Magazín Elita

4 nejlepší vitamíny pro zdraví očí

4 nejlepší vitamíny pro zdraví očí

Malé organické molekuly potřebné v dostatečném množství pro růst a funkční metabolismus, to jsou ve zkratce vitamíny. Přirozeně se vstřebávají do těla z potravin, jako je ovoce a zelenina, a jsou životně důležité pro dobré zdraví. Nejrůznější zdravotní problémy často pramení právě z jejich nedostatku a stejně tomu může být u očních potíží. Poradíme vám, jaké 4 vitamíny jsou nejlepší pro zdraví očí a měli byste si tak hlídat, aby je váš vyvážený jídelníček zahrnoval.

Vitamín A

Vitamín A neboli retinol je věhlasně známý jako nezbytný vitamín pro dobrý zrak. Je součástí proteinu rodopsin, který je přítomen v tyčinkách sítnice. “Pomáhá udržovat čistou rohovku, která je vnějším krytem oka. Může také snížit riziko věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD) a ztráty zraku. Tento protein je zodpovědný za vidění při slabém osvětlení,” říká optometristka Kristýna Štěbetáková za Alensa.cz. Nedostatek retinolu je však ve vyspělých zemích vzácný. 

Bohaté zdroje vitamínu A jsou například potraviny jako brokolice, mrkev, vejce, ryby, špenát a další listová zelenina. Dále zelenina a ovoce žluté a oranžové barvy. Doplnit jej můžete také olejem z tresčích jater. Příliš mnoho tohoto vitamínu ale může způsobit slabé kosti a může být škodlivý pro těhotné ženy.

Vitamíny B

Vitamíny skupiny B se dělí na několik skupin. B1 neboli thiamin podporuje zdravé fungování očí, prokazatelně snižuje šedý zákal a diabetickou retinopatii. Thiamin se nachází v celozrnných potravinách, mase a rybách. Doplňovat jej můžete také konzumací hrášku, ořechů, květáku nebo chřestu. Ovoce bohaté na vitamín B1 jsou banány a pomeranče.

Vitamín B2, také známý jako riboflavin, se nachází v ovsu, mléce, jogurtu a hovězím mase. “Tento druh vitamínu B pomáhá snižovat oxidační stres očí a poškození oční čočky,” dodává Štěbetáková. Do svého jídelníčku ho můžete zařadit pomocí sýrů, lososa nebo kuřecího masa. Dalším typem je vitamín B3, tedy niacin. Pomáhá přeměňovat jídlo na energii a hraje roli v prevenci glaukomu, což je stav, kdy je poškozený zrakový nerv. Jeho nadměrná konzumace může být ale nebezpečná. Způsobuje rozmazané vidění nebo zánět rohovky. Proto se tento vitamín nedoporučuje užívat jako doplněk stravy. Přirozený příjem vitamínu B3 si zajistíte prostřednictvím konzumace hovězího masa, luštěnin, dále avokáda nebo ančoviček.

Směs vitamínů B6, B9 a B12 je nezbytná pro podporu zdravých očí. Tato kombinace může snížit hladinu homocysteinu, který je zodpovědný za zánět. Vitamín B12 je vhodný pro suché oči. Doplnit tyto vitamíny můžete konzumací listové zeleniny, slunečnicových semínek, jogurtů a mléka, ústřic, škeblí či jater.

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant, který chrání oči před volnými radikály. Pomáhá při tvorbě kolagenu pro udržení struktury rohovky a snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Můžete jej najít v potravinách, jako jsou citrusy a tropické ovoce. Doporučuje je užívat cca 40 mg vit. C denně, jeho nadměrné užívání může způsobit bolesti žaludku a plynatost.

Vitamín E

Na konec nejlepší vitamín pro oči, který zlepšuje zrak postupně. Je to také antioxidant, který chrání oko před poškozením volnými radikály a pomáhá předcházet šedému zákalu v důsledku stáří. Bohatými zdroji vitamínu E jsou oleje na vaření jako například slunečnicový, mandle, arašídy, řepa, dýně nebo červená paprika. Z ovoce potom mango, černý rybíz nebo ostružiny.

Mějte na paměti, že doporučený denní příjem vitamínů se může u žen i mužů lišit, například  protože mají různé hodnoty BMI. Než začnete užívat některý z vitamínových doplňků stravy, vždy se poraďte se svým lékařem. I když máte sestavený jídelníček bohatý na vitamíny, dbejte na pravidelné kontroly u očního lékaře.

Potřeby pro oči, kontaktní čočky, dioptrické i sluneční brýle zakoupíte na www.alensa.cz.

Fotogalerie
18243

Další články z rubriky

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Na vlně audioknih