Magazín Elita

Prague International Bluenight pokračuje

Prague International Bluenight pokračuje

Hudební série Prague International Bluenight pokračuje do konce roku třemi koncerty - vystoupeními anglického bluesmana Pata Fulgoniho 10. listopadu a slovenské kapely ZVA 12-28 Band 26. listopadu, oba v dejvickém prostoru Zasekávák. Letošní část celoroční bluesové série pak vyvrcholí 12. prosince v Lucerna Music Baru koncertem Reverenda Peytona s kapelou The Reverend Peyton’s Big Damn Band, která patří k nejžhavějším bluesovým jménům současnosti - letos na podzim například předskakovala na turné před ZZ Top. Reverend Peyton se objevil na obálce prestižního časopisu Blues Blast. Navíc přijíždí s označením “bluesový vtipálek”, jeho vystoupení s kapelou spojují hudební virtuozitu se zábavnou show v tom nejlepším slova smyslu.

Anglický bluesman Pat Fulgoni není českému publiku neznámý. Několikrát vystoupil na festivalu Blues Alive a v Praze dokonce nahrál skvělé album Dark Side Of The Blues  - Pat Fulgoni Live In Prague s mnoha českými hudebníky. Kromě toho je také frontmanem slavné kapely Kava Kava, tvoří elektronickou hudbu (Camo & Krooked, Technimatic, London Elektricity, Zion Train) a samozřejmě blues. Do Prahy přijede se svojí novou kapelou Pat Fulgoni Blues Experience, se kterou plánoval vyrazit na turné již v době před koronavirovou pandemií.

Pat Fulgoni Blues Experience: https://www.youtube.com/watch?v=1f-TBEbb83M

Sestavu kapely ZVA 12-28 Band, která letos slaví 31 let od svého vzniku, tvoří tým, který obklopuje zakladatele, lídra, originálního autora skladeb, kytaristu a zpěváka Norberta Červenáka. Svérázný band má na svém kontě řadu autorských alb, ze kterých dýchá živelná bluesová reflexe běžného života. Kapela se výrazně vymyká typickému bluesovému klišé. V jejím hudebním jazyce naleznete i prvky čerpající ze slovenského folklóru. Texty  Norberta Červenáka píše sám život. Vyznačují se typickým zvolenským jazykovým koloritem a samozřejmě smyslem pro humor. ZVA 12-28 Band je opakovaným vítězem veřejného hlasování na portálu Bluesmusik.sk v kategorii Nejoblíbenější skupina roku.

ZVA 12-28 BAND feat. Tomek Kruk - Mojo Blues:

https://www.youtube.com/watch?v=8Zge2Go2M38

Setkání s kapelou The Reverend Peyton’s Big Damn Band je jako výprava do doby, kdy lidé hudbu museli dělat ne pro slávu nebo peníze, ale z potřeby. Po těžké práci v lese nebo na poli se opláchli, otevřeli láhev laciné kořalky, sedli si na zápraží, vytáhli kytaru vyrobenou třeba z krabice od doutníků a hráli. Samozřejmě blues. Reverend Peyton z Indiany je mistr takzvaného fingerpickingu, hráčského stylu, kdy jediný muzikant zvládne vést basovou linku i akordickou stavbu a melodickou nadstavbu. Je sběratelem starých resofonických i běžných akustických kytar, stejně jako různých dalších tradičních i značně bizarních nástrojů, například třístrunného cigar boxu, nebo proslulé „puško-kytary“, s níž natočil populární virální video, jež na YouTube nasbíralo už půldruhého milionu shlédnutí. Společně s frontmanem tvoří kapelu jeho žena Breezy, hrající na valchu a podporující svého muže v zábavné koncertní show, a bubeník Max Senteney, jehož souprava je poskládaná z nejrůznějších věcí jako je barel nebo kufr, stejně jako z kusů tradičního bubenického nádobíčka. The Reverend Peyton’s Big Damn Band má na kontě desítku alb, to poslední, jak jinak než „covidové“, vydal letos v dubnu pod příznačným názvem Dance Songs For Hard Times.

Raise A Little Hell - Reverend Peyton's Big Damn Band:

https://www.youtube.com/watch?v=yWCcLW08dsU

Vstupenky na všechny tři koncerty jsou k dispozici v předprodejní síti Goout.

Koncerty pořádá v rámci série Prague International Bluenight agentura Liver Music.

Více informací na www.livermusic.cz.

Koncerty Prague International Bluenightpřipravované agenturou Liver Music:
2021

Pat Fulgoni (uk) – 10. 11. 2021 / Praha – Zasekávák

ZVA12-28 (sk) – 26. 11. 2021 / Praha – Zasekávák

The Reverend Peyton's Big Damn Band (us) – 12. 12. 2021 / Praha – Lucerna Music Bar

2022

The Residents (us) – 26. 1. 2022 / Praha – Palác Akropolis

Wille & The Bandits (uk) – nový termín - 28. 4. 2022 / Praha - Zasekávák

Walter Trout (us) – nový termín - 4. 2. 2022 / Uherský Brod / Blues On The Road

Walter Trout (us) – nový termín - 2. 2. 2021 / Praha – Lucerna Music Bar

Keb´ Mo´ (us) – 9. 5. 2021 / Praha – Divadlo Archa

Larkin Poe (us) – nový termín – 26. 5. 2022 / Praha – Lucerna Music Bar

Beth Hart (us) – nový termín - 7. 6. 2022 / Praha - O2 universum

Fotogalerie
15044 15045

Další články z rubriky

Folkové prázdniny lákají na radikální úpravu polky, hvězdy world music i krásné prostředí zámku

Folkové prázdniny lákají na radikální úpravu polky, hvězdy world music i krásné prostředí zámku

Český varhanní festival rozezní v létě celé Česko

Český varhanní festival rozezní v létě celé Česko

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie