Magazín Elita

k objevu kontaktních čoček pomohla i dětská stavebnice Merkur

k objevu kontaktních čoček pomohla i dětská stavebnice Merkur

Českého rodáka Otto Wichterle nemusí mnozí podrobněji znát. Je přitom autorem více jak 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních gelů, ale také měkké kontaktní čočky. Otto Wichterle se narodil před 110 lety.

Podobně jako to při velkým objevech a vynálezech chodí, někdy za nimi stojí šťastná náhoda. V roce 1952 Otto Wichterle cestoval vlakem. Cestu si zkracoval čtením odborného článku o možnostech náhrady oka. Začal přemýšlet, že dosud preferovaný kov není zrovna ideálním řešením. Musí existovat přece pohodlnější alternativa. Stal je jí gel, který pohlcuje až 40% vody, je průhledný a má dobré mechanické vlastnosti. Na konci roku 1961 se mu podařilo během vánočních svátků vyrobit první čtyři kontaktní čočky, které nedráždily oko. Využil na to dětskou stavebnici Merkur a dynamo z cyklistického kola. Vznikly tak měkké kontaktní čočky, které známe dnes. Za několik let poté se sen o nápravě oční chyby, kterou poprvé popsal roku 1508 Leonardo da vinci a který k realizaci dovedl profesor Otto Wichterle, rozšířil do celého světa.

Věděli jste, že:

  •  Více než 125 milionů lidí denně využívá kontaktní čočky
  • Dvě třetiny lidí, kteří používají kontaktní čočky jsou ženy
  • Nošení čoček je bezpečné. Pouze u jednoho z 500 lidí se může objevit zánět.
  • Existuje mnoho druhé kontaktních čoček od denních na jedno použití až po barevné, například na párty

Dnešní kontaktní čočky se nedají s prvními vyrobenými kusy od pana Wichterleho porovnat. Dnes se bavíme o moderním, bezpečném a naprosto běžném módním doplňku. Většina ocení širší možnosti využití kontaktních čoček například při sportovních aktivitách, kde je nemožné klasické brýle používat. Ti více odvážnější si mohou vybrat z široké nabídky barevných kontaktních čoček značky Crazy Lens.

Výhody:

  • Lze je používat na sportovní aktivity
  • Při nejrůznějších nečasech se nezamlžují.
  • Máte možnost změnit svou barvu očí.
  • Poskytují ostrý obraz - přizpůsobí se zakřivením vašeho oka.

Otto Wichterle

Největší osobnost československé chemie v období po druhé světové válce a vědec se narodil 27. října v Prostějově. Vynálezce silonu se od roku 1952 začal zaobírat syntézou síťovaných hydrofilních gelů, které při styku s  vodou bobtnají, s cílem najít vhodný materiál pro očí implantáty. Podařilo se mu připravit poly-hydroxyethylmethakrylátový (HEMA) gel, který pohlcoval až 40% vody, měl vhodné mechanické vlastnosti a byl průhledný. Otto Wichterle byl členem mezinárodních společností, držitel řádu zahraničních cen a čestný doktor zahraničních univerzit, autor více jak dvou stovek odborných publikací, a více než 150 vynálezů a patentů, zvolený za předsedu Československé akademie věd. Tuto funkci vykonával až do rozdělení Československa v roce 1993. Toho roku byla také jedna z planet naší sluneční soustavy pojmenována Wichterle.

I přesto, že měl Wichterle všechny své vynálezy spolehlivě zajištěné patenty, mnoho firem napříč Amerikou je vědomě porušovalo. V 70. letech minulého století se tak začalo vést více soudních sporů. Nejdůležitějším svědkem u soudu v USA měl být Otto Wichterle, ale protože byl na černé listině československé komunistické vlády, to nebylo vůbec jednoduché. Když však vládě došlo, že i oni by prohrou v soudních sporech o patenty ztratili velké množství peněz, bylo mu dovoleno vycestovat. U federálního soudu, kam se spor dostal, Wichterle v průběhu několika málo dní vyvrátil všechny pochybnosti o pravosti patentů. Dnes jsou kontaktní čočky opět spojené s Čechoslováky. Za jedním z třech největších prodejců kontaktních čoček stojí právě Čech původem ze Slovenska. V roce 2006 totiž slovenský rodák Jaromír Kijonka se svým českým kamarádem Radkem Hejlem založili e-shop Alensa.cz. Ten aktuálně působí celkem v 31 zemích a patří mezi největší prodejce kontaktních čoček jako i dioptrických a slunečních brýlí v Evropě.

Náš tip!

Nošení kontaktních čoček je dnes běžnou záležitostí. V případě, že byste rádi při jejich nákupu výrazně ušetřili, doporučujeme nakupovat online. Velký výběr kontaktních čoček najdete na www.alensa.cz nebo v optikách Alensa – Lazarská 8, Praha nebo Masarykova 32, Brno, s měřením zraku zdarma.

*Kontaktní čočky jsou zdravotnický prostředek určený pro korekci zraku.

Fotogalerie
18724 18725 18726

Další články z rubriky

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Na vlně audioknih