou i teplou kuchyni, protože zachovává své vlastnosti i při vyšších teplotách. Obsahuje 71 procent rozpustné vlákniny, známé jako inulin, který pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru tím, že podporuje užitečné bakterie ve střevech. Navíc vytváří přirozený ochranný „film“ na stěnách střeva. Jako každá vláknina podporuje trávení a zažívání. Vyniká ještě jednou zcela jedinečnou vlastností – je schopen nahradit i pokrmový tuk při pečení.

Kromě prospěšné vlákniny čekankový sirup obsahuje také vitamíny a je bohatý na minerály, jako je draslík, vápník a železo. Čekanka má také protizánětlivé účinky a detoxikuje organismus.

Zdravé slazení pro děti

Chceme-li předcházet obezitě u dětí, je zařazení pohybu ke každodenním aktivitám nutností, další nedílnou součástí zdravého životního stylu je pak zdravé stravování. Pokud jde o mlsání sladkostí a slazení všeobecně, je vhodným řešením pro všechny rodiče právě čekankový sirup.

Čekankové slazení pro děti je zdravá a velmi chutná alternativa různých sladidel. Obsah cukru je přibližně 10–15x nižší než u agávového nebo javorového sirupu. Extrakt z čekanky má také velmi pozitivní prebiotické účinky a podílí se na posílení imunitního systému, což uvítá před zimou nejeden rodič. Sladivost, dávkování a použití je stejné jako u medu. Díky neutrální sladké chuti má čekankový sirup však naprosto univerzální využití.

Prospěšnost čekankového sirupu:

  • Podílí se na posílení imunitního systému.
  • Po požití nedochází k nárůstu hladiny glukózy v krvi a koncentraci inzulínu.
  • Začleněním do stravy a v kombinaci s nízkoglykemickou dietou je dokázáno snížení hladiny glukózy v krvi u pacientů s diagnózou diabetes 1. a 2. typu a je také sníženo riziko vzniku diabetu 2. typu.
  • Výrazně snižuje riziko vzniku zubního kazu.
  • Podporuje růst prospěšných střevních bakterií a tím brání nežádoucímu množení ostatních patogenních bakterií.
  • Napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování.


Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih