Magazín Elita

Světový den artritidy: Symptomy, léčebné možnosti i prevence

Světový den artritidy: Symptomy, léčebné možnosti i prevence

Světový den artritidy připadá na 12. října. Bohužel tato nemoc není jen problémem seniorů, jak se často lidé domnívají, ale objevuje se i u jedinců mladších, bez ohledu na pohlaví. Nejčastěji se však projevuje během 35. – 55. roku života a u žen je 3-4x větší šance onemocnění. Artritida zdůrazňuje význam životního stylu, návyků a prevence, které mohou ovlivnit kvalitu života, ať už jste nemocným či se artritidě snažíte „pouze“ předcházet.

Artritida je zánětlivé onemocnění, které může způsobovat chronickou bolest a otoky kloubů, zejména v prstech rukou a nohou. Dalšími projevy mohou být necitlivost, brnění, chudokrevnost či špatné hojení kloubních zranění. Zánětlivý proces artritidy může dokonce vést k postupnému poškození kostí a chrupavek, což značně omezuje pohyblivost kloubů. Častým symptomem je také únava a vyčerpání. Je důležité si uvědomit, že artritida může ovlivnit nejen klouby, ale také orgány, jako je srdce, plíce a oči.

V boji proti artritidě hraje prevence klíčovou roli. Nemocné klouby potřebují odpočinek, ochranu a správnou polohu. Zároveň je ale důležitý pohyb v podobě chůze, jógy či plavání. Dalším podstatným faktorem je správná strava. Každodenní jídelníček by měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, zatímco potraviny, jako jsou červené maso, mléčné výrobky, rafinovaný cukr či nadměrné množství soli, by měly být co nejvíce omezeny. Mezi potraviny, které se doporučují, patří ty bohaté na omega-3 mastné kyseliny (například losos či lněná semínka), jelikož mají protizánětlivé účinky.

Pokud se rozhlížíte po preventivní léčbě či léčbě na snížení bolestí, mohou být lázně skvělou volbou. Jedním z míst, kde podporu pro trpící artritidou nabízejí, jsou Mariánské Lázně. Například  lázeňské hotely Ensana nabízejí různé terapie a procedury, které mohou pacienty podpořit v cestě za lepším zdravím. Lázeňská léčba má komplexní účinek na celý organismus a zaměřuje se na celkový zdravotní stav pacienta.  V tomto případě by vás tedy čekaly minerální koupele, rašelinové zábaly, cvičení ve vodě a další. Využívané přírodní zdroje, jako je minerální voda či léčivá slatina, působí protizánětlivě a mohou pomoci se snížením bolesti i otoků.

Jelikož v současnosti existuje více jak 100 různých typů artritidy, je v lázeňských hotelech Ensana přístup k pacientům individuální a programy jsou sestaveny na míru jejich potřebám. „Náš přístup k léčbě artritidy je komplexní. Spolupracujeme s pacienty na individuálním plánu léčby a podporujeme je v jejich cestě za zdravím. Naším cílem je nejen léčit příznaky artritidy, ale také pomoci pacientům zlepšit celkovou kvalitu života,“ říká lékařka Ensana Růžena Vaňková. „Společně s pacienty pracujeme na tom, jak mohou svůj životní styl změnit a zlepšit své zdraví. Chceme, aby pacienti byli informovaní a věděli, jakým způsobem mohou aktivně přispět k péči o své klouby a zdraví,“ dodává s tím, že v rámci Světového dne artritidy je podstatné zaměřit se i na edukaci pacientů a vysvětlení komplexnosti tohoto onemocnění.

Ve stejný čas, tedy 12. října, začíná Světový týden kostí a kloubů, který upozorňuje na veškerá onemocnění týkající se pohybového aparátu – například osteoporóza, revma či artróza. Faktory jako obezita, dědičnost, špatné stravování atp. hrají roli rozvoji těchto nemocí a je dobré se jim snažit předcházet anebo je alespoň mírnit. Pokud byste do lázní chtěli vyjet mimo ČR a objevovat krásy našich sousedů, určitě jsou skvělou volbou Piešťany, kde na lázeňském ostrově naleznete hned několik hotelů Ensana. Na pohybové ústrojí se tam specializují díky sirnatému bahnu a termální vodě.

Je důležité si uvědomit, že zdraví je to nejcennější, co máme, a je nutné o něj pečovat. Artritida rozhodně není nemocí, kterou lze podceňovat. Prevence i správná léčba jsou klíčovými faktory pro úlevu od bolestí a zlepšení kvality života. Světový den artritidy nám proto připomíná důležitost péče o své zdraví a pomáhá v osvětě o této nemoci.

Fotogalerie
18660 18661 18662

Další články z rubriky

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Na vlně audioknih