Magazín Elita

Nová generace modelu Sportster v sobě spojuje razantní sílu a moderní technologie

Nová generace modelu Sportster v sobě spojuje razantní sílu a moderní technologie

Motocykl Harley-Davidson® Sportster® S je zcela nový sportovní custom, který přináší úžasné jízdní zážitky a zahajuje novou éru sportovního charakteru Sportster. Motor Revolution® Max 1250T V-Twin o výkonu 121 koní je zárukou nespoutaného přívalu točivého momentu na každý povel plynové rukojeti. Štíhlý rám z lehkých materiálů a špičkové odpružení umožňují obratné a intuitivní ovládání s perfektní odezvou. Od semaforu k semaforu, od zatáčky k zatáčce, Sportster® S jezdci v každé situaci nabídne výjimečný výkon a nastavuje nový standard pro tuto výraznou modelovou řadu Harley-Davidson.

Jako model 2021 v nabídce motocyklů Harley-Davidson dorazí nový Sportster S k dealerům již letos na podzim s doporučenou základní cenou 15 367 Eur (včetně DPH).

„Sportster S je další nový motocykl, postavený na platformě Revolution Max, který nastavuje nový výkonový standard pro řadu Sportster,“ říká Jochen Zeitz, prezident a CEO společnosti Harley-Davidson. „Toto je další generace Sportster, definovaná výkonem, sílou, technologiemi a stylem. Je také součástí našeho závazku přivádět na trh další motocykly, které v souladu s naší strategií ještě zvýší atraktivitu a zvýrazní historické dědictví značky Harley-Davidson.“

Styl vyzařuje sílu

Z profilu vypadá Sportster S jako přikrčená šelma a vyzařuje sílu. Palivová nádrž a zadní rám obklopují motor, který je výrazným středobodem celého motocyklu. Masivní přední pneumatika navazuje na klasický styl bobber, zadní část, vysoko umístěné koncovky výfuků a štíhlé jednomístné sedlo se zase inspirovaly tvarem flat-trackového modelu Harley-Davidson XR750. Silná obrácená vidlice a široké pneumatiky evokují výkonný sportovní motocykl.

„Každý designový rys modelu Sportster S vyjadřuje nespoutanou sílu motocyklu,“ říká Brad Richards, vice prezident pro Styling&Design ve společnosti Harley-Davidson. „Je to vlk v beránčím rouše.“

Pohonná jednotka je zvýrazněná povrchovým zpracováním Chocolate Satin na odlehčených magnéziových krytech motoru. Textury, barvy, povrchové zpracování a detaily byly zvoleny tak, aby model Sportster S vypadal jako výstavní custom, který se jen náhodou ocitl zaparkovaný v garáži svého majitele.

Důraz na výkon

Mechanickým srdcem motocyklu Sportster S je motor Revolution Max 1250T. Tato nová verze kapalinou chlazené pohonné jednotky V-Twin Harley-Davidson je naladěná na strhující zátah od nejnižších otáček s plochou křivkou točivého momentu v celém rozsahu – výkon motoru přináší silnou akceleraci od rozjezdu v celém středním rozsahu otáček. Kvůli minimalizaci celkové hmotnosti motocyklu je motor nosnou součástí rámu. Využití lehkých materiálů pomáhá dosáhnout optimální poměr síly a váhy. Sportster S s plnou nádrží a připravený k jízdě váží pouhých 227,7 kg. Vysoko vyvedené výfuky typu 2-1-2 jsou naladěné na sytý a příjemný nízkofrekvenční tón. (Podrobné informace viz samostatná tisková zpráva k technologiím).

Technologie vylepšují zážitek z jízdy

Model Sportster S je vybavený sadou technologií pro ještě lepší zážitek z jízdy. Tři předprogramované volitelné jízdní režimy (Sport, Road a Rain) elektronicky ovládají výkonové charakteristiky motocyklu a míru intervence ze strany asistenčních technologií. Dva režimy Custom umožňují jezdci vytvořit sadu výkonových charakteristik podle jeho osobního stylu jízdy nebo speciálních situací. Systémy Cornering Rider Safety Enhancements by Harley-Davidson® mají za úkol dávat jezdci větší jistotu v nepříznivých podmínkách a pomáhají mu bezpečně zvládnout neočekávané situace. Tyto technologie pomáhají přizpůsobit výkon motocyklu podle dostupné trakce při akceleraci, deceleraci a brzdění při jízdě rovně i v zatáčkách.

Kulatý 4palcový displej TFT zobrazuje všechny údaje a funkce infotainmentu z mobilního zařízení jezdce s podporou Bluetooth®, včetně navigace a přenosu telefonních hovorů a hudby pomocí náhlavní sady do přilby, s podporou aplikace Harley-Davidson® App. LED osvětlení zahrnuje světlomet Daymaker® Signature, který poskytuje výjimečně kvalitní osvětlení s dokonale rovnoměrným kuželem světla bez jakýchkoli rušivých mezer. Světlomet má výrazný oválný tvar, který posiluje elegantní design přední části a jasně identifikuje model Sportster® S na silnici.

Optimalizovaný podvozek

Motor tvoří nosnou součást rámu, takže nebylo nutné použít tradiční rám. Tato konstrukce snižuje hmotnost motocyklu a ve výsledku dává pevný a tuhý rám, který přispívá k precizní ovladatelnosti. Zadní kyvná vidlice ze svařovaných trubek používá zesílenou konstrukci a lisovaný prvek, který zesiluje celý rám a přitom dává motocyklu výrazný vzhled.

Model Sportster® S je vybavený plně nastavitelným předním a zadním odpružením SHOWA® s obrácenou kazetovou vidlicí 43 mm a zadními tlumiči SHOWA® Piggyback s oddělenými olejovými nádržkami. Zadní odpružení využívá snadné hydraulické nastavení předpětí pomocí ovladače na levé straně motocyklu. Lehká litá kola se střídavým pětipaprskovým designem jsou obutá do pneumatik Dunlop®/Harley-Davidson® Series GT503. Prémiové brzdiče Brembo zaručují dokonalou odezvu brzd a vysoký výkon. Přední brzda používá brzdový kotouč o průměru 320 mm a nový radiální čtyřpístkový brzdič Brembo monoblock. Zadní brzda má dvoupístkový brzdič Brembo a kotouč o průměru 260 mm.

Sportster S se vyznačuje agresivní jízdní pozicí jezdce díky nízko umístěným řídítkům a středové poloze nohou jezdce. Výška nezatíženého sedla je 752 mm, takže většina jezdců po zastavení snadno dosáhne na zem. Páčky brzdy a spojky jsou nastavitelné a každý jezdec si najde svoji optimální polohu. Model Sportster S má přípravu vedení pro snadnou montáž vyhřívaných rukojetí pro větší komfort v chladném počasí a je vybaven dvěma vyhrazenými napájecími body pro připojení vyhřívaných doplňků (vyhřívané rukavice, a oblečení, prodávané samostatně) plus port USB-C pro nabíjení telefonu a dalších zařízení. Snímač okolní teploty a varovná kontrolka nízké teploty upozorní jezdce na případné ztížené jízdní podmínky. Součástí standardní výbavy je tempomat a systém zabezpečení se sledováním přiblížení. Objem palivové nádrže je 11,7 litrů.

Barevná provedení: Vivid Black; Stone Washed White Pearl; Midnight Crimson

Příslušenství

Příslušenství modelu Sportster S, které je k dispozici v nabídce Harley-Davidson Genuine Motor Accessories v době představení:

  • Středová konverzní sada ovladačů

Posouvá stupačky a ovladače na levé i praví straně více ke středové pozici. To může jezdci umožnit odlišný posaz a přinést více pohodlí pro jezdce, kteří se nechtějí natahovat dopředu.

  • Doplňky pro spolujezdce

Lze nainstalovat sadu pro spolujezdce včetně stupaček, madel a opěrky. Sedlo a opěrka spolujezdce jsou ze stejného materiálu jako sedlo jezdce.

  • Jednomístné sedlo Sundowner

Toto sedlo nabízí výraznější design a sférickou výplň pro zvýšené pohodlí na dlouhé cesty spolu s tvarováním pro agresivnější jízdu. Utěsněné prošívání zabraňuje hromadění vody za deště a nasáknutí sedla. Detaily na horní části sedla posilují eleganci motocyklu.

  • Kompaktní odnímatelný plexištít

Černé úchyty a zatmavený materiál plexištítu ladí s celkovým charakterem motocyklu. Úchyty motocyklu používají rychlosvorky k upevnění k vidlici, takže je lze snadno nasadit a sejmout.

  • Zadní brašna Sportster® S

Tato zadní brašna je speciálně tvarovaná, aby ladila s tvary modelu Sportster® S, a nabízí dostatek místa pro uložení cestovních potřeb jezdce. Je doporučeno brašnu instalovat na sadu pro spolujezdce (prodáváno samostatně). Kapacita zavazadla je 2,3 kg. Hlavní prostor pro věci lze rozšířit z 8,2 litrů na 11,5 litrů.

Další informace o modelu Harley-Davidson Sportster S viz www.harley-davidson.cz

Fotogalerie
14387 14388

Další články z rubriky

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

Na vlně audioknih