Magazín Elita

Zima v peřinách aneb co dělat, aby se vám dobře spalo

Zima v peřinách aneb co dělat, aby se vám dobře spalo

S tím, jak se dny zkracují a rtuť teploměrů klesá, může být pro mnoho lidí problém dobře se vyspat. Kratší dny mohou mít za následek únavu během dne nebo problém s usínáním, k tomu navíc nepřispívají ani nižší teploty, na které po horkém létě nejsme zvyklí. Protože právě v tomto období je spánek nadmíru důležitý, přinášíme vám několik tipů, jak se i v zimě vyspat do růžova.

Spěte v chladu

Ano, čtete správně. Možná budete během chladnějšího počasí v pokušení nastavit termostat na vyšší teplotu, abyste se hezky zahřáli a lépe se vám usínalo. Výzkumy však mluví proti. Ideální teplota pro spánek je 18 °C, a pokud používáte zimní přikrývku, může klesnout ještě o další dva stupně. V zimě proto ložnici nepřetápějte. Extrémně suchý vzduch vysouší sliznice, u někoho způsobuje chrápání, a celkově snižuje kvalitu vašeho spánku.

Převlečte ložnici na zimu

Pokud toužíte po bezesném spánku, investujte do nového polštáře a peřiny. Zajistí vám nejen příjemnější, ale i zdravější spaní. Zkombinovat je můžete s ložním prádlem z přírodních materiálů, například bavlny, která je prodyšná, měkká a skvěle saje vlhkost.    

Pravidelně větrejte

Větrání místnosti je důležité k udržení optimální vlhkosti vzduchu. V zimě stačí otevřít okna na 10 minut, ale dokořán, nejen „na ventilačku“. Pravidelně větrat byste měli také polštář a přikrývku, aby se v nich nehromadili roztoči a plísně. Občas umístěte na čerstvý vzduch na stinné místo také matraci, která je vystavena stejnému znečištění jako ložní prádlo. Ideální doba pro větrání je dopoledne, nejlépe při teplotě -5 °C. Větrání se nedoporučuje pouze při zvýšené smogové situaci. Alergici by měli matraci větrat častěji, vhodnější jsou pro ně navíc matrace s nelepenými vrstvami, které se dají rozložit na jednotlivé části a tím i lépe větrat. Český výrobce matrací MORAVIA COMFORT nabízí obzvlášť pro alergiky vhodné matrace GYLFI nebo MONTE.

Vyměňte matraci

Pokud je tím, co brání vašemu spokojenému spánku, stará matrace, neotálejte a vyměňte ji. Nekvalitní matrace může způsobit nejen bolesti zad, ale i vážnější zdravotní problémy. Ideální matrací pro zimu může být například matrace s vysokým odvětráváním, jako je například model OCEANICO od značky MORAVIA COMFORT.

Nejen matrace, ale také prodyšné polštáře a přikrývky a řadu dalších doplňků naleznete v nabídce českého výrobce MORAVIA COMFORT. Více než 40letá tradice, kvalitní materiály a poctivá česká výroba vám zajistí plnohodnotný, zdravý spánek.


Další články z rubriky

Chytrá domácnost: Moderní technologie ušetří energii, finance i čas

Chytrá domácnost: Moderní technologie ušetří energii, finance i čas

Nová limitovaná kolekce značky Columbia “ Ready to Roam“  určená mužům

Nová limitovaná kolekce značky Columbia “ Ready to Roam“ určená mužům

125 Gala Edition: Miele slaví výročí s vestavnými spotřebiči v úchvatné matné černé barvě

125 Gala Edition: Miele slaví výročí s vestavnými spotřebiči v úchvatné matné černé barvě

Užijte si léto naplno!

Užijte si léto naplno!

Objevte novou dámskou stylovou kolekci COLUMBIA BOUNDLESS EXPLORER  pro všechny nespoutané průzkumnice

Objevte novou dámskou stylovou kolekci COLUMBIA BOUNDLESS EXPLORER pro všechny nespoutané průzkumnice