Magazín Elita

Klub českých turistů slaví 135 let. Fenomén značení přesahuje hranice Česka

Klub českých turistů slaví 135 let. Fenomén značení přesahuje hranice Česka

V červnu slaví Klub českých turistů 135 let od svého založení. K výročí klub pořádal týden oslav formou pochodů a návštěv muzeí a rozhleden na území celé ČR. V rámci oslav KČT představil mj. projekty klubu, jako jsou Pěšky pro zdraví s KČT nebo Stezky z lásky, který vznikl ve spolupráci se společnostmi RegioJet a Kofola ČeskoSlovensko. K 1. lednu 2023 bylo v Česku vyznačeno celkem 44 100 km pěších turistických tras, 40 541 km silničních cyklotras, 556 km lyžařských tras značených lyžařskou značkou, 2800 km jezdeckých stezek a 149 km vozíčkářských tras.

Od začátku svého působení se snaží klub o podporu turistiky, ochranu přírody nebo o budování dostupného ubytování pro turisty provozováním horských chat. V příštím roce navíc některé turistické chaty oslaví 100 let od svého postavení. Značení se stává inspirací také pro mnohé turistické organizace či asociace, kteří unikátní systém turistického značení přebírají a využívají v zahraničí. Tak jako například v rumunském Banátu, Chorvatsku, Brazílii, nebo aktuálně v Mongolsku.

„Hlavní cíle klubu jsou od roku 1888 neměnné. Dlouhodobě zaměřujeme svoji činnost na širokou veřejnost všech věkových kategorií, na rodiny s dětmi, seniory i na zdravotně handicapované, kterým nabízíme bohatou škálu turistických aktivit. Klub podporuje aktivity studentů a turistické mládeže,“ přibližuje předseda KČT Jiří Homolka.

Bezpečné pěší trasy i opravy studánek

Za letošní úspěch považuje KČT odstartování unikátního projektu Stezky z lásky. Jeho cílem ve spolupráci s dobrovolníky z Česka a Slovenska je obnova turistických stezek. Za vznikem projektu stojí vedle KČT také společnosti RegioJet a Kofola ČeskoSlovensko. „Podařilo se nám vytvořit spolupráci s významnými společnostmi, se kterými nás spojují společné hodnoty. Jednou z nich je láska k přírodě a společný zájem přispět ke zlepšení podmínek turistiky u nás. Velice oceňuji dobrovolné zapojení veřejnosti, tedy těch, kteří mají rádi přírodu, aktivně se zapojí do oprav zanedbaných cest a studánek a věnují to nejcennější, co mají, svůj vlastní čas,“ říká místopředseda klubu Ladislav Macka.

Nejbližší dvě akce se budou konat 17. června - ve Vyšních Lhotách u Ostravy proběhne oprava kamenného chodníčku ke studánce Korýtko a plánuje se i celkové zkrášlení jejího okolí. V Českém Švýcarsku se ten samý den uskuteční úklid ohněm poničené rozhledny Vlčí hora. V červnu a červenci pak mohou lidé dorazit na jih Moravy, kde se bude v okolí řeky Rokytná překládat turisticky značená trasa a provádět její proklestění. Aktualizované informace najdou zájemci na www.stezkyzlasky.cz.

V rámci projektu Pěšky pro zdraví s KČT se klub zaměřuje na modernizaci pěších tras. Cílem je odstranit nebezpečné souběhy pěších tras s frekventovanými silnicemi a cyklotrasami, jejich přeložení na vhodnější lesní či polní cesty a vytipování atraktivních pěších tras pro jednodenní či vícedenní pochody. „Kritéria, která musí pěší trasa splňovat, jsou maximalizace přírodního povrchu, bezpečnost, bezchybnost značení, zajímavosti na trase. Dále je naší snahou, aby trasa vedla mimo ruch dopravy a průmyslu a bez rušivých výhledů a rovněž dostupnost občerstvení, odpočinku po cestě, napojení na veřejnou dopravu či možnosti parkování a u vícedenních tras také ubytování,“ doplňuje Ladislav Macka z KČT.

Poprvé po červené

Klub českých turistů je garantem jedinečného jednotného značení turistických značených tras v celé ČR. První značená turistická trasa vznikla již v roce 1889. Mezi prvními byly vyznačeny cesty v okolí údolí Vltavy a cesty mezi Berounem a Karlštejnem. Na první značení byla používána červená barva, s rozvojem tras byla přidána barva modrá a od roku 1916 byly přidány ještě barva zelená a žlutá. Dokonalé značení a mapové podklady jsou obohacené o údaje o místních zajímavostech, ubytovacích a stravovacích možnostech.

Fotogalerie
17954 17955 17956

Další články z rubriky

První hit letošního léta. Novinka waterdrop® Microdrink ICE TEA RASPBERRY

První hit letošního léta. Novinka waterdrop® Microdrink ICE TEA RASPBERRY

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Na vlně audioknih