Magazín Elita

Přichází sezona respiračních onemocnění, postihuje zejména děti

Přichází sezona respiračních onemocnění, postihuje zejména děti

S příchodem chladných dnů plní ordinace lékařů pacienti s různými respiračními onemocněními, která se často projevují nepříjemnými symptomy a omezují kvalitu života. Možná vás překvapí, že právě onemocnění dýchací soustavy patří mezi hlavní příčiny úmrtí. Zahrnují nemoci, jako jsou chřipka, zápal plic, astma či chronická obstrukční plicní nedostatečnost. Vlivem mimořádně teplých dnů sezóna respiračních onemocnění teprve začíná. Lidé by ale už nyní měli dbát na prevenci.

Respirační onemocnění zahrnují celou řadu nemocí, od běžného nachlazení po závažnější infekce jako je chřipka nebo zápal plic. V České republice patří respirační onemocnění k častým zdravotním problémům, a to zejména v období podzimu a zimy.

Podle statistik Ministerstva zdravotnictví České republiky bylo v předchozích letech zaznamenáno zhruba 2,5 milionu případů akutních respiračních onemocnění ročně. Toto číslo zahrnuje případy běžného nachlazení, ale i závažnějších onemocnění jako je chřipka. V roce 2020 a 2021 pak byla situace výrazně ovlivněna pandemií COVID-19.

Jak se chránit před respiračními onemocněními?

Kromě specifických opatření pro COVID-19 je pro ochranu před respiračními onemocněními vhodné dbát na preventivní opatření jako je dodržování hygienických návyků (pravidelné mytí rukou, používání dezinfekčních prostředků, krytí úst a nosu při kašlání a kýchání), zdravá strava a pohyb (správná výživa a pravidelná fyzická aktivita posilující imunitní systém), dostatečný odpočinek a spánek, který je zásadní pro správnou funkci imunitního systému.

COVID-19: Zvláštní ohled na pandemii

Onemocnění COVID-19, způsobené koronavirem SARS-CoV-2, se stalo celosvětovou zdravotní krizí. V České republice byly zaznamenány tisíce případů a bohužel i úmrtí.

Na začátku října letošního roku se počet pacientů s covidem prakticky zdvojnásobil. Průběh onemocnění je ve většině případů mírný, ale zejména u zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou senioři či osoby se sníženou imunitou, by případná nákaza neměla být podceňována. „I když se může zdát, že toto onemocnění již není takovou hrozbou, pravdou je, že počet nakažených v zimních měsících opět stoupá a hospitalizovaní pacienti či pacienti s těžkým průběhem stále nejsou výjimkou. Proto je velmi důležité dbát na preventivní opatření, které zahrnuje časté mytí rukou, dostatečné větrání uzavřených prostorů a samozřejmě očkování, které je klíčovým nástrojem v boji s pandemií,“ říká MUDr. Světlana Kiričenková z Polikliniky IPP.

Výskyt respiračních onemocnění nyní zaznamenávají především rodiče malých dětí do pěti let, což souvisí s nástupem do školních zařízení. Podle pediatrů je situace lepší než minulý rok, přesto ale některá léčiva v lékárnách stále chybí. Vzhledem k nastupující sezóně respiračních onemocnění před několika dny ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval občany k očkování. Podle něj je právě začátek podzimu ideální dobou pro aplikaci vakcíny.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud se objeví silné symptomy respiračního onemocnění nebo COVID-19, jako jsou vysoká horečka, silná bolest na hrudi, dušnost nebo dlouhodobé přetrvávání symptomů, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve. Tyto příznaky mohou naznačovat vážnější komplikace, které vyžadují okamžitou léčbu.

 


Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih