Magazín Elita

Užijte si léto na Vysočině a poznejte méně známá místa, která teprve čekají na objevení

Užijte si léto na Vysočině a poznejte méně známá místa, která teprve čekají na objevení

Léto je sice ještě v plném proudu, ale dlouho neváhejte, než se počasí pokazí a vydejte se do míst, která ještě nejsou tolik přeplněná turisty, a přece stojí za návštěvu. Čeká vás tu krásná příroda, skvělé jídlo a zajímavé zážitky. Užijte si klasické prázdniny u vody, nebo se vydejte prozkoumat záhadné podzemní chodby a pozoruhodné kostnice. Je jen na vás, co zvolíte, ale na Vysočině najde každý přesně to, co hledá.

Plavba výletní lodí, po stopách Hochů od Bobří řeky i za rybími specialitami

Pokud jste milovníci rybích pochoutek, vydejte se do Velkého Meziříčí. Jak název napovídá, město leží na soutoku dvou řek, Oslavy a Balinky. A právě nedaleko soutoku najdete Jelínkovu vilu – hotel, restauraci a minipivovar, kde si pochutnáte na výborných specialitách připravovaných ze sladkovodních ryb z vlastního chovu. Co byste řekli třeba na rybí škvarky a chipsy, pstruha na hříbcích nebo na pečeného lína? Ochutnat můžete také místní světlé nebo tmavé pivo Harrach. Přímo od restaurace vedou naučné stezky, které vás provedou Balinským a Nesměřských údolím. Na okruhu dlouhém asi 7 km se projdete krásnou krajinou podél řek a děti po cestě zabaví mnoho interaktivních prvků. V Balinském údolí poznají rozmanitost přírody pomocí obrazových tabulí a jednoduchých her, v Nesměřském zase putování světem bezobratlých, s nimiž si porovnají svoje smysly – zrak, sluch, čich, chuť i hmat.

Nejkrásnější výhledy na Dalešickou přehradu jsou prý z paluby. Proto ji v létě denně křižuje výletní loď Horácko. Během plavby vás čekají krásné výhledy na příkré stráně s ukrytými zříceninami, a také na hráz vodního díla, do jejíhož nitra se navíc můžete vydat na průzkum. Trasa má 5 zastávek, a vy si tak můžete vybrat, kde přistoupíte. Na palubu si můžete vzít i kola nebo čtyřnohé miláčky, a protože se jezdí za každého počasí, je k dispozici i kryté sezení. Kromě samotné plavby vyrazte na nedalekou Wilsonovu skálu, rozhlednu Kramolín a Babylon nebo do unikátní geologické rezervace Mohelenské hadcové stepi. S Dalešicemi je navíc spojeno pivovarnictví, které tu má více než 400letou historii, takže si nenechte ujít ani návštěvu tradičního pivovaru Dalešice, kde si kromě místního piva můžete dát také skvělé jídlo. Pokud vás láká dobrodružnější zážitek, zajeďte do Ledče nad Sázavou, perly Posázaví, a vydejte se po stopách Jaroslava Foglara. Na cestu se můžete posilnit třeba v restauraci U Řeky a naladit se na samotný výlet ve Foglarovu muzeu na ledečském hradě. Potom už stačí zajít do místní půjčovny, vybrat si kánoi, kajak nebo raft a vyrazit stejně jako Hoši od Bobří řeky přes peřeje do Sluneční zátoky. Vykoupat se stavte na Stvořidla.

Schovejte se před sluncem v podzemních chodbách nebo v tajemných kostnicích

Pokud vás baví historie, ale v horkém letním počasí se vám úplně nechtějí obrážet muzea a zámky, zkuste vyrazit do podzemí. Nejenže vás čekají zajímavé prohlídky, ale ještě se alespoň na chvíli schováte před slunečními paprsky. Věděli jste, že druhý největší systém podzemních chodeb najdete v Jihlavě? Chodby vznikly vzájemným propojením sklepů, které byly od konce 14. století tesány ve skále, mnohdy ve třech patrech pod sebou, a sloužily k uskladnění piva a řemeslných výrobků. Celkem měří 25 km a vy si můžete v rámci 3 prohlídkových okruhů část z nich projít. V nejhlubším místě vede trasa 13 metrů pod povrchem a největší raritou je světélkující chodba, kde stěny po ozáření zelenkavě světélkují. Kromě toho se během prohlídky dozvíte více o historii jihlavských horníků a technických podrobnostech, jako je ražba kolektorem nebo sanace. Podzemní chodby najdete také ve Světlé nad Sázavou. O jejich původnímu účelu nejsou dochované žádné informace, ale údajně měly vést pod řekou Sázavou až na hrad Lipnice. Nejstarší část vedla u meandru řeky a šlo zřejmě o sklepy, další části sloužící pro uložení zásob a výrobků řemeslníku vznikaly postupně mezi 13. a 15. stoletím. Podzemí přestalo být využíváno koncem 19. století a téměř upadlo v zapomnění. Až mezi roky 1999 a 2002 skupina místních nadšenců systém chodeb vyčistila a zpřístupnila veřejnosti. Celá prohlídka s průvodcem vám zabere asi 40 minut. Pokud s sebou budete mít malé děti, vydejte se do Nového Města na Moravě. Tady se ve sklepení Horáckého muzea nachází expozice Strašidelné podzemí. Během prohlídky čeká malé i velké návštěvníky šest zastávek inspirovaných místními pověstmi a setkání s pohádkovými postavami, jako jsou bludičky, vodník, skřítci nebo hejkal.

Když se řekne kostnice, každému se asi hned vybaví Kutná Hora. Ale také na Vysočině najdete tuto unikátní podívanou, a to hned na dvou místech. Děkan Haberlandt nechal postavit kostnici v Nížkově na okraji tehdejšího hřbitova na počátku 18. století. Nejprve sem nechal umístit starší ostatky, z nichž některé pocházely až ze 13. století. Později je doplnily ostatky z části hrobů z dob válečných mezi roky 1740 a 1763. V tomto období se přímo v Nížkově nacházel vojenský lazaret. Mezi raněnými vojáky často propukaly všelijaké nemoci, které se přenášely i na civilní obyvatelstvo a s jistou dávkou nadsázky se tak dá říct, že Nížkov je jedno velké pohřebiště. Jen v kostnici jsou podle odborných odhadů ostatky pěti až osmi tisíc osob. Památkově chráněnou kostnici najdeme také ve Velké Losenici. V roce 1746 sem byly přivezeny tři stovky zraněných vojáků ze sedmileté války. Po letech jejich hroby zrušili, a na konci 18. století proto nechal kníže Karl Maxmilián z Dietrichštejnu postavit šestibokou kostnici, kam jejich kosti složili do dvou vysokých sloupů.

Více tipů na výlety na www.vysocina.eu

Fotogalerie
18317 18318 18319

Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih