Magazín Elita

Největší evropský motocyklový festival oslavuje 120 let značky Harley-Davidson

Největší evropský motocyklový festival oslavuje 120 let značky Harley-Davidson

Harley-Davidson® se vrátil do krásného festivalového prostředí u jezera Faaker See v rakouských Korutanech ve dnech 5-10. září 2023 během kultovního ročníku European Bike Week. Zhruba 100 000 účastníků a více než 70 000 motocyklů se připojilo k festivalu v rakouské vesnici Faak am See a oslavilo Harley-Davidson v nádherném alpském prostředí na volně přístupné akci pro všechny jezdce.

European Bike Week 2023 byl mimořádnou oslavou tří významných výročí americké značky. Bylo to především vyvrcholení celoročních oslav 120. výročí značky Harley-Davidson. Rok 2023 je také rokem 40. výročí založení Harley Owners Group® a 25. výročí první akce Harley-Davidson European Bike Week na Faaker See v roce 1999. Tento významný milník si vyžádal kombinovanou oslavu, v rámci které měli návštěvníci festivalu možnost si vychutnat nejkrásnější silnice v Korutanech a sousedním Slovinsku na výletech s průvodci z H.O.G. Kärnten.

Jubilejní ročníky jsou vždy významné, během letošního European Bike Week se navíc podařilo zajistit budoucnost celé akce a propojení naší značky s regionem Korutany. Harley-Davidson s potěšením oznamuje, že formálně prodlužuje své partnerství s tímto regionem a bude pokračovat v každoročním pořádání European Bike Week až do roku 2030. To znamená, že zákazníci a fanoušci motocyklů budou moci i nadále každý rok v září zažít největší evropské setkání motocyklů v krásném jižním Rakousku. Na znamení pokračujícího závazku společnosti Harley-Davidson vůči městu a na podporu našich již tak silných aktivit v této oblasti byl otevřen nový Harley Boulevard. Toto nové místo doplňuje stávající pamětihodnosti Harley-Davidson včetně ikonického nápisu „Harleywood“ na břehu jezera a legendární sochy motorkáře na hlavní silnici z Villachu.

Návštěvníci festivalu si mohli prohlédnout centrum oslav v Harley Village - areálu o rozloze přibližně 40 000 m2 – se spoustou autorizovaných dealerů Harley-Davidson z celé Evropy a řadou dalších prodejen nabízejících příslušenství a oblečení. Milovníci zábavy nemuseli chodit daleko, protože atmosféra oslav byla cítit v celém areálu, včetně nově postaveného Saloon Baru a Harley Baru, stejně jako dvou pódií, na kterých vystoupilo celkem 25 mezinárodních umělců.

Na výstavě Harley-Davidson EXPO byly představeny nejnovější motocykly této ikonické značky, včetně nově představených modelů CVO Street Glide a CVO Road Glide, technologicky nejvyspělejších motocyklů Harley-Davidson Grand American Touring, které kdy byly vyrobeny a které na akci lákaly davy diváků. Demo zóna H-D byla po celou dobu festivalu plně obsazena a více než 1 700 jezdců mělo možnost vyzkoušet si nejnovější modely. Opravdovým vrcholem pro mnohé byla Pan America Adventure Zone, technická terénní zóna přímo v srdci areálu, kde dakarské legendy Joan Pedrero (Španělsko) a Mick Extance (Velká Británie) a terénní expert a instruktor Ralf Wiesenfeller (Německo) pořádali prezentace, dynamické ukázky, výuku jezdců a důkladné offroadové lekce.

V pátek se v Customizer Area konala Custom Bike Show sponzorovaná společností Metzeler. V šesti kategoriích bylo přihlášeno přibližně 78 customových staveb, které byly oceněny trofejemi Best in Category, Best in Show a diváckou cenou People’s Choice. Porota jednomyslně udělila ocenění Best in Show Mirku Peruginimu z Itálie za jeho krásný výtvor, do kterého byl zakomponován motor z velmi rané motocyklové éry. V pokračování tradice pak v sobotu večer na pódiu před obrovským davem na náměstí vyhrál šťastný účastník Boris Zanki z chorvatského Splitu nový motocykl H-D Sportster S.

Během sobotní spanilé jízdy se na korutanské silnice kolem jezera Faak, Villachu a Finkensteinu vydalo 10 000 jezdců, což z akce činí jednu z největších a nejslavnějších motocyklových spanilých jízd v Evropě.  

Kolja Rebstock, viceprezident společnosti Harley-Davidson pro Evropu, Blízký východ a Afriku, říká: „European Bike Week je jednou z našich největších událostí roku a jsme rádi, že můžeme potvrdit náš závazek pořádat tuto magickou akci až do roku 2030. Díky nabídce podobných lifestylových zážitků, jako je European Bike Week, našim zákazníkům a fanouškům motocyklů, je naše značka jedinečná na celém světě.“  

Oslavy Harley-Davidson budou pokračovat i příští rok, kdy se v italském historickém městě Senigallia uskuteční 30. ročník každoroční evropské H.O.G. Rallye, která je volně přístupná všem jezdcům a která se bude konat od 6. do 9. června 2024. Tato výjimečná lokalita se nachází necelé dvě hodiny jízdy od Boloně a vyznačuje se ikonickou renesanční architekturou, úžasným pobřežím obklopeným kopci a klikatými silnicemi a je ideálním místem pro naplánování jízdy v roce 2024.

European Bike Week se vrátí do Faak am See od 3. do 8. září 2024.

Fotogalerie
18485 18486

Další články z rubriky

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

Na vlně audioknih