Magazín Elita

Clafoutis s třešněmi aneb letní král francouzských dezertů

Clafoutis s třešněmi aneb letní král francouzských dezertů

Už jste někdy slyšeli o francouzském dezertu clafoutis? Lehký, vláčný, nadýchaný? Ano, to je on – tohoto léta šampion! Sezóna letních prázdnin totiž znamená jediné – sklizeň třešní je v plném proudu. Všudypřítomné třešňobraní přímo vybízí k přípravě tohoto koláče, který je na šťavnaté peckovice bohatý. Clafoutis je dezert připomínající českou bublaninu a doma si ho zvládne připravit se špetkou trpělivosti opravdu každý. Navíc je oproti bublanině chuťově v úplně v jiné lize! Vyzkoušejte si jej proto s námi i vy. Malá nápověda na závěr – teplý a zakápnutý kvalitním alkoholem chutná nejlépe!

Francouzská letní „bublanina“ s královskou chutí

Clafoutis je francouzský letní koláč, který může sice připomínat vzhledem českou bublaninu, jeho chuť je ale zcela odlišná. Je tak lehký a vláčný, že jeho konzistence je někdy přirovnávána k pudingu. Navíc je tento dezert doslova plný šťavnaté peckovice, která má pro lidské tělo mnoho zdravotních benefitů. Tou šťavnatou peckovicí máme na mysli samozřejmě třešně, které obsahují nespočet minerálů jako je draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík a jsou rovněž bohaté na vitamíny C, B a E. Některými je dokonce tento druh ovoce označován jako pomoc na dnu, jelikož obsahuje vysoké množství látek zvaných anthokyaninů. Třešně také mohou působit vhodně proti křečím, mohou mít pozitivní vliv na naši paměť a v neposlední řadě jsou vzhledem k obsahu melatoninu podporou pro kvalitní spánek. Naše babičky navíc říkávaly, že jejich šťáva dodává ženám svěžest a krásu. Pokud se vám tedy doma naskytne bohaté množství této tělu prospěšné nutriční bomby, neváhejte si připravit vynikající francouzský dezert clafoutis!

Bio potraviny na vzestupu

Milí čtenáři, pozor! Pokud byste si chtěli tento francouzský letní dezert ještě něčím vylepšit a otázka životního stylu a enviromentalismu vám není cizí, je vám tento produkt dělaný jako na míru. Věděli jste, že nákup bio potravin má v České republice vzestupnou tendenci? Z toho důvodu se Babiččina volba rozhodla své moučné portfolio rozšířit, a nabídnout díky stoupající poptávce svou hladkou mouku v bio kvalitě. Tato mouka je vyrobena z vysoce kvalitních obilovin, jejichž původ lze stoprocentně zdokumentovat. Pěstování tohoto obilí totiž podléhá přísným pravidlům bio produkce a je navíc šetrnější k životnímu prostředí. Pro ty z vás, kteří se zajímají o složení produktů, které konzumují, máme navíc další dobrou zprávu. Bio mouka neobsahuje žádný geneticky modifikovaný materiál a už vůbec ne žádná přidaná “éčka”. Používáním této mouky tedy nepřispíváte jen svému tělu, ale děláte i něco pro životní prostředí. Navíc to při pečení vůbec nepoznáte! Bio mouka Babiččina volba má totiž stejné pekařské vlastnosti jako klasická hladká mouka, a tak ji tedy za tu klasickou můžete s klidem v duši vyměnit. K dostání je v regálech vybraných hypermarketů Albert.

Ingredience

1 koláčová forma

  • 100 g bio hladké mouky Babiččina volba
  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 80 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 500 g vypeckovaných čerstvých třešní
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 panák likéru (doporučujeme amaretto či třešňovici)

K ozdobení:

  • moučkový cukr
  • čerstvé třešně
  • čerstvé lístky meduňky

Postup

Vypeckované třesně propláchněte v cedníku a vysypte do hlubší mísy. Promíchejte je s likérem, cukrem a citronovou šťávou. Takto nechte macerovat zhruba 60 minut, aby třešně vše vstřebaly.

Zhruba po půl hodině začněte předehřívat troubu na 180 °C. Připravte si formu a vymažte ji máslem, posypte také asi třetinou cukru.

V míse smíchejte mouku, vejce i žloutky, zbylý cukr, vyškrábaná zrníčka vanilky a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, nakonec pomalu zašlehejte také mléko a smetanu, úplně na závěr pak máslo.

Macerované třešně rozprostřete rovnoměrně na dno formy, zalijte těstem a pečte 30 minut, až okraje začnou zlátnout. Během pečení troubu neotevírejte. Servírujte horké s čerstvým ovocem, meduňkou a posypané moučkovým cukrem.


Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih