Magazín Elita

Život je jako citronáda, může být i sladký, když máte dobrý recept

Život je jako citronáda, může být i sladký, když máte dobrý recept

Ve sklenkách šampaňského Krug se snoubí mnoho výjimečných chutí. A k těm šampaňským dům každý rok vybírá novou komplementární potravinu s výraznou chutí i aromatem. Po bramboře, vajíčku, houbě, rybě, paprice, cibuli a rýži pokračuje Krug ve zkoumání nekonvenčních kombinací a představuje kulinářskou výzvu v podobě párování Krug Grande Cuvée a Krug Rosé s citronem. Krug tím oslavuje symbol osvěžující vitality a léta a znovu oslovuje šéfkuchaře z Krug ambasád na celém světě, aby se podíleli na společné kuchařce. Neotřelý recept je možné ochutnat i u nás v české Krug ambasádě, a to v restauraci The Eatery pod vedením šéfkuchaře Pavla Býčka.

Citron je symbolem štědrosti matky přírody a její vitality i ovocem plným bohatých chutí. Jeho energický charakter přináší napětí i rovnováhu. Překvapivě sladký i kyselý inspiruje svou mnohoznačností. Na počest osmého ročníku programu Krug x Single Ingredient vydává šampaňský dům sbírku receptů, které jsou víc než jen kuchařkou. Jsou oslavou pestrosti života a uctěním darů přírody.
Gastronomický cestopis i kronika komplementárních chutí a vůní nese název THE ZEST IS YET TO COME a je plná michelinských es jakými jsou Anne-Sophie Pic, Tim Raue, Hélène Darroze, Juan Amador, Umberto Bombana, Guillaume Galliot, Enrico Bartolini, Hiroyuki Kanda, Tristin Farmer, Björn Frantzén, Pepijn Vanden Abeele, Aldo Sohm a dalších.

„Pracuji denně po boku tvůrců – vinařů a kuchařů – a neustále mě udivuje nejen jejich dovednost, ale i to, jak jsme si navzájem podobní. Stejně jako já v případě práce v Champagne sklepech, tak i kuchaři v kuchyni oživují své výtvory kombinací překvapivých ingrediencí. Hrozny nebo citrony, směsi nebo recepty, to vše vzbuzuje mnohotvárnost různých příchutí, kultur a inspirace,“ dodává Julie Cavil Krug.

Objevte způsoby, jak se jedna prostá ingredience může stát pojítkem nejen chutí, ale i kultur. V THE ZEST IS YET TO COME se potkávají tvůrci sestavující zážitky, které budete milovat, ať už jsou to michelinští mistři nebo vycházející kulinářští umělci vytvářejí finger food, veganské pokrmy nebo recepty inspirované pouličním jídlem.

Pstruh s podmáslím v kopru a citron, Pavel Býček čaruje s citronem v pražské ambasádě Krug, v restauraci The Eatery 

Recepty inspirované programem Single Ingredient si lze vychutnat v Krug Ambasádách po celém světě. V České republice je jedinou Krug ambasádou The Eatery v pražských Holešovicích. Restaurace pod vedením šéfkuchaře Pavla Býčka si pro hosty připravila speciální menu napárované s šampaňským vínem Krug založené na letošní tajné ingredienci – citronu.

https://www.youtube.com/watch?v=S9l1L0wISE0

recept Pavla Býčka

„Citron není pro Česko dvakrát typická potravina i tak jsme se rozhodli ji zpracovat v duchu tradiční české gastronomie,“ představuje šéfkuchař Pavel Býček svůj recept. V citronu marinovaného českého pstruha s ginovým zástřikem doprovodil rýžovým chipsem, fenyklovým salátkem a omáčkou z podmáslí a citronové bazalky a krémem s pečených citrónů. „Nejlépe pak pstruh chutná s Krug Grande Cuvée 171ème Edition nebo Krug Rosé 27ème Edition doporučuje,“ šéfkuchař.

Vybraným hostům představil šéfkuchař svůj výtvor v rámci oběda v kultovní restauraci Chabybárna, kde si hosté mohli ulovit svého vlastního pstruha.

První sklepmistryně v historii Krug
Julie Cavil Krug se stala šéfkou sklepů Krug v roce 2020. Vstoupit coby žena do oblasti Champagne a vytvořit vlastní pravidla chce kuráž. O to víc, když nechcete zradit tradici mnoholeté značky svých předků a každý rok představovat celistvé a dokonalé odrůdy, které z Krug dělají tu nejdelikátnější značku šampaňského. „Co mě opravdu pohání vpřed, je udržování schopnosti znovu vytvořit stejnou úroveň dokonalosti, rok, co rok, nehledě okolností,“ říká Julie. Do šampaňského domu Krug nastoupila v roce 2006. Za sebou už přitom měla působení v Moët & Chandon. Třináct let pracovala po boku Erica Lebela, který v pozici sklepmistra působil před ní a od toho se naučila nekompromisní prosazování té nejvyšší kvality. Styl, jakým ji udržuje si už ale nastavila podle sebe. Za své mistrné míchání archivních i aktuálních vín je chválena po celém světě.

Fotogalerie
17998

Další články z rubriky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Na vlně audioknih