Magazín Elita

Proč si pořídit trekové hole a jak je správně používat

Proč si pořídit trekové hole a jak je správně používat

Ať už jste milovníci vysokohorské turistiky nebo se jen rádi procházíte, ve výbavě by vám neměly chybět trekové hole. Chůze je pro lidské tělo nejpřirozenější pohyb. Pokud k němu přidáte oporu v podobě trekových holí, získáte aktivitu, která je jako jedna z mála vhodná pro lidi jakéhokoliv věku a kondice. Navíc se jí můžete věnovat celý rok. Abyste mohli využívat všechny výhody, které trekové hole nabízí, přinášíme vám shrnutí nejdůležitějších informací o tom, jaké hole si pořídit a jak je správně používat.

K čemu jsou trekové hole dobré a proč se hodí pro každého

Slovo „trekking“ je vlastně relativně mladé. Vzniklo až v polovině 19. století, kdy ho začali používat nizozemští kolonialisté v Jižní Africe pro dlouhé a namáhavé cesty. Různé klacky a hole si ale lidé pořizovali na své poutě od nepaměti. Trekové hole jsou tak jen sofistikovanějším a modernějším pomocníkem pro pěší putování.

Při chůzi vám pomohou efektivně zapojit horní polovinu těla, díky čemuž mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, protože se rozproudí krev v celém organismu. Díky přenesení části zátěže na ruce a ramena, také ulevíte nohám a páteři. Zejména při prudším klesání tlumí nárazy na klouby, které tolik netrpí. V těžším terénu vám pomohou udržet stabilitu, stejně tak na kluzkém nebo zmrzlém povrchu je jejich úloha nedocenitelná. Celkový pohyb je díky nim efektivnější, zlepší se rytmus chůze a dýchání. Díky tomu všemu jsou čím dál oblíbenější nejen u extrémních sportovců, klasických turistů, ale také u seniorů a dokonce u lidí se zdravotním omezením. Jsou používány často v rámci rehabilitace, kdy po úrazech pomáhají při přechodu z kompenzačních pomůcek, jakou jsou třeba francouzské hole. 

Výběr holí a jejich nastavení

Oproti holím určeným pro nordic walking jsou trekové, někdy nazývané také trekkingové hole, tvořeny teleskopickým tělem. Jsou tedy skladnější a můžete upravovat jejich délku podle potřeby. Nastavení správné délky holí je zásadní. Tu zjistíte jednoduchým výpočtem – svou výšku vynásobte číslem 0,68. Ověřit ji můžete také tak, že po uchopení holí a opření se o zem, by měl váš loket svírat pravý úhel. Většina teleskopických holí se dá nastavit na maximálně 135 cm, což odpovídá výšce postavy přibližně 195 cm. Někteří prodejci ale myslí i na velmi vysoké lidi a nabízejí hole až s délkou 140 cm. Pokud by se vám správnou výšku nepodařilo nastavit, mohla by se pro vás stát chůze s nimi velmi nepříjemnou až bolestivou a dokonce škodlivou.

Jednotlivé hole se liší také materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Nejčastější jsou trekové hole z hliníku. Jsou určené zejména pro nenáročnější chodce, kterým nebude vadit vyšší hmotnost a hole jim slouží spíše jako opora. Kvalitnější kousky se systémem tlumení nárazů jsou ale srovnatelné se špičkovými karbonovými holemi. Ty jsou lehké, tvrdé, odolné a oproti hliníkovým holím také dražší. Pokud ale patříte mezi náročné turisty, rozhodně se do nich vyplatí investovat.

Správně použití je základ

Před samotnou chůzí se nezapomeňte rozcvičit. Nejlepší je dát si trekovou hůl horizontálně za záda a udělat alespoň 10 dřepů. Myslete také na protažení nohou a zádových svalů. Jakmile máte zahřáté svaly, můžete vyrazit. Chůze s holemi není nijak složitá, musíte si ale na trochu jiný pohyb zvyknout a vyvarovat se nejčastějších chyb. Myslete na to, že pohyb musí být hlavně příjemný a přirozený. Při chůzi mějte vzpřímená ramena a udržujte je mírně před tělem. Celé tělo pak mějte uvolněné a lehce nakloněné dopředu. Velmi častou chybou je pokládání holí před chodidla. Správně bychom je měli zapichovat do země na své úrovni, pokročilejší chodci mohou i 15-20 cm za sebe. Hole mějte také celou dobu sevřené v dlaních. Pokud se budete pohybovat v kopcovitém terénu, upravujte si výšku holí – do kopce si je o 5-10 cm zkraťte, z kopce naopak prodlužte. Určitě neprohloupíte, pokud si před prvním vykročením pustíte instruktážní video, kterých je na internetu spousta.

Pokud si trekové hole pořídíte a začnete se chůzi pravidelně věnovat, doporučujeme nepodcenit i další výbavu. Kvalitní batoh s anatomicky tvarovanými zády podpoří zdravý pohyb. Některé mají dokonce i úchyty na hole, které vám usnadní jejich přenášení. Jakmile také jednou vyzkoušíte při sportu oblečení z funkčních materiálů, obyčejné bavlněné tričko už necháte příště doma.

Trekové hole

Pevné trekové hole Trek Pro pomáhají udržovat stabilitu v exponovaném terénu a šetří až
30 % energie oproti chůzi bez nich. Pro větší komfort mají prodloužené EVA pěnové madlo se stahovacím poutkem. Jsou vyrobené z hliníku a mají vylepšený systém zamykání.

Cena: 1690 Kč

Hannah Wanderer 60

Hannah Wanderer 60 je dvoukomorový trekový batoh, do kterého sbalíš všechno, co s sebou budeš potřebovat na vícedenní trek v horách, ale můžeš se s ním vydat i na dovolenou. Díky posuvnému zádovému systému Vario si batoh můžeš přizpůsobit přímo své postavě. V zádovém systému najdeš posuvný panel s regulací na suchý zip, jehož posunem nahoru, nebo dolů, si upravíš celkovou délku zad. Pro větší pohodlí při nošení jsou záda batohu vyztužená a ramenní popruhy polstrované.

Cena: 3 490 Kč

Pro měkké došlápnutí

Vysoké sportovní ponožky Hannah Walk poskytují maximální komfort díky novému konstrukčnímu systému Hannah special zone. Fixační elastický lem, elastické bandáže proti posunu, ochranné zesílení v namáhaných místech, ventilační zóny, vysoká prodyšnost. U ponožek Hannah Walk oceníš nejen pohodlný střih, ale hlavně jejich funkčnost.

Cena: 229 Kč

Kraťasy HANNAH GUS Man

Pánské šortky Gus přichází v několika trendy barvách a jsou ideální na volnočasové aktivity i do města. Regular fit skvěle sedí většině typů postav a kalhoty jsou vyrobeny ze strečového materiálu, který je příjemný na nošení. Najdeš na nich také dostatek kapes na všechny tvé nezbytnosti - dvě hlavní přední kapsy s malou kapsou na mince, dvě boční kapsy na zip a dvě zadní kapsy. Tyto Hannah šortky budou tvým letním parťákem do města. Cena: 1690 Kč

Dámské Kraťasy HANNAH RUE Lady

Dámské šortky Rue jsou vyrobeny ze strečového materiálu. Můžeš je vzít na jednodenní výlet, do přírody i na procházku do města. Mají dvě hlavní přední kapsy s menší kapsou na mince a dvě zadní kapsy. Regular fit je velmi pohodlný a skvěle sedí téměř každému typu postavy. Detaily dělají celek a v těchto šortkách budeš vypadat skvěle!  Cena: 1390 Kč

Fotogalerie
18211 18212 18213 18214

Další články z rubriky

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

Na vlně audioknih