Magazín Elita

Spojte se s přírodou: Klub českých turistů otevírá první bosou trasu v České republice

Spojte se s přírodou: Klub českých turistů otevírá první bosou trasu v České republice

V neděli 3. září se v pražském Klánovickém lese slavnostně otevře osmikilometrová značená trasa určená ke zdravé, zajímavé a pohodové turistice bez bot, naboso. Je to historicky první trasa svého druhu v České republice i v Evropě. Česko patří díky Klubu českých turistů ke světové jedničce, co se týče značených turistických tras.

Klub českých turistů, konkrétně odbor bosé turistiky (www.kct.cz/bosa-turistika) fungující od roku 2021, vyznačil okružní trasu vedoucí po stávajících turistických značkách mezi rozcestími Zálesí, Klánovický les a Cyrilov. Kromě atraktivní trasy jsou na každém rozcestí umístěny naučné tabule, kde se dozvíte informace o této (staro)nové formě pěší turistiky. Slavnostní zahájení proběhne od 14 hodin u turistického rozcestí Zálesí (u dotyku ulic Habrovská a Mechovka v Klánovicích) a návazně bude startovat hromadný bosý výlet s lekcí zdravé chůze.

„V pozadí dnešní bosé trasy stojí 10 let chození naboso, sbírání zkušeností na našich výletech a programech na festivalech, 10 let čtení odborné literatury apod., dále zrod spolku Bosá turistika, web: www.bosaturistika.cz a hobby webu TuristikaNaboso.cz a zrod odboru bosé turistiky KČT. Klánovickou trasu jsme intenzivně vybírali a připravovali zhruba dva roky včetně toho, že jsme si trasu osobně několikrát naboso prošli. Jsme rádi, že trend bosé turistiky je nejen v Čechách čím dál oblíbenější i mezi mladými“, sdělili pan David Mrhač a pan Igor Slouka, spoluzakladatelé a vedoucí činitelé odboru bosé turistiky KČT.

„Chození bosky či používání bosobot je dnes velmi silný trend. Opírá se o poznání, že to noze prospívá, a člověku tak zůstávají nohy zdravé. Tento trend si získává stále více příznivců a díky tomu neustále přibývá různých typů bosostezek,“ řekl místopředseda KČT Ladislav Macka. Je také velmi velká pravděpodobnost, že bosá trasa je skutečně první projekt takového druhu v Čechách i Evropě, a pokud už se se někde něco podobného realizovalo, tak spíše lokálně a neoficiálně. Místopředseda ještě dodal: „Jsme rádi, že můžeme být v tomto směru nápomocni. Spolupracovali jsme na vybudování opravdové turistické trasy, která se teď bosým nadšenců nabízí v opravdu zajímavé délce osmi kilometrů.“

V neděli 3. září se zároveň koná již 7. ročník turistického pochodu Za loupežníkem Drholcem. V letošním roce organizátoři využili možnosti propojení pochodu s otevřením první bosé trasy v České republice. Všechny trasy turistického pochodu startují v muzeu v Praze - Újezdě nad Lesy a mají cíl v Masarykově ZŠ. Nejkratší, pětikilometrová Kvídova stezka vede po naučné stezce o lesních zvířátkách kreslených dětmi, trasy 7, 11 a 25 km vedou místy bosé trasy. Na kratších trasách budou moci děti plnit loupežnické úkoly. Všechny trasy dovedou účastníky do cíle u Masarykovy ZŠ, kde od 11 do 17 hodin dostanou pamětní list a medaili pochodu. Bude zde také drobné občerstvení a zajímavé aktivity, jako jsou dílna bosé nohy, glasswalking a prezentace bosé obuvi. „Myšlenka uspořádat tuto turistickou akci pro děti i dospělé v Klánovickém lese vznikla před 8 lety a byla spojená s ochutnávkou zdravých salátů v cíli a zařazena mezi akce Týdne zdraví pořádané MČ Praha 21. Ve středověku les Vidrholec obývali obávaní loupežníci, proto je akce podle toho pojmenovaná. Dnes v lese číhají už jen hodní loupežníci se zajímavými úkoly, keré si všichni mohou vyzkoušet. Snažíme se podporovat zdravý pohyb v přírodě“, sdělila paní Klára Zezulová, předsedkyně KČT, odbor Prima parta Praha. 

www.kct.cz

Fotogalerie
18345 18346

Další články z rubriky

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Na vlně audioknih