Magazín Elita

Zastihl vás na dovolené průjem? Své potíže můžete vyřešit s lékařem na dálku, a to i v zahraničí

Zastihl vás na dovolené průjem? Své potíže můžete vyřešit s lékařem na dálku, a to i v zahraničí

K létu neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití, v zahraničí často rádi zkoušíme i různé gastronomické experimenty. Změna jídelníčku či neobvyklá strava však mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže – k těm nejčastějším patří průjem. Podle statistik postihne během dvoutýdenní dovolené 30 až 70 % turistů.[1] Průjem dokonce způsobí až 20 miliónů úmrtí ročně.[2] Postihne-li nás na dovolené, neměli bychom ho proto v žádném případě podceňovat. Návštěva lékaře během dovolené ale může být problém – na odlehlém místě na chalupě v horách není lékař zrovna po ruce, v cizině nám zase dělá potíže jazyková bariéra. Řešením je telemedicína, která umožňuje konzultace s lékařem na dálku online – ze šumavského kempu i z exotické pláže.

Změny v jídelníčku, horké letní počasí a nedostatek tekutin. Tato kombinace právě v létě často způsobuje zažívací obtíže. Mezi ty nejčastější patří průjem, zácpa, nadýmání, křeče v břiše, pocit plnosti nebo nevolnost. „Zažívací obtíže neboli dyspepsie mohou mít celou řadu příčin. Velmi často vznikají dietní chybou, avšak způsobit si je můžeme i přílišným spěchem při jídle. Potíže může zavinit i nadměrný přísun alkoholu nebo psychická nepohoda,“ říká MUDr. Petra Bomberová Kánská, praktická lékařka pro dospělé a vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7, a dodává:„V letních měsících jsou zažívací potíže běžnou zdravotní komplikací. Jen letos v létě jsme s těmito problémy v rámci telemedicínských konzultací pomohli už několika desítkám pacientů.“

Dovolenou zachránila online konzultace

Většinu zdravotních komplikací prázdninových cestovatelů lze řešit na dálku. O tom se přesvědčil i 36letý projektant Petr. Ten se rozhodl strávit dovolenou na Lipně, kam vyrazil s manželkou a dvěma dětmi. Hned první den večer ho ale začalo bolet břicho, později se přidal i průjem. Petr doufal, že potíže „zaspí“, ráno mu ale bylo ještě hůř. Ke svému lékaři to měl ale z Lipna daleko. Chvíli proto zvažoval i návštěvu nejbližší pohotovosti. Nebyl si však jistý, do jaké nemocnice by měl jet. Stresoval ho i fakt, že by měl možná na celý den opustit rodinu. Rozhodl se proto vyřešit svůj problém distančně. Prostřednictvím služby Lékař online 24/7 se spojil s lékařkou pomocí chatu v chytré aplikaci. „Nejprve jsme se společně detailně zaměřili na popisované příznaky. Pacienta jsem se doptala, zda měl skutečně průjem nebo se jednalo jen o změnu charakteru stolice. Dále mě zajímalo, zda měl horečku, nebo další příznaky,“ přibližuje vyšetření MUDr. Petra Bomberová Kánská, a dále popisuje: „Pacient mi sdělil, že měl několikrát průjmovitou stolici, další obtíže nepociťoval. Z cestovní lékárničky si vzal volně prodejný přípravek na průjem, který pro jistotu přibalili s manželkou pro děti.“ Pokud by pacient otálel s vyšetřením, mohl by být průběh onemocnění komplikovanější a následná léčba by trvala déle. Navíc by hrozily závažné komplikace – dehydratace celková slabost, prekolapsový až kolapsový stav.[3]

Popisované příznaky lékařka diagnostikovala jako dietní chybu, což vyplynulo i z dalšího vyšetření. Pacient přiznal, že si dopřál jídlo, na které není z domova příliš zvyklý. Jedl mastné smažené pokrmy, zmrzlinu a bohužel zanedbal i pitný režim – vypil pouze několik piv. „V tomto případě je důležitý klid na lůžku nebo ve stínu. Pacientovi jsem nastavila dietní režim – v prvních dnech suchary, piškoty, postupně zkusit přidat např. banán, rýži, kuřecí vývar. Zdůraznila jsem význam hydratace, doporučila také vhodné tzv. rehydratační roztoky, které jsou volně prodejné v lékárně, slabý čaj, postupně i ředěný džus, minerální vodu bez bublinek Předepsala jsem mu i lék proti průjmu vázaný na lékařský recept. Domluvili jsme se, že pokud potíže do dvou dnů neustoupí, nebo se naopak zhorší, může se kdykoliv čtyřiadvacet hodin denně ozvat, abychom se domluvili na dalším postupu,“vysvětluje MUDr. Bomberová Kánská.

Vyhněte se zažívacím potížím i vy

Správná hydratace, vyvážená strava a dostatek odpočinku jsou klíčové pro zdravý metabolismus nejen během letních měsíců. V tomto období je dobré omezit tučná či smažená jídla, a naopak konzumovat spíše ovoce, zeleninu, bílé maso nebo luštěniny. Na jídlo je vhodné si vyhradit i dostatek času. Zapomínat bychom neměli ani na pitný režim, důležitý je i pohyb. V létě je ideální například plavání nebo procházky ve stínu. Zhoršení zdravotního stavu bychom neměli nikdy podceňovat – a to ani tehdy, máme-li „jen“ průjem. I v komplikovaných podmínkách jej můžeme konzultovat s lékařem na dálku. A to například právě díky službě Lékař online 24/7. Funguje totiž 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a využít ji můžeme i ze zahraničí.



[2] KLENER, Pavel, et al. Vnitřní lékařství. 3. vydání. Praha: Galén, 2006. s. 610-613. ISBN 80-7262-430-X.


Další články z rubriky

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Na vlně audioknih