Magazín Elita

Nesmrtelnost pupečníkové krve, pomůže i desítky let po zamrazení

Nesmrtelnost pupečníkové krve, pomůže i desítky let po zamrazení

Pupečníková krev, kterou získáváme při narození dítěte, je drahocenným zdrojem obsahujícím cenné krvetvorné kmenové buňky. Tyto buňky mohou být použity k léčbě nemocí, jako je leukémie, lymfom, aplastická anémie a mnoho dalších. Po zpracování je pupečníková krev skladována v kryobankách, kde se uchovává v extrémně nízkých teplotách. Jak dlouho může tato cenná substance zůstat zmražená, aniž by ztratila svůj léčebný potenciál?

Průkopník v kryokonzervaci pupečníkové krve

Dr. Hal Broxmeyer z University of Indiana School of Medicine byl průkopníkem v oblasti kryogenního skladování pupečníkové krve. V roce 1988 provedl historický krok, kdy zamrazil pupečníkovou krev, která se stala klíčovým prvkem první úspěšné transplantace pupečníkové krve na světě. Pupečníkovou krev tehdy právě narozené Alison Farrowové zamrazili a převezli do Paříže, aby s ní léčili jejího bratra Matta Farrowa. Během následujících desetiletí dokázala Broxmeyerova laboratoř, že pupečníková krev uložená v kryogenním stavu zůstává životaschopná i po uplynutí 5, 10, 15 a dokonce i 23 let. Dr. Hal Broxmeyer zemřel v roce 2021, ale jeho laboratoř pokračuje v jeho práci a v létě 2023 publikovali důkaz, že kryokonzervovaná pupečníková krev je stále životaschopná i po 27 letech v mraženém stavu.

Důkazy o úspěšném dlouhodobém skladování pupečníkové krve zopakovaly i jiné laboratoře, jako například Cryo-Cell na Floridě, Medipost v Jižní Koreji a Düsseldorf Bank v Německu. Stávající výzkum ukazuje, že když je pupečníková krev správně kryokonzervovaná, zdá se, že vůbec nestárne.

Úspěšná léčba i dvacet let po zamrazení

V listopadu 2018 oznámila veřejná banka pupečníkové krve BMDI v Austrálii, že úspěšně transplantovala pacientovi s leukémií pupečníkovou krev od dárce, která byla skladována 20 let. V květnu 2023 bylo na 10. konferenci o pupečníkové krvi Čínské asociace pro zdraví matky a dítěte prezentováno, že devatenáctiletý pacient v Číně byl vyléčen z aplastické anémie vlastní pupečníkovou krví, kterou mu uchovali rodiče při jeho narození v bance pupečníkové krve.

19 let zamražená pupečníková krev zachránila život mladému muži

"Nečekal jsem, že pupečníková krev, kterou jsme synovi uchovali při jeho narození, mu zachrání život o 19 let později!" řekl nadšeně otec pacienta. Když se v roce 2003 jeho syn narodil, povědomí o pupečníkové krvi bylo teprve v plenkách. Léčba tohoto pacienta byla prezentována v květnu 2023 na 10. konferenci o pupečníkové krvi Čínské asociace pro zdraví matky a dítěte. Pacienta nazvali Xiao An. Jedná se o mladého muže z Číny, kterému v prosinci 2021 ve věku 18 let diagnostikovali aplastickou anémii. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá a ničí krvetvorné kmenové buňky v kostní dřeni, což může vést k úplnému selhání kostní dřeně a smrti. Při řešení léčby se rodiče Xiao An dozvěděli, že transplantace krvetvorných kmenových buněk z pupečníkové krve může být jednou z účinných metod léčby. To dalo rodině novou naději, protože už v roce 2003, kdy se Xiao An narodil, mu rodiče uchovali pupečníkovou krev v rodinné bance pupečníkové krve. Xiao An byl převezen do nemocnice, která se specializuje na transplantace krvetvorných buněk, a po přípravě na zákrok mu 25. prosince 2022 prostřednictvím infuze „vrátili“ jeho pupečníkovou, kterou měl odebráno před 19 lety. O měsíc později byl Xiao An propuštěn z jednotky intenzivní péče a v únoru 2023 také z nemocnice.

Tento případ je jedinečný tím, že se jedná o nejdéle skladovanou pupečníkovou krev, která byla použita k transplantaci v Číně. Také ukazuje, že pupečníková krev může být účinná i po mnoha letech uskladnění. Banka pupečníkové krve, ve které měl Xiao An uloženou pupečníkovou krev, již vydala k léčbě více než 3 400 jednotek.

Příklady z živočišné říše

Rekord za nejstarší kryokonzervované spermie, ze kterých vznikla živá mláďata, drží ovce počaté ze spermií, které byly zmraženy v australském ústavu zemědělství v Sydney 50 let. Jejich laboratoř potvrdila, že procento živo – narozených mláďat z padesátiletých spermií je stejné jako procento z ročních spermií. Lidský rekord v počtu živě narozených dětí z kryokonzervovaných spermií drží dvojčata, která byla počata pomocí in vitro fertilizace se spermiemi, které byly skladovány 40 let.

Proč to funguje?

Kryokonzervované buňky nestárnou, protože jsou ve stavu hlubokého spánku. Když se buňky zmrazí, jejich metabolismus se zpomalí téměř na nulu, což znamená, že buňky nepotřebují energii k růstu, dělení nebo udržování svých funkcí. Zároveň kryokonzervační látky pomáhají chránit buňky, především buněčné membrány a DNA, před poškozením mrazem. Banky pupečníkové krve používají nejmodernější technologie pro skladování pupečníkové krve, aby buňky, které obsahuje, byly použitelné k léčbě i desítky let po jejím zamrazení. Když se buňky rozmrazí, jejich metabolismus se obnoví a buňky se vrátí do normálního stavu. To platí také pro buňky, které byly zmraženy velmi dlouho. Vědci se shodují, že správně kryokonzervované kmenové buňky jsou prakticky nesmrtelné.

Fotogalerie
18777 18778

Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih