Magazín Elita

Světový den diabetu upozorňuje na důležitost prevence

Světový den diabetu upozorňuje na důležitost prevence

Světový den diabetu připadá na 14. listopadu. Podle České diabetologické společnosti trpí v České republice cukrovkou přes milion lidí a předpokládá se, že toto číslo dál poroste. Mezi hlavní faktory, které negativně přispívají k vysokému výskytu cukrovky, patří podle odborníků hlavně stres, nadváha a nedostatek pohybu. Nemalou roli v nárůstu dat sehrála i pandemie covidu-19.

Cílem Světového dne diabetu je zvyšovat povědomí o diabetu, jeho prevenci, diagnostice a léčbě. Tento den je důležitý nejen pro lidi trpící touto nemocí, ale i pro zdravotníky a všechny, kteří se zajímají o zlepšení péče a omezení šíření této nemoci. Cukrovka I. a II. typu představuje jedno z nejčastějších onemocnění v zemi a počet nemocných se stále zvyšuje, přičemž až 2 % lidí neví, že cukrovkou trpí. Je proto nezbytné chodit na kontrolní vyšetření. Pokud není včas zahájena správná léčba a preventivní režim, mohou být následky tohoto onemocnění fatální.

Pacienti si kromě standartní léčby cukrovky mohou posílit své zdraví také návštěvou lázní.

Léčebné pobyty pro diabetiky nabízí v Mariánských Lázních skupina Ensana, která zde provozuje sedm hotelů. Mariánské Lázně jsou proslulé díky svým minerálním pramenům. Například minerální nebo suché uhličité koupele by se měly používat k prevenci a léčbě pacientů s cukrovkou. Tyto procedury rozšiřují kapiláry a zlepšují mikrocirkulaci, čímž se k buňkám dostává více kyslíku. A pokud mají buňky dostatek kyslíku, mohou se lépe regenerovat. Jsou to právě poruchy mikrocirkulace, které mohou u diabetiků způsobit vážné problémy. Příznivé účinky mají také plynové injekce nebo rašelinové zábaly.

Po vstupním lékařském vyšetření stanoví lékař klientovi individuální léčebný program, tzv. program na míru. Pacientům se doporučuje, aby během pobytu dodržovali diabetickou dietu. Podle primářky lázeňských hotelů Ensana Markéty Hovorkové lze onemocnění předcházet především racionální stravou s omezením glycidů (cukrů) a také omezením kalorického příjmu obecně. Neodmyslitelnou součástí lázeňské léčby je i pitná kúra minerálních pramenů, která příznivě působí na funkci trávicího traktu a ledvin. Dalším významným benefitem Mariánských Lázní je zdejší podhorské až horské klima, které blahodárně působí na onemocnění dýchacích cest. Pacienti se zde léčí i s dalšími problémy, jež bývají často spojeny s cukrovkou. Využívají zde různá rehabilitační cvičení, masáže nebo akupunkturu.

Léčba může být proplacena i pojišťovnou, pokud pacient splňuje podmínky dané zákonem. Pojišťovna v určitých podmínkách hradí standardní ubytování, stravování a samozřejmě léčebný program. Pacienti, kteří dosáhnou „pouze“ na příspěvkovou lázeňskou péči, mají nárok na úhradu standardního léčení bez příspěvku na ubytování a stravování.

Fotogalerie
18829 18830

Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih