Magazín Elita

Dyson Zone™ sluchátka čistící vzduch budou příští rok v prodeji

Dyson Zone™ sluchátka čistící vzduch budou příští rok v prodeji

Společnost Dyson dnes oznamuje kompletní specifikaci sluchátek čistících vzduch – nesou název Dyson Zone™. Začnou se prodávat od ledna v Číně a od března v USA, Velké Británii, Hongkongu a Singapuru. Sluchátka Dyson Zone™, která byla představena na začátku tohoto roku, poskytují mimořádný zážitek z poslechu a umí současně vyčistit vzduch kolem vás, kdykoliv je to potřeba. Po šesti letech výzkumu a vývoje nabízejí sluchátka až 50 hodin výdrže, minimální zkreslení zvuku, pokročilé potlačení šumu a věrnou reprodukci zvuku v celém spektru. Sluchátka Dyson Zone™ také zachytí 99 % škodlivých částic o velikosti pouhých 0,1 mikrometru. Uhlíkové filtry obohacené draslíkem K-Carbon se zaměřují na převládající kyselé plyny, které jsou nejvíce spojovány se znečištěním ve městě, včetně NO2 a SO2

  • Do nekonečna a ještě dál: Dyson Zone™ sluchátka čistící vzduch umí aktivně potlačit hluk a poskytují uživatelům až 50 hodin[1]
  • Vychutnejte si ticho: Sluchátka ukrývají 11 mikrofonů. Systém ANC využívá 8 z nich k potlačení zvuků až o 38 dB. Tyto mikrofony monitorují okolní zvuky 384 000krát za sekundu.
  • Celé spektrum: Dyson Zone™ překračují hranice slyšitelnosti a reprodukují frekvence od 6 Hz do 21 kHz, takže je slyšet každá nota i slovo. Takto široký frekvenční rozsah je zásluhou konstrukce elektroakustického inženýrského systému. Srdcem zvukového systému jsou 40 mm neodymové reproduktory s impedancí 16 ohmů.
  • Minimální zkreslení: Reproduktory, elektronika, mechanický systém, použité materiály a akustika byly pečlivě navrženy tak, aby se minimalizovalo zkreslení zvuku. Výstup reproduktoru je dále vyrovnáván inteligentním zpracováním signálu 48 000krát za sekundu. V kombinaci s potlačením šumu neutralizuje harmonické zkreslení na neslyšitelnou úroveň v celém frekvenčním rozsahu (0,08 % @ 94 dB @1 kHz).
  • Vědecky vyladěno do posledního detailu: Inženýři společnosti Dyson na základě vědeckých měření ověřených rozsáhlým uživatelským testováním určili specifikaci, která poskytuje nejvyšší čistotu v celém zvukovém spektru. Společnost Dyson vytvořila jedinečné nastavení ekvalizéru, které optimalizuje frekvenční křivku pro jasný a čistý zvuk v celém slyšitelném frekvenčním rozsahu, a poskytuje tak velmi kvalitní zvukový zážitek.
  • Účinná filtrace vás ochrání na cestách: Vzduchová clona zajistí distribuci očištěného vzduchu k nosu a ústům uživatele. Elektrostatické filtry zachytí 99 % škodlivých částic o velikosti pouhých 0,1 mikrometru[2]. Uhlíkové filtry obohacené draslíkem K-Carbon se zaměřují na převládající kyselé plyny, které jsou nejvíce spojovány se znečištěním ve městě.
  • Poslech a pohodlí k sobě ladí: Dvě hlavy nejsou nikdy stejné a tato odlišnost ovlivňuje mnoho prvků pohodlí i zvukového výkonu, včetně upínací síly temenního mostu, geometrie lebky, použitých materiálů a odnímatelné vzduchové clony a mnoha dalších. Polstrování sluchátek je záměrně plošší pro dokonalé utlumení ruchů. Polstrování je vyrobeno tak, aby se vyrovnalo s uchem a poskytlo optimální pohodlí.
  • Odbaví i důležitý hovor: Sluchátka s duálním mikrofonem a technologií potlačení šumu umožňují telefonické hovory, nahrávání hlasu a hlasové ovládání.

Problém znečištění vzduchu ve městech

Více než polovina světové populace žije ve městech. Očekává se, že do roku 2050 to bude sedm z deseti obyvatel[3]. S růstem městské populace přibývá i související infrastruktura – doprava i výstavba. To vše ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme, znečišťuje ovzduší a vytváří hluk.

  • Odhaduje se, že 90 % uživatelů newyorské hromadné dopravy je vystaveno hluku, který překračuje doporučený limit decibelů.[4] V EU se hluková zátěž týká každého pátého občana.[5]
  • Znečištění ovzduší je rovněž celosvětovým problémem. 99 % světové populace žije v oblastech, které překračují bezpečné úrovně znečištění stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO).[6]
  • V mnoha geografických oblastech není největší hrozbou lokální znečištění způsobené člověkem – v Evropě, západní Asii a Africe je podle Environmentálního programu OSN hlavním zdrojem znečištění ovzduší prach přenášený větrem.[7]

Klíčem jsou sluchátka čistící vzduch

Sluchátka Dyson Zone™ jsou navržena tak, aby řešila dva problémy najednou – městský hluk a znečištěné ovzduší. Jsou poháněna pokročilými lithium-iontovými bateriemi a nabíjením přes USB-C. Nabízejí až 50 hodin provozu pouze pro zvuk nebo 4 hodiny kombinovaného provozu pro čištění vzduchu a audio, přičemž se na 100 % dobijí za 3 hodiny.

Tato unikátní elektronická vychytávka je výsledkem 30 let zkušeností společnosti Dyson v oblasti technologií proudění vzduchu, filtrace, motorů a porozumění kvalitě vzduchu v interiéru a exteriéru. Kompresory v každém krytu sluchátek nasávají vzduch přes dvouvrstvé filtry a promítají dva proudy vyčištěného vzduchu k nosu a ústům uživatele. Proud vzduchu je veden přes odnímatelnou vzduchovou clonu. Elektrostatické filtry zachycují 99 % znečištění částicemi o velikosti pouhých 0,1 mikronu. Ve sluchátkách najdete i uhlíkové filtry obohacené draslíkem K-Carbon, které se zaměřují na převládající kyselé plyny hojně se vyskytujících ve městech – včetně NO2 a SO2

Sluchátka byla navržena tak, aby poskytovala perfektní zvuk s minimálním zkreslením a širokým frekvenčním rozsahem pro čistotu basů, středů a výšek. Dyson Zone™ v sobě skrývají přídavný mikrofon, který umožňuje telefonování, hlasové nahrávání a hlasové ovládání. Mikrofon pro telefonování se umí propojit s mikrofonem ANC a poskytuje duální mikrofonní vysílání. Sluchátka kombinují signály z mikrofonů způsobem, který umožňuje systému utlumit hluk okolo uživatele.

Přístup společnosti Dyson ke zvukové technice

Sluchátka Dyson Zone poskytují výjimečný zážitek z poslechu. Mnoho vývojářů zvuku se spoléhá na tzv. „zlatého posluchače“, což se stalo běžnou praxí v celém audio průmyslu. Tyto proškolené osoby určují, jak zní „dobrý“ zvuk. Inženýři společnosti Dyson se rozhodli pro vědecky vedený výzkum zvuku a výsledky z laboratořích dále doplňovali o data z rozsáhlého uživatelského testování.

Vysoká úroveň filtrace v reálných podmínkách

Na celém světě cestuje metrem v průměru 190 milionů lidí, kteří jsou každý den vystaveni směsi znečišťujících látek, jakými jsou pevné částice PM2,5 a PM10. Jejich množství může v některých městech dosahovat vyšších hodnot ve srovnání s ovzduším v ulicích.

Řešení problému znečištění ovzduší ve městech je specifické, ať už se jedná o dojíždění do práce, cestování do zahraničí nebo projíždění městem, ve kterém žijete. Filtrační systém a mechanismus dodávání vzduchu ve sluchátkách Dyson Zone™ jsou navrženy speciálně pro tyto účely. Přesně konstruované kompresory se otáčejí rychlostí až 9 750 otáček za minutu a nasávají vzduch přes dvouvrstvé filtry. Záporně nabité elektrostatické filtrační médium zachycuje ultrajemné částice, jakými jsou alergeny nebo částice brzdového prachu a průmyslové spalování. Tyto nečistoty nejvíce znepokojují zdravotnické organizace, proto pokračují investice do výzkumu jejich dlouhodobého vlivu na zdraví. Druhá vrstva, K-Carbon, je vrstva uhlíku obohacená draslíkem, která zachycuje plynné znečišťující látky, jako jsou NO2, SO2 a O3, ale také nepříjemné městské pachy, jako jsou například stavební výpary, odpadní vody nebo zatuchlý vzduch v systémech metra. Filtry vydrží až 12 měsíců v závislosti na zeměpisné poloze.

Sběr dat, konektivita a vývoj aplikací

Oxid dusičitý je jednou z nejrozšířenějších plynných látek, které se vyskytují ve městech. Jedná se o vedlejší produkt spalování, jehož zdrojem je primárně doprava a výstavba nových budov . Uhlíkové filtry obohacené draslíkem vně sluchátek Dyson Zone™ se zaměřují i na další problémy městského ovzduší, včetně kyselých plynů, jako je SO2. Vestavěný snímač monitoruje hladinu NO2 ve vzduchu a sleduje ji v reálném čase prostřednictvím aplikace MyDyson™ společně s úrovní hluku. Stejně jako domácí čističky Dyson poskytují sluchátka srozumitelné informace o prostředí, ve kterém uživatel žije. Vestavěný akcelerometr monitoruje aktivitu uživatele a během používání vzduchové clony vhodně upravuje proudění čištěného vzduchu. Pokud sluchátka nejsou na hlavě, přepnou se do režimu stand by. Během telefonování se aktivuje režim konverzace, zastaví se čištění a pozastaví se poslech hudby, čímž se inteligentně optimalizuje životnost baterie.

Sluchátka lze ovládat i pomocí aplikace MyDyson™. Jednoduše nastavíte rychlost proudění vzduchu, režim tlumení hluku nebo jeden ze tří audio režimů pro optimální poslech: Dyson EQ (vylepšený), Bass Boost (s výraznějšími basy) a Neutral. V aplikaci MyDyson™ si můžete zvolit míru hlasitosti v souladu s pokyny pro ochranu sluchu.

Sluchátka čistící vzduch Dyson Zone™ navrhovaly týmy ve Velké Británii, Singapuru, Malajsii a Číně, přičemž zvláštní pozornost byla věnována softwaru v technologických centrech v jihovýchodní Asii. Vývoj a integrace aplikace byly stěžejním projektem, který měl zajistit spolehlivé spojení a poskytnout inteligentní možnosti monitorování znečištění ovzduší a hluku po celém světě.

Stejně jako všechna zařízení Dyson byla i sluchátka Dyson Zone™ testována v extrémních podmínkách – v teplotně kontrolovaných komorách, při testech pádů, testovalo se i opotřebení materiálů a tkanin či odolnost tlačítek. Testovací inženýři ve vývojových centrech Dyson v Malajsii a ve Velké Británii podrobili sluchátka zkouškám v teplejších klimatických podmínkách a při vyšší vlhkosti vzduchu. Uživatelské testy byly provedeny v USA, Velké Británii, Číně a Singapuru.

[1] Výkon se může lišit v závislosti na okolních podmínkách a způsobu použití.

[2] Účinnost filtru testována nezávislou laboratoří třetí strany podle normy ISO 29463 při nastavení maximálního průtoku. Míra zachycení se může lišit v závislosti na reálném použití.

[3] Urban Development Overview (worldbank.org)

[4] These are the cities with the worst noise pollution | World Economic Forum (weforum.org)

[5] Number of Europeans exposed to harmful noise pollution expected to increase — European Environment Agency (europa.eu)

[6] Number of Europeans exposed to harmful noise pollution expected to increase — European Environment Agency (europa.eu)

[7] Air Pollution Note – Data you need to know (unep.org)

Fotogalerie
16932

Další články z rubriky

Jak prodloužit životnost zahradní lavičky

Jak prodloužit životnost zahradní lavičky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Na vlně audioknih